Όσοι έχουν γνώση των συζητήσεων σε πολιτικά παρασκήνια και επιχειρηματικούς κύκλους που θέλουν να χειραγωγούν την πολιτική ζωή δεν κρύβουν στις εξομολογήσεις τους ότι από τις διεργασίες που εξελίσσονται στην συντηρητική παράταξη, αναδύεται ένα συμπέρασμα:
Το τέλος της σημερινής Βουλής, είναι και το τέλος του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία και την ηγεσία της ΝΔ.
Αυτοί ξέρουν, καθώς ο σημερινός Πρωθυπουργός είναι δικό τους δημιούργημα.
Οι ίδιοι διακινούν πλέον το σενάριο της «αναγκαίας συγκυβέρνησης εθνικής σωτηρίας». Ήτοι της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – ενδεχομένως και το ΚΙΝΑΛ. Κατά το πρότυπο της κυβέρνησης Παπαδήμου: χωρίς τους πολιτικούς αρχηγούς στην κυβέρνηση.
Ενδεχομένως αυτό προτάσσεται ως ασπίδα στην ενδεχόμενη επιστροφή Τσίπρα. Σημαίνει όμως και ότι εγκαταλείπουν τον Μητσοτάκη, κυρίως γιατί το κόστος στήριξής του, γίνεται όλο και πιο βαρύ για τους ίδιους.
Αντίστοιχο κλίμα διαμορφώνεται και στο εσωτερικό της ΝΔ. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της -και κυρίως μεταξύ των βουλευτών που αποκλείσθηκαν από τις κυβερνήσεις Μητσοτάκη, χάριν «μουσαφιραίων», που λέει και ο Βαγγέλης Αντώναρος- οι συσπειρώσεις των Καραμανλικών και τον Σαμαρικών ανασυντάσσονται και συγκλίνουν.
Η πρόθεση να απομακρύνουν «την οικογένεια» δεν αναφέρεται ευθέως προς το παρόν, αλλά ο υπ’ αριθμόν ένα δελφίνος πήρε το μήνυμα να κλιμακώσει τις κινήσεις του, σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Ο πρώτος που αντιλαμβάνεται ότι δεν θα έχει δεύτερη θητεία ως Πρωθυπουργός είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο «φόβος του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι» χαρακτηρίζει ήδη τις κινήσεις του-και η υπερκατανάλωση δημοσκοπήσεων δεν τον αμβλύνει.
Γνωρίζει ότι όπως λέει έμπειρος πολιτικός «οι καλές μέρες τελείωσαν».
Πολιτικοί παρατηρητές διέγνωσαν ότι αυτός ο φόβος υπαγόρευσε και κάποιες από τις απαντήσεις στην -σεναριοποιημένη για πολλούς- πρόσφατη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, που απηχούσαν την αντίδρασή του στα σενάρια παραγκωνισμού του.
Στην ερώτηση για το «ενδεχόμενο», να υπάρξει «κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις αυτό που οι Γερμανοί ονομάζουν μεγάλη συμμαχία» ο Πρωθυπουργός αντέδρασε με χαρακτηριστικό τρόπο:
«Το αποκλείω πλήρως. Έχω πει πολλές φορές ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει άβυσσος πολιτική, πολιτιστική, αξιακή». Αλλά περιέργως συμπλήρωσε « σύμφωνα με τη δική μου εκτίμηση».
Έμπειροι αναλυτές παρατηρούν ότι έτσι επιχειρεί να αποθαρρύνει την αποδοχή τέτοιων εξελίξεων σε βάρος του, στο εσωτερικό της ΝΔ.
Η αντίδρασή του αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν συνδεθεί με όσα είπε για την κυβέρνηση και τον χαρακτήρα της ΝΔ.
Επέμενε ότι «ενσωματώνει και πολλά στελέχη τα οποία δεν προέρχονται από την παραδοσιακή κομματική μήτρα» τονίζοντας ότι, «αυτές οι κυβερνήσεις, ειδικά σε περιόδους κρίσης, είναι πιο κατάλληλες».
Συμπλήρωσε επίσης ότι η ΝΔ «σήμερα εκφράζει αυτό το οποίο πολλοί θα αποκαλούσαν προοδευτικό, μετριοπαθές κέντρο» και δικαιολογώντας όμως και την παρουσία των ακροδεξιών στο κόμμα και στο υπουργικό Συμβούλιο.
Πέρα από τις ερμηνείες των λόγων του, όσοι γνωρίζουν τις κινήσεις του «συστήματος Μητσοτάκη» το τελευταίο διάστημα, μιλούν για δείγματα προετοιμασίας για ίδρυση… νέου κόμματος.
Αν τον αποβάλουν από τη ΝΔ θα προχωρήσει σε σύσταση πολιτικού φορέα με τους πυρήνες ακροδεξιών και «Σημιτικών» που έχει ενσωματώσει, και κορμό τον προσωπικό μηχανισμό -ασχέτων με τη ΝΔ, αλλά και με την πολιτική σε κάποιες περιπτώσεις- που συγκεντρώνει γύρω του, από την εποχή της αντιπολίτευσης.
Κατά τους ενημερωμένους, η πρωθυπουργική ανησυχία για το επερχόμενο τέλος στην κυβέρνηση και στη ΝΔ, συνδυάζεται και με την παρατηρούμενη αλλαγή συμπεριφορών στο εσωτερικό του κόμματος, της Κ.Ο., αλλά και της κυβέρνησης.
Βουλευτές, κομματικά στελέχη, αλλά και… υπουργοί, βρίσκονται σε καθεστώς λευκής απεργίας. Αποφεύγουν να πάρουν δημοσίως θέσεις υποστήριξης της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού- ιδίως όταν βάλλεται για προσωπικές κινήσεις του.
Εκ παραλλήλου αυξάνονται όσοι δεν διστάζουν να στραφούν εναντίον του πρωθυπουργικού «προσωποπαγούς καθεστώτος» στις συζητήσεις τους.
Η επιστράτευση της Ντόρας Μπακογιάννη σε ρόλο… λοχία, μάλλον επιδείνωσε την κατάσταση.
Την ίδια στιγμή στη βάση της ΝΔ παρατηρείται διάθεση αποχής στις επερχόμενες εκλογές-για να επέλθει το τέλος της «εποχής Μητσοτάκη».
Χαρακτηριστική των ενδοκυβερνητικών συμπεριφορών είναι πάντως η αντίδραση του Χρήστου Σταϊκούρα σε όσα είπε στη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός για την οικονομία.
Ο, καραμανλικός, υπουργός Οικονομικών -στην εκλογική περιφέρεια του οποίου το σύστημα Μητσοτάκη προωθεί τον Γιάννη Οικονόμου, ενώ ο ίδιος συχνά γίνεται σάντουιτς ανάμεσα στον Πατέλη και τον Σκυλακάκη- τον… διέψευσε.
Ενώ ο Μητσοτάκης είπε ότι η ελληνική οικονομία έχει «εξαιρετικές προοπτικές», «θα το αποδείξου με το ’22 και το ’23» και «γίνονται επενδύσεις», ο υπουργός είχε άλλη γνώμη:
«Η Ελλάδα παραμένει η χώρα με το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη- Το έλλειμμά μας ήταν το 2021 το δεύτερο με τρίτο πανευρωπαϊκά-Η χώρα παραμένει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας-Η οικονομία αναβαθμίζεται άμεσα ή έμμεσα, αλλά δεν έχει φτάσει σε επενδυτική βαθμίδα»
Στα συστήματα κυβερνητικής εξουσίας, όταν ο επικεφαλής αμφισβητείται στον πυρήνα τους, το καλύτερο που έχει να κάνει, είναι να αρχίσει να γράφει την… τρίτη επιστολή του.
(Ο Γιώργος Λακόπουλος είναι δημοσιογράφος)
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις