Για «τίτλους τέλους» και «σημάδια φόβου» μιλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Σε συνέδριο με στόχο την πολιτική αλλαγή στοχεύει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Πολιτικό μήνυμα για το ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει ο Αλέξης Τσίπρας, που αναμένεται να κινηθεί δυναμικά το επόμενο διάστημα. Οξύνοντας την πολιτική κριτική με ορίζοντα το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που στην αξιωματική αντιπολίτευση συνδέουν άρρηκτα με την προοπτική της προσφυγής στις κάλπες και τον ερχομό της προοδευτικής διακυβέρνησης.
Ενδεικτικό του κλίματος το άρθρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα Documento, όπου αναφερόμενος στην κυβέρνηση επισήμανε ότι «ήρθε η ώρα για τους τίτλους τέλους και για μια νέα προοδευτική αρχή. Ήρθε η ώρα η υπόθεση της πολιτικής αλλαγής να γίνει υπόθεση όλων των δημοκρατικών πολιτών». Ο Αλέξης Τσίπρας διαπιστώνει «σημάδια αδυναμίας και φόβου μπροστά στις αντιδράσεις και τις ανατροπές που προκαλεί η εγκληματική πολιτική τους, τόσο απέναντι στην πανδημία και το κύμα ακρίβειας, όσο και απέναντι σε όλα τα μεγάλα προβλήματα που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία»
Καθεστωτικές πρακτικές
Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα σχετίζεται με το ότι στον ΣΥΡΙΖΑ αθροίζουν μια σειρά γεγονότων του τελευταίου διαστήματος, ως «καθεστωτικές» συμπεριφορές, Εκτιμώντας ότι δείχνουν πανικό της κυβέρνησης και προσπάθεια να αποπροσανατολίσει ή να καλύψει την οξυμμένη λαϊκή δυσαρέσκεια από την κυβερνητική πολιτική. Ιδίως στα «μέτωπα» της διαχείρισης της πανδημίας αλλά και της ακρίβειας.
Σε αυτές περιλαμβάνονται η απόπειρα για «θάψιμο» της υπόθεσης της «Λίστας Πέτσα», με το πόρισμα που κατέθεσε στην Εξεταστική επιτροπή η κυβερνητική πλειοψηφία, όπου δεν εντοπίζει το …παραμικρό ψεγάδι για τον τρόπο που διανεμήθηκαν κρατικά κονδύλια σε Μέσα Ενημέρωσης. Παρά το ότι τα κριτήρια για την διάθεση των χρημάτων ακόμη αγνοούνται. Στην ιδία κατηγορία εντάσσεται και η δίωξη που ασκείται στους δημοσιογράφους που ανέδειξαν την εμπλοκή κυβερνητικών παραγόντων στον σκάνδαλο Novartis (Κ.Βαξεβάνη, Γ.Παπαδάκου). Επίσης στην απόπειρα να βρεθεί στο στόχαστρο ο Παύλος Πολλάκης για την υπόθεση του εστιατορίου στο Μοσχάτο, όπου επισημαίνουν ότι κυβερνητικοί βουλευτές φαίνεται πως είχαν πρόσβαση σε έγγραφα των αστυνομικών αρχών.
Συνέδριο προσαρμοσμένο στην ανάγκη για πολιτική αλλαγή
Αυτά ενώ ο «επόμενος σταθμός» για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η διενέργεια του Συνεδρίου του, που με βάση την τελευταία, όμοφωνη, απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαρτίου. Ευελπιστώντας ότι την περίοδο εκείνη οι συνθήκες της πανδημίας θα είναι πιο ευνοϊκές ώστε μια διαδικασία 5.000 συνέδρων να πραγματοποιηθεί με λιγότερους περιορισμούς.
Όπως δείχνουν οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, η συνεδριακή διαδικασία, συνδέεται άρρηκτα με την προοπτική της πολιτικής αλλαγής. Ένα ζητούμενο που «περνά» από το αίτημα για την διενέργεια πρόωρων εκλογών. Αίτημα που έχει ήδη θέσει ο Αλέξης Τσίπρας από τα μέσα Δεεκμβερίου ζητώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί στην συζήτηση του προϋπολογισμού του 2022 που έγινε στις 18 Δεκεμβρίου στην Βουλή.
Αναφερόμενη στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, η γραμματέας της Κ.Ο του κόμματος, Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε χαρακτηριστικά πως ««αυτή η κορυφαία διαδικασία, δεν αποτελεί απλώς το επιστέγασμα της προσπάθειάς μας για τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό μας. Μπορεί και πρέπει να σηματοδοτεί την αφετηρία για τη διεκδίκηση της προοδευτικής διακυβέρνησης με κορμό την κυβερνώσα Αριστερά». Προσθέτει μάλιστα πως «ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του μετά από δύο και πλέον χρόνια απέδειξαν τις πραγματικές ικανότητες και τις προτεραιότητές τους και θα κριθούν γι’ αυτά στις εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε την πραγματική λύση της προοδευτικής διακυβέρνησης, που θα δώσει το θεσμικό, οικονομικό και κοινωνικό έναυσμα για το νέο ξεκίνημα που τόσο έχει ανάγκη η κοινωνία μας».
Ο τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, σχολίασε σε συνέντευξή του πως «το συνέδριό μας πρέπει να είναι ανοιχτό, μαζικό, συμμετοχικό. Να αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες για να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Να απαντά με όρους εξωστρέφειας στα μεγάλα ζητούμενα της ιστορικής συγκυρίας. Έτσι θα οικοδομήσουμε ένα ισχυρό κόμμα, με οργανωμένη βάση, αντίστοιχη της πολιτικής του ακτινοβολίας, ικανό να καταστήσει νικηφόρα την παράταξη, αλλά και να εγγυηθεί τη μακροχρόνια και σταθερή προοδευτική διακυβέρνηση». Ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε και πιθανούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς για «μια «παρένθετη» κυβέρνηση τεχνοκρατών, με τεχνοκράτη πρωθυπουργό, από την παρούσα βουλή» εκτιμώντας όμως πως το σενάριο αυτό «δεν πρόκειται να περπατήσει».
Η σύνδεση της συνεδριακής διαδικασίας με την πολιτική αλλαγή φαίνεται να αποτελεί ζητούμενο από όλες τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε άρθρο της πρώην βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτας Καββαδία στον ιστότοπο Commonality που εκφράζει τις θέσεις των «53» στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ «οφείλουμε να μετατρέψουμε τον θυμό σε πολιτικό σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης» ενώ επισημαίνεται ότι απαιτείται ένα «ανοικτό, πλειοψηφικό αριστερό κόμμα, το οποίο δεν ζητά ιδεολογικά διαβατήρια για να εγγράψει κάποιον ή κάποια στις γραμμές του. Που, πιστό στην ιστορία, τις αρχές και τις αξίες του, απορρίπτει εισαγόμενες από άλλους χώρους λογικές όπως η δαιμονοποίηση της διαφορετικής άποψης, η προσωπολατρία, ο αρχηγοκεντρισμός, η δολοφονία χαρακτήρων».
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
news247.gr
EUROKINISSI
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις