Στις 5 Μαΐου του 2010 σημειώθηκε η τραγωδία στην τράπεζα Marfin, όταν κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιά στο υποκατάστημα στην οδό Σταδίου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι.
Δέκα χρόνια μετά βιώνουμε ένα κρεσέντο πολιτικής υποκρισίας μόνο και μόνο για την αλίευση ψήφων από κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης ΝΔ, γύρω από την τραγωδία της Marfin.
Η αρχή έγινε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο κ. Χρυσοχοΐδης φέρεται να ζήτησε πριν από κάποιο χρονικό διάστημα από τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ να ανοίξουν και πάλι το φάκελο Marfin, προκειμένου να εξεταστούν βίντεο, φωτογραφίες καθώς και «πιθανά κενά» που μπορεί να υπήρξαν στην υπόθεση. Με τη μόνη διαφορά ότι ο Μιχάλης Χρυσοχΐδης ήταν και πάλι υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην τότε κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου όταν συνέβη η τραγωδία το Μάιο του 2010. Δηλαδή δέκα χρόνια μετά ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΛ.ΑΣ είναι σαν να λέει με λίγα λόγια ότι επί των ημερών μου ίσως να μην έγινε και τόσο καλή δουλειά και ευκαιρία τώρα να το διορθώσουμε. Πρόκειται για ξεκάθαρη πολιτική υποκρισία, άσχετα με το βιογραφικό που κουβαλά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ως υπουργός. Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που αρχηγός το 2010 στην ΕΛ.ΑΣ, ήταν ο σημερινός του συνεργάτης και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.
Και αφού οι διαρροές μιλούν για «πιθανά κενά», το ερώτημα είναι ποιοι έχουν την ευθύνη για την πλημμελή έρευνα ώστε σήμερα να δηλώνεται με τυμπανοκρουσίες, πως ξεκινά η αναψηλάφηση της υπόθεσης, αφού Υπουργός Προστασίας του Πολίτη το 2010 ήταν ο… σημερινός Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και Αρχηγός της ΕΛΑΣ ήταν ο… σημερινός Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, δηλαδή τόσο η φυσική όσο και η πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας.
Η χυδαιότητα όμως των επικοινωνιακών παιχνιδιών φαίνεται πως δεν έχει όρια: Τα πρόσωπα που ευθύνονται για την – τυχόν – προβληματική έρευνα που άφησε ατιμώρητους τους δράστες, εμφανίζονται να εντέλουν σήμερα το άνοιγμα του φακέλου για κενά!
Εάν θέλει ο κ. Χρυσοχοΐδης να δει εάν υπήρξαν κενά δεν έχει παρά να κοιτάξει την απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου το 2018, η οποία δικαίωσε τόσο τις οικογένειες των θυμάτων όσο και τους υπαλλήλους που παραλίγο να πεθάνουν μέσα στο φλεγόμενο κτίριο της Marfin τον Μάιο του 2010. Το δικαστήριο όχι μόνο επιδίκασε αποζημίωση σε καθέναν από τους 24 εργαζόμενους από 25.000 έως 60.000 ευρώ κρίνοντας ότι πρέπει, αλλά κατέληξε ότι υπήρξαν «παραλείψεις» τόσο από την αστυνομία όσο και από την Πυροσβεστική (των οποίων προΐσταται ο δημοφιλής υπουργός και ο υφυπουργός του) οι οποίες αν δεν είχαν συντελεστεί θα είχε αποφευχθεί το μοιραίο γεγονός.
Ειδικότερα το δικαστήριο κάνοντας δεκτή εν μέρει την αγωγή των εργαζομένων έκρινε ότι η Πυροσβεστική δεν διενήργησε όλους εκείνους τους προληπτικούς ελέγχους για την τήρηση των προβλεπόμενων μέσων πυροπροστασίας στο υποκατάστημα, ενώ σε ότι αφορά την ΕΛ.ΑΣ., ότι υπήρξε παράλειψη των αρμόδιων αστυνομικών οργάνων να εκδώσουν απόφαση και να επιβάλλουν στην διοίκηση της τράπεζας να τοποθετήσει ρολά από συμπαγές υλικό και άθραυστους υαλοπίνακες μεγάλου πάχους, όπως όριζε υπουργική απόφαση εκείνης της εποχής. Κάτι που αν είχε γίνει ίσως και να είχε αποφευχθεί η τραγωδία.
Υποκρισία και της ΝΔ
Εκτός από την πολιτική υποκρισία Χρυσοχοΐδη, εξ ίσου μνημειώδης είναι και η υποκρισία από την πλευρά της κυβέρνησης. Αύριο Σάββατο θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου στη μνήμη των θυμάτων παρουσία και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για μία κίνηση η οποία σχολιάστηκε θετικά όλη την εβδομάδα στα social media και μάλιστα στρίμωξε αρκετά και τον βασικό αντίπαλο του πρωθυπουργού, τον Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο και αυτή η κίνηση απέδειξε ότι τελικά πρόκειται μόνο για επικοινωνιακό πυροτέχνημα προς άγραν ψήφων. Όπως αποκαλύφθηκε το Νοέμβριο του 2019 το ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε αναίρεση σε βάρος της δικαστικής απόφασης με την οποία είχαν επιδικαστεί αποζημιώσεις στα θύματα της Marfin. Με λίγα λόγια από τη μια η σημερινή κυβέρνηση ναι μεν σέβεται τη μνήμη των θυμάτων αλλά από την άλλη στρέφεται εναντίον των συγγενών τους, σε ότι αφορά την αποζημίωση που τους έχει επιδικαστεί. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μοιράζει χρήματα στα ΜΜΕ μέσω διαφημιστικών καμπανιών 20 εκατ. Ευρώ, και προχωρά σε σωρεία απευθείας αναθέσεων σε εταιρείες, που εντελώς τυχαία έχουν ιδρυθεί ή αλλάξει αντικείμενο λίγες μόνο ημέρες προτού αναλάβουν από το εκάστοτε υπουργείο το ανάλογο έργο. Σε τιμές μάλιστα πολύ παραπάνω από αυτές που ορίζει η αγορά με πρόσχημα την πανδημία.
Τελικά μετά την κατακραυγή η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει την αναίρεση κατά της δικαστικής απόφασης που δικαίωνε τα θύματα άρον άρον, αποδίδοντας μάλιστα για ακόμη μια φορά την πρωτοβουλία στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μία γνωστή πολιτική συνταγή που την έχουμε δει ουκ ολίγες φορές τους τελευταίους μήνες. Όταν συμβαίνει κάτι που εκθέτει την κυβέρνηση πάντοτε επεμβαίνει σαν από μηχανής Θεός ο πρωθυπουργός και διορθώνει την κατάσταση φορτώνοντας το βάρος της ευθύνης στον υπουργό του. Όπως συνέβη και με τα σκανδαλώδη προγράμματα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων με τα σκοιλ ελικικού. Με προσωπική και πάλι παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη το πρόγραμμα «πάγωσε» μέχρι νεωτέρας. Λες και ο Γιάννης Βρούτσης δεν είναι υπουργός της κυβέρνησης του και στο Μέγαρο Μαξίμου δεν γνώριζαν για τις κινήσεις του.
Η αλήθεια είναι ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Σίγουρα όμως οι πολιτικοί μας ταγοί οφείλουν να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και να δίνουν το καλό παράδειγμα στην ελληνική κοινωνία. Υποκριτικές συμπεριφορές επικοινωνιακού τύπου το μόνο που κάνουν είναι να ρίχνουν ακόμη περισσότερο τα πολιτικά πρόσωπα στα μάτια των πολιτών. Και αυτό είναι κάτι που η χώρα δεν το έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή. Το αντίθετο μάλιστα. Χρειάζεται πολιτικά πρόσωπα ικανά και έμπειρα με κοινωνική και επαγγελματική εμπειρία να προσφέρουν τις γνώσεις τους ώστε να βγούμε και από αυτό το τούνελ της κρίσης. Δυστυχώς όμως το πολιτικό σκηνικό νοσεί από πολιτική λειψανδρία.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις