Πριν από δύο εβδομάδες, μια αντιπροσωπεία με πάνω από δώδεκα Ευρωπαίους διπλωμάτες και πρεσβευτές έφτασε στο Ισραήλ για να συζητήσει την κατάσταση στη Δυτική Όχθη, ωστόσο, το κλίμα της συνάντησης φέρεται να απείχε πολύ από το… διπλωματικό.

Κάθε άλλο παρά σε διπλωματικό και ευπρεπές πλαίσιο κινήθηκε η πρόσφατη συνάντηση μεταξύ ενός αξιωματούχου του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών και μιας ευρωπαϊκής διπλωματικής αντιπροσωπείας.

Και αυτό γιατί άναψαν τα αίματα και η συζήτηση για τους Παλαιστίνιους εξελίχθηκε σε λεκτική αντιπαράθεση, σύμφωνα με το Walla News, το οποίο επικαλείται τρεις Ευρωπαίους και Ισραηλινούς διπλωμάτες.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία υπό τη Βρετανία, έφτασε στην Ιερουσαλήμ προκειμένου να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για τη μεταχείριση των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, αλλά και την ανησυχία για τη βία εναντίον τους.

Παράλληλα, οι αξιωματούχοι φέρεται να επισήμαναν τις αντιρρήσεις τους για τα ισραηλινά σχέδια στην επίμαχη περιοχή Ε1 μεταξύ της Ιερουσαλήμ και του οικισμού Ma’ale Adumim, αλλά και για την οικοδόμηση οικισμών στη συνοικία Givat Hamatos της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Οι ανησυχίες της αντιπροσωπείας, ωστόσο, έτυχαν ελάχιστης… εκτίμησης από την Aliza Bin Noun, πρώην πρέσβη του Ισραήλ στη Γαλλία, η οποία συμμετείχε στη συνάντηση ως διευθύντρια πια του Τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείο Εξωτερικών.

«Μετά από όλα όσα κάνει η νέα ισραηλινή κυβέρνηση για τους Παλαιστίνιους, έρχεστε να παραπονεθείτε;» φώναξε στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, προσθέτοντας εκτός εαυτού: «Με εξοργίζετε!».

Και μπορεί κάποιοι από τους αξιωματούχους να προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ωστόσο δεν τα κατάφεραν και η συζήτηση κατέληξε σε «μεγάλη κρίση».

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ καλωσόρισε μια νέα κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο. Λίγο μετά την ορκωμοσία, οι νέες αρχές ανακοίνωσαν την έκδοση χιλιάδων αδειών εργασίας για τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ παράλληλα ενέκριναν πολλές αιτήσεις για οικοδομές στην περιοχή Γ της Δυτικής Όχθης.

Στο τέλος Οκτωβρίου, το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης σχέδια για την κατασκευή περισσότερων από 3.000 νέων οικιστικών μονάδων στη Δυτική Όχθη, παρά την καταδίκη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις να επικρίνει το έργο ως «εντελώς ασυνεπές με τις προσπάθειες μείωσης της έντασης και διασφάλισης ηρεμίας που βλάπτει τις προοπτικές για λύση δύο κρατών».

Τα εδάφη της Δυτικής Όχθης που ελέγχονται από το Ισραήλ θεωρούνται από τους Παλαιστίνιους ως κομμάτι του μελλοντικού αυτόνομου κράτους τους. Ενώ το Τελ Αβίβ κατηγορείται για «κλοπή» της γης, υποστηρίζει ότι δεν ήταν ποτέ των Παλαιστινίων, ενώ βλέπει τη Δυτική Όχθη ως ιστορικά εβραϊκό έδαφος.

pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις