Άρον-άρον προσπαθεί η κυβέρνηση να διαχειριστεί το μεθεόρτιο κύμα ανατιμήσεων που, σε συνδυασμό με τα ενεργειακά “βάρη” και τα μεγάλα, σχεδόν καθημερινά κόστη που καλούνται να “σηκώσουν” τα νοικοκυριά.
Ακόμη και διψήφια ποσοστά αναμένεται να έχουν οι αυξήσεις που έρχονται σε βασικά είδη στα σούπερ μάρκετ, με τους νέους τιμοκαταλόγους που αποστέλλουν καθημερινά οι προμηθευτές, με βάση όσα ανέφερε μιλώντας χτες το βράδυ στο MEGA και στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» με τη Νίκη Λυμπεράκη και το Νίκο Φιλιππίδη ο Άδωνις Γεωργιάδης. Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης, τούτων δοθέντων, δεν απέκλεισε ο πληθωρισμός να φτάσει το 5-6% τους επόμενους δύο μήνες.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Eurostat, σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο έφτασε το 4,4% από 4% τον Νοέμβριο, ενώ στην Ευρωζώνη κατέγραψε οριακή άνοδο στο 5% από 4,9%.
Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο ανερχόταν στο 4,8%, ενώ στις 13/1 αναμένεται να ανακοινώσει τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο. Η διαφορά με τα στοιχεία της Eurostat οφείλεται στο ότι η ΕΛΣΤΑΤ χρησιμοποιεί για τις σταθμίσεις τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή, ενώ η Eurostat χρησιμοποιεί τον εναρμονισμένο δείκτη, δηλαδή τον ίδιο «καλάθι» για τον προσδιορισμό του δείκτη για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.
Να σημειωθεί ότι στις 13/1 αναμένονται οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου 2021 και βέβαια θα υπάρχει ένα σαφές στίγμα για την πορεία των τιμών. Εν τω μεταξύ, όπως παραδέχτηκε ο κ. Γεωργιάδης, ήδη οι καταναλωτές βρίσκονται ενώπιον ενός νέου κύκλου ανατιμήσεων, το οποίο προσπαθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση.
Κύκλος επαφών
Έτσι, επαφές με τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ ξεκίνησε από χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, ενώ η συνέχεια θα δοθεί με τους μεγάλους προμηθευτές εν όψει και των ανακοινώσεων από την ΕΛΣΤΑΤ.
Ο στόχος, της όλης συζήτησης που έγινε, με βάση πληροφορίες, σε καλό κλίμα, είναι να αποφευχθούν οι υπέρμετρες επιβαρύνσεις στο καλάθι της νοικοκυράς. Μάλιστα θα ακολουθήσει και επόμενη τηλεδιάσκεψη, με τους μεγάλους προμηθευτές, δηλαδή κατά βάση με τις μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων.
Ανατιμήσεις
Ωστόσο προϊόντα όπως, μπισκότα, άλευρα, δημητριακά, λάδια, μαργαρίνες, κατεψυγμένα, αλλά και είδη προσωπικής υγιεινής, όπως παραδέχτηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης, στους νέους τιμοκαταλόγους, έχουν διψήφια ποσοστά αυξήσεων. Και βέβαια παρά το ότι εσχάτως καταγράφεται ένα κύμα προωθητικών ενεργειών λόγω των «εορταστικών στοκ» που έχουν συσσωρευτεί, αλλά και της προσπάθειας τόνωση της ζήτησης οι προωθητικές ενέργειας δεν μπορούν να αποτρέψουν τις «εκρήξεις» τιμών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φέτα όπου η τιμή σε όλους σχεδόν τους κωδικούς έχει τσιμπήσει κατά 2 ευρώ περίπου αλλά και το γάλα όπου πέρα από τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας οι ανατιμήσεις ανέρχονται σε 2-4 λεπτά στο λίτρο. Βέβαια ο υπουργός αντέτεινε στο τι συμβαίνει στα ράφια, το γεγονός ότι έχουν, όπως τόνισε, αυξηθεί τα διαθέσιμα εισοδήματα, λόγω της πολιτικής μειώσεων φόρων της κυβέρνησης.
Προσπάθεια απορρόφησης αυξήσεων
Με βάση πάντως όσα αναφέρθηκαν στη χτεσινή τηλεδιάσκεψη και μετέφερε και ο ίδιος ο υπουργός στο MEGA, οι αλυσίδες λιανικής και οι προμηθευτές το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν να απορροφήσουν, όσο μπορούσαν. τις αυξήσεις, που κυρίως προέρχονται από την εκτόξευση των πρώτων υλών και την ενέργεια.. «Μας επεσήμαναν ότι απορροφούν όσο μπορούν από το αυξημένο κόστος τους» ανέφεραν, χτες, αρμόδιες πηγές σε σχέση με το τι συζητήθηκε με τους εκπροσώπους της αγοράς.
«Το ενεργειακό κόστος, οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες, αλλά και τα φουσκωμένα μεταφορικά έξοδα, είναι οι αιτίες για την πίεση στα κόστη τους, που μετακυλίονται στους καταναλωτές» τόνιζαν οι ίδιες πηγές. Πάντως όπως παραδέχτηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης τα περιθώρια να απορροφήσουν περαιτέρω κι άλλες αυξήσεις έχουν εξαντληθεί, ειδικά λόγω του ενεργειακού κόστους, που σε επίπεδο λειτουργικών εξόδων για τα σούπερ μάρκετ φτάνει το 20% του συνολικού κοστολογίου.
Μάλιστα, με βάση πληροφορίες οι εκπρόσωποι τη αγοράς, ανέφεραν χτες στην τηλεδιάσκεψη, ότι πλέον έχει τριπλασιαστεί το κόστος ενέργειας και γι’ αυτό ζήτησαν να παραταθεί το μέτρο της κρατικής επιδότησης της ενέργειας και τους επόμενους μήνες του έτους.
Παράλληλα έθεσαν το θέμα των πρώτων υλών π.χ. την αύξηση στο αλουμίνιο κατά 45% που επιβαρύνει το κόστος των συσκευασιών, την αύξηση του πετρελαίου κατά 45% που εκτινάσσει το κόστος των μεταφορικών, αλλά και την απογείωση των τιμών φυσικού αερίου.
Αναδρομικός έλεγχος
Πάντως με βάση όσα αναφέρονται εν όψει του κύκλου αυτού επαφών του ΥΠΑΝ με την αγορά θα εξεταστεί η πορεία των τιμών από το 2019 ως σήμερα αλλά και οι κερδοφορίες των επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας, ώστε να διακριβωθεί πού κι βέβαια εάν έχουν καταγραφεί Αθέμιτες πρακτικές και τάσης κερδοσκοπίας.
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, άλλωστε, έχει στην ατζέντα της τη διενέργεια ελέγχων στην αγορά.
Γιώργος Αλεξάκης
news247.gr
eurokinissi
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις