Στα ύψη έχει εκτιναχτεί το κόστος ζωής σε ένα χρόνο. Σε απόγνωση τα νοικοκυριά καθώς αντιμετωπίζουν την ακρίβεια σε ενέργεια και βασικά αγαθά, αλλά και εκτίναξη 18% στις δαπάνες για στέγαση, με τους μισθούς καθηλωμένους.
Συνεχίζεται το ράλι των τιμών σε βασικά αγαθά και βέβαια στην ενέργεια με την κυβέρνηση να σπεύδει να προ – ανακοινώνει αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς ως «ανάχωμα» στην ακρίβεια αλλά και στην πολιτική φθορά. Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μια δέσμη 5 προτάσεων και ζητεί γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού.
Αναλυτικά με βάση την ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός αυξήθηκε 5,1% τον περασμένο Δεκέμβριο, από αύξηση 4,8% τον Νοέμβριο και μείωση 2,3% τον Δεκέμβριο 2020. Με αποτέλεσμα, σε μέσα επίπεδα πέρυσι να καταγραφεί άνοδος του πληθωρισμού κατά 1,2%, από μείωση 1,2% το 2020.
“Πρωταθλητές αυξήσεων”
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε ένα έτος (Δεκέμβριος 2021- Δεκέμβριος 2020), το φυσικό αέριο ανατιμήθηκε κατά 135,7%, το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 45%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 34,1% και τα καύσιμα κατά 21,7%. Παράλληλα, αυξήσεις τιμών υπήρξαν σε όλα τα είδη (πλην χοιρινού και αλλαντικών) που απαρτίζουν το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς» και ειδικότερα καταγράφηκαν οι εξής: Αρνί- κατσίκι (19,7%), Άλλα βρώσιμα έλαια (17,1%), Ελαιόλαδο (17%), Πατάτες (14,2%), Ζυμαρικά (7,6%), Νωπά ψάρια (6,7%), Πουλερικά (6,6%), Τυριά (5,5%), Νωπά φρούτα (5,5%), Νωπά λαχανικά (5,5%), Ψωμί (4,9%), Μοσχάρι (4,2%) και Καφές (3,4%).
Από μήνα σε μήνα
Ωστόσο, μεταξύ Δεκεμβρίου και Νοεμβρίου πέρυσι παρατηρήθηκε μια μικρή αποκλιμάκωση στις τιμές του φυσικού αερίου (-16,2%), του πετρελαίου θέρμανσης (-3%) και της βενζίνης (-1,5%). Αντίθετα, συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις σε Ηλεκτρικό ρεύμα (5,2%), Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα (11,5%), Καινούργια αυτοκίνητα (1,3%), Ψωμί (0,7%), Ζυμαρικά (6,6%), Μοσχάρι (2,3%), Ψάρια νωπά (1,7%) και Τυριά (1,6%).
Ετήσια βάση
Σύμφωνα, πάντως, με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση κατά 5,1% του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή τον περασμένο Δεκέμβριο προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:
1.Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
*4,3% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, πατάτες, σοκολάτες- προϊόντα σοκολάτας, λοιπά τρόφιμα, καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, αλλαντικά, γάλα νωπό πλήρες, γλυκά κουταλιού- μαρμελάδες- μέλι.
- 3% στην ομάδα «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
- 18% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
- 2,3% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά- είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
- 10,9% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
- 0,9% στην ομάδα «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
- 1,2% στην ομάδα «Ξενοδοχεία- καφέ- εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία, ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία.
Οι μειώσεις
2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:
- 0,1% στην ομάδα «Υγεία», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στις οδοντιατρικές υπηρεσίες.
- 2,5% στην ομάδα «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
- 0,6% στην ομάδα «Αναψυχή- πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμό- υπολογιστές- επισκευές, διαρκή αγαθά αναψυχής. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα μικρά είδη αναψυχής- άνθη- κατοικίδια ζώα.
- 0,6% στην ομάδα «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.
Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,7% τον Δεκέμβριο 2021 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2021, έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Όσον αφορά τον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός αυξήθηκε 4,4% τον Δεκέμβριο πέρυσι, από αύξηση 4% τον Νοέμβριο και έναντι μείωσης 2,4% τον Δεκέμβριο 2020. Ενώ, μεταξύ Δεκεμβρίου και Νοεμβρίου πέρυσι, ο εναρμονισμένος δείκτης αυξήθηκε 0,5% έναντι αύξησης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Κυβέρνηση και αντιμετώπιση της ακρίβειας
Αναφερόμενος στη σημαντική άνοδο του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ο Πρωθυπουργός χτες μιλώντας στον Αντ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου επανέλαβε ότι χωρίς τις κυβερνητικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει από τον Σεπτέμβριο, ο καταναλωτής θα πλήρωνε «πολλά περισσότερα». Τόνισε όμως ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι παγκόσμιο και οφείλεται στις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου. «Θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όσο κρατήσει αυτό το κύμα ακρίβειας. Θα επιδοτηθεί από το κράτος το 50% της αύξησης για τις επιχειρήσεις μέσα στον Ιανουάριο», είπε.
«Η ακρίβεια, λοιπόν, είναι εισαγόμενη και οφείλεται πρωτίστως στις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, που συμπαρέσυραν και τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος» τόνισε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης
«Εκτιμούμε ότι η αναταραχή αυτή θα είναι πιο έντονη τους τρεις πρώτους μήνες του 2022 και μετά θα αποκλιμακωθεί το πρόβλημα καθώς μειώνεται και η ζήτηση για φυσικό αέριο.
Και, ναι, έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε αυτή την πολιτική επειδή για την στήριξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος χρησιμοποιούμε έσοδα τα οποία προέρχονται από τους ρύπους τους οποίους δημοπρατούμε. Άρα, δεν χρησιμοποιούμε έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού» ανέφερε.
Από τον Μάιο η δεύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό
Παράλληλα προέταξε την αύξηση του κατώτατου μισθού ώστε να καταδείξει ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τα εισοδήματα.
«Έχω ζητήσει από το υπουργείο να εκκινήσει άμεσα την διαδικασία για δεύτερη αύξηση κατώτατου που θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου και εκτιμώ ότι θα είναι σημαντική και πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από την 1η Ιανουαρίου του 2022», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Πυρά ΣΥΡΙΖΑ
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ χαρακτήρισε πανικόβλητο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έκανε λόγο για πρόχειρη και βιαστική εξαγγελία «μήπως και περιορίσει την ραγδαία φθορά του».
«Αρνείται», συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, «να λάβει ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης και έχει καταδικάσει τους εργαζόμενους σε μείωση αποδοχών και εργασιακό μεσαίωνα με τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη και την επιβολή της φθηνής και ελαστικής εργασίας.
«Ας μην υποτιμά ο κ. Μητσοτάκης τη νοημοσύνη των εργαζομένων που βιώνουν με δραματικό τρόπο τις συνέπειες των κυβερνητικών πολιτικών και γνωρίζουν ότι σήμερα η μόνη λύση είναι η πολιτική αλλαγή!» καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.
«Κάθε μέρα που περνάει τα στοιχεία και η πραγματικότητα διαψεύδουν την κυβέρνηση», αναφέρει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «όσο επιμένει στην αδράνεια τόσο πιο οδυνηρές θα γίνονται οι συνέπειες για την κοινωνία.».
Οι πέντε προτάσεις και η κριτική για τις μειώσεις φόρων
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει πέντε προτάσεις που μπορούν να δώσουν απάντηση στον πληθωρισμό και στις ανατιμήσεις, αλλά η κυβέρνηση εμμένει στην αποτυχημένη ιδεοληπτική τακτική της», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη ο οικονομολόγος, πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.
«Απέναντι στην καταιγίδα των ανατιμήσεων, προτείναμε από πολύ νωρίς την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην ενέργεια και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε είδη πρώτης ανάγκης, την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας, ελέγχους για την πάταξη της κερδοσκοπίας και την αξιοποίηση πόρων για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών.
Η δέσμη αυτών των μέτρων, δίνει λύσεις στο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία και σε επίπεδο φυσικών προσώπων αλλά και σε επίπεδο μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, όμως η κυβέρνηση, όπως και στην αντιμετώπιση της πανδημίας ακολούθησε το σύστημα του Σταυρού, να ευχηθούμε δηλαδή ότι όλα αυτά θα τελειώσουν γρήγορα.
Σαφώς όλες οι προτάσεις που καταθέσαμε έχουν ένα δημοσιονομικό κόστος, το οποίο ανέρχεται στο 1% του ΑΕΠ, πρόταση που θα μπορούσε να αντισταθμιστεί με μέτρα και πολιτικές αναδιανομής.
Η κυβέρνηση αν ενδιαφερόταν τόσο για το δημοσιονομικό κόστος, δεν θα προχωρούσε σε φοροελαφρύνσεις των υψηλών εισοδημάτων και στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Δεν θα καταργούσε την φορολογία των επιχειρήσεων, ούτε θα διόγκωνε τις αμυντικές δαπάνες και μάλιστα χωρίς κανένα αντισταθμιστικό όφελος για τη χώρα. Επίσης δεν θα δημιουργούσε εκπαιδευτικό κέντρο για την αεροπορία. Αντίθετα αντιμετωπίζει το πρόβλημα με ιδεολογική και ιδεοληπτική εμμονή, της προηγούμενης τριαντακοπενταετίας η οποία παγκοσμίως εγκαταλείπεται ως χρεοκοπημένη.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ απαντά στο πρόβλημα γιατί η ελάφρυνση του κόστος της αμόλυβδης κατά 40 λεπτά το λίτρο θα σήμαινε σημαντική ελάφρυνση στην τσέπη του καθενός και σαφής βελτίωση του εισοδήματος. Την ίδια στιγμή θα μειώνονταν και το μεταφορικό κόστος, το οποίο χτυπά και το χωράφι και τον καταναλωτή».
news247.gr
ISTOCK
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις