Οι καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων και οι σχετικές οφειλές του δημοσίου (ΕΦΚΑ) προς τους εν αναμονή συνταξιούχους, αποτελεί το κύριο θέμα στο μενού των ελεγκτών της 13ης (και πιο φαρμακερής) αξιολόγησης (των δανειστών) κατά την μεταμνημονιακή περίοδο.
Και επειδή πολλές φορές έως τώρα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είχε… τάξει λύσεις στην τρόικα, ενώ ελάχιστα έχει τηρήσει ώστε να αποδίδονται κανονικά και στην ώρα τους οι συντάξεις, τώρα σκέφτηκε κάτι πιο ευφάνταστο: να φέρει ένα (ολόκληρο) νομοσχέδιο για την… επιτάχυνση απονομής! Όπου, μεταξύ άλλων, προβλέπεται και η πρόσληψη μετακλητών διευθύνων στον ΕΦΚΑ από τον ιδιωτικό τομέα.
Όχι ότι αυτό, οι ιδιώτες δηλαδή, θα βελτιώσει τους ρυθμούς, αλλά γιατί η εμπλοκή ιδιωτών πάντα εξιτάρει τους ελεγκτές… Και δεν θα βελτιώσει την απόδοση γιατί οι εισηγητές που βγάζουν τις συντάξεις παραμένουν μόλις 700 (υπάλληλοι) και δεν προβλέπεται ενίσχυση του σχετικού τμήματος, ενώ δεν προβλέπονται και καλύτεροι ρυθμοί ενσωμάτωσης του ιστορικού κάθε ασφαλισμένου στο Πληροφοριακό Σύστημα (για την αυτόματη έκδοση των συντάξεων).
Με το εν λόγω σχέδιο νόμου που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, επιτυγχάνεται και ο στόχος της κυβέρνησης για πρόσληψη μερικών δεκάδων ιδιωτών μέσω… συνεντεύξεων, ενώ θα επιδιωχθεί να γίνει μια «πρόβα τζενεράλε» για Δημόσιο τύπου … ΣΔΙΤ (συνεργασίες ιδιωτικού και δημοσίου τομέα).
Κατά την προσεχή, 13η στη σειρά, αξιολόγηση η οποία θα ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα, το θέμα της απονομής έχει Κυριαζή θέση σαν θέμα οφειλής του κράτους προς τους πιστωτές (εν αναμμένη συνταξιούχους). Και καθώς η απόδοση των συντάξεων εκκρεμή εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια (πριν την τυπική έξοδο από τα μνημόνια), οι θεσμοί πιέζουν για την βελτίωση των ρυθμών απόδοσης (των συντάξεων) μέσω των υπεσχημένων κερδών των κρατών-μελών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία αναμένει η χώρα μας. Υπό αυτή την έννοια η διαπραγμάτευση με την τρόικα, ακόμη και το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου πάνω στο τραπέζι του διαλόγου, αναμένεται εξαιρετικά δύσκολη.
Μείον 20.000 αιτήσεις
Και αυτό γιατί επί του πεδίου, ελάχιστα έχουν γίνει.
Υπολογίζεται ότι το 2021 ναι μεν ήταν καλύτερη χρονιά, αναφορικά με τις επιδόσεις στις απονομές συντάξεων, εκκαθαρίζοντας περίπου 220.000 φακέλους, αλλά αυτή η επίδοση δεν μειώνει την ταλαιπωρία. Γιατί τον περασμένο χρόνο κατατέθηκαν 2000.000 καινούργιες αιτήσεις συνταξιοδότησης. Κυρίως λόγω της ανησυχίας των ασφαλισμένων ότι θα αλλάξουν, προς το δυσμενέστερο, τα όρια ηλικίας, αλλά και εξ αφορμής της πανδημίας, στο βαθμό που οι μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι που είχαν δικαίωμα συνταξιοδότησης αποχώρησαν από την εργασίας τους, κατά βάσει στις περιπτώσεις καθημερινής επαφής με το κοινό… Έτσι, η μείωση των εν αναμονή αιτήσεων ήταν μικρή, μόλις 20.000 αιτήσεις.
Κατά συνέπεια, το 2021 οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης («ουρές» στον ΕΦΚΑ) μειώθηκαν μόλις κατά 20.000 αιτήσεις, άρα συνεχίζεται η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων παρά τα «μέτρα» και τις συνεχείς αναφορές του οικείου υπουργείου. Μάλιστα, ορισμένες πρωτοβουλίες, όπως η αναστολή αδειών στο προσωπικό ή η έκδοση συντάξεων από ιδιώτες (εργατολόγους, οικονομολόγους, λογιστές κ.α.) περισσότερο δίχασαν, παρά απέδωσαν (συνταξιοδοτικές πράξεις σε μονοψήφιο νούμερο εκτός ΕΦΚΑ…)
Εποπτεία με την… στρόφιγγα
Σε κάθε περίπτωση όμως, τόσο η μη επιτάχυνση και εκκαθάριση των αιτήσεων συνταξιοδότησης, οι λοιπές εκκρεμότητες με την δικαιοσύνη, τους δασικούς χάρτες κ.λπ. αλλά, κυρίως, οι προϋποθέσεις (συνέχισης της) αγοράς των ελληνικών ομολόγων από τη ΕΚΤ μετά τον Μάρτιο (και τη λέξη που προγράμματος PEPP-πανδημίας) αναζωπυρώνει τις συζητήσεις για μια νέου τύπου εποπτεία Η οποία, μπορεί να μην έχει την μορφή της ανά τρίμηνη εδώ παρουσίας των ελεγκτών, αλλά αυτή θα γίνεται μέσω της στρόφιγγας (χρηματοδότησης) της ΕΚΤ…
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις