Η τελευταία φοροαπαλλαγή για Ένοπλες Δυνάμεις και ΕΛΑΣ εντάσσεται σε μία σειρά από παροχές -στο μέτρο του δυνατού- δια πάν εκλογικόν ενδεχόμενον

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν τίθεται ζήτημα πρόωρων εκλογών και ότι οι κάλπες θα στηθούν κανονικά, στο τέλος της τετραετίας. Όμως μία σειρά από κινήσεις της κυβέρνησης ερμηνεύονται ως παροχές – στο μέτρο του δυνατού, δηλαδή στο βαθμό που επιτρέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας- δια παν εκλογικόν ενδεχόμενον.

Η τελευταία από τις κινήσεις αυτές ήταν η ανακοίνωση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά την υποδοχή των πρώτων Rafale ότι τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα απαλλάσσονται από κάθε φόρο. Το μέτρο αφορά τις ένοπλες δυνάμεις, την ΕΛΑΣ, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό. Αλλά τα μέτρα για ενστόλους πάντα θεωρούνται προάγγελος εκλογών ή σε κάθε περίπτωση μία προσπάθεια της κυβέρνησης να ενδυναμώσει τις σχέσεις της με παραδοσιακά “προνομιακά” ακροατήρια της Νέας Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα όμως η κυβέρνηση με μία σειρά από κινήσεις επιχειρεί να ξαναζωντανέψει τους δεσμούς της ΝΔ με τη μεσαία τάξη και ειδικότερα με κλάδους όπως αυτός της εστίασης, που έχει πληγεί από τα μέτρα κατά του κορονοϊού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε χθες ότι: “Εάν και όταν χρειαστεί να ανακοινωθεί κάτι επιπλέον, εδώ είμαστε να το δούμε, κυρίως σε ό,τι αφορά τους κλάδους που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα”.

Επανέλαβε επίσης ότι θα υπάρξουν και άλλες πολιτικές στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, η οποία φέρνει ακρίβεια και που τελικά δεν φαίνεται να είχε τον πρόσκαιρο χαρακτήρα που ήλπιζε η κυβέρνηση.

Ούτε όσον αφορά στην πανδημία όμως έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί τα αισιόδοξα σενάρια, αν και στην κυβέρνηση βλέπουν σημάδια αποκλιμάκωσης, αλλά παραδέχονται ότι υπάρχουν αρκετοί ασυμπτωματικοί και πίεση στο ΕΣΥ, ενώ επισημαίνουν ότι οι νοσηλείες στην πλειοψηφία τους αφορούν ανεμβολίαστους και κυρίως τη μετάλλαξη Δέλτα.

Καθώς τα περιοριστικά μέτρα στην εστίαση όμως έχουν παραταθεί κατά μία εβδομάδα, παρατείνονται και τα μέτρα στήριξης, ενώ η κυβέρνηση αναζητά όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια και για να αντιμετωπίσει τη διπλή υγειονομική και ενεργειακή κρίση αυτή τη στιγμή, αλλά και για να κρατήσει κάτι “στην άκρη” ώστε να μπορεί να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό οικονομικό κλίμα εάν την άνοιξη έχει πράγματι τελειώσει η πανδημία και υπάρχουν οι συνθήκες για προσφυγή στις κάλπες.

Εκτός από την περίφημη “μεσαία τάξη”, η κυβέρνηση θέλει να φτιάξει και το κοινωνικό της προφίλ και να δείξει ότι ενδιαφέρεται και για τα χαμηλότερα εισοδήματα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η επίσπευση της δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού για το Μάιο. Το πιθανότερο σενάριο κάνει λόγο για αύξηση κατά 6%, ενώ η κυβέρνηση θέλει από τώρα να δει τα περιθώρια για μία ακόμη μεγαλύτερη αύξηση το 2023 ώστε ιδανικά να φτάσει ο κατώτατος μισθός τουλάχιστον τα επίπεδα της εποχής προ των μνημονίων.

Στο κυβερνητικό τραπέζι έχει πέσει και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2023 για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Υπενθυμίζεται πως η εισφορά έχει ήδη παγώσει από πέρυσι για ιδιωτικούς υπαλλήλους και ελεύθερους επαγγελματίες. Και η κυβέρνηση βέβαια θέλει να φανεί πιστή στο αφήγημα της περί φοροελαφρύνσεων.

Εκτός όμως από τα πρακτικά ζητήματα της οικονομίας, στο πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση αναζητεί και τρόπους να κρατήσει ζωντανό το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Στο πλαίσιο αυτό δεν χάνει ευκαιρία να επιτεθεί στον Παύλο Πολάκη και να ταυτίσει τον Αλέξη Τσίπρα με τον πρώην υπουργό του. Ενώ με αφορμή την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την υποδοχή των Rafale, η κυβέρνηση απευθύνεται ουσιαστικά στο δεξιό ακροατήριο, επισείοντας την απειλή της επιστροφής ενός κόμματος, το οποίο το Μαξίμου χαρακτηρίζει “μικρόψυχο” σε κατά την κυβέρνηση ιστορική στιγμή, που “κάνει όλους τους Έλληνες να αισθάνονται υπερήφανοι και ασφαλέστεροι”, όπως υποστήριξε ο κ. Οικονόμου.

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις