Μια πολύ παράξενη χρονιά τουριστικά θα είναι η φετινή, με ένα ήδη χαμένο δίμηνο Μαΐου και Ιουνίου για τα νησιά των Βορείων Σποράδων. Οι κρατήσεις είναι σε χαμηλά επίπεδα, με τις ελπίδες να στρέφονται στην έναρξη των τουριστικών πτήσεων από το εξωτερικό την 1η Ιουλίου και τον κοινωνικό τουρισμό.
Το αεροδρόμιο της Σκιάθου είναι ο πρώτος περιφερειακός αερολιμένας που ανοίγει, για αυτό και στο νησί του Παπαδιαμάντη, μετά από πρόσκληση του Δήμου, θα βρεθεί ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δ. Φραγκάκης. Ο δήμαρχος Σκιάθου Θόδωρας Τζούμας τόνισε πως η κίνηση είναι χαλαρή στο νησί και όποιοι επισκέπτες βρίσκονται, είναι αυτοί που έχουν φτάσει με το καράβι και αεροπορικώς από την Αθήνα. Ο Δήμος Σκιάθου για την προσέλκυση και των εγχώριων τουριστών έχει αρχίσει μία δυναμική καμπάνια σε Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, ενώ ο δήμαρχος επισήμανε ότι από την 1η Ιουλίου αρχίζουν οι πτήσεις από Σερβία και Γερμανία.
«Χάσαμε ήδη ένα δίμηνο, που σημαίνει ουσιαστικά ότι είμαστε σε σχέση με πέρσι μείον 100.000 αφίξεις από το εξωτερικό. Ως Δήμος Σκιάθου θα βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση προσέλκυσης τουριστών, αν και οι πτήσεις από την 1η Ιουλίου είναι ελάχιστες», τόνισε ο Θ. Τζούμας για να προσθέσει ότι «στοχεύουμε και στην εγχώρια αγορά, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από σκανδιναβικές χώρες και Αγγλία».
Ο δήμαρχος Σκιάθου επισήμανε πως «ελπίζουμε ακόμα και σκοπός για τις επιχειρήσεις του κλάδου (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστίαση κ.λπ.) είναι η εξασφάλιση των εξόδων συντήρησης».
Ο Θ. Τζούμας τόνισε πως θα ανοίξει σχεδόν το σύνολο των ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για το 80% περίπου.
Όσον αφορά στη «θωράκιση» του νησιού για τον κορωνοϊό εν μέσω της τουριστικής σεζόν, ο ίδιος τόνισε πως το νησί του Παπαδιαμάντη είναι ένα από τα 11 νησιά του Αιγαίου, που διαθέτει μοριακό αναλυτή με τα ύποπτα δείγματα να φτάνουν στο Κέντρο Υγείας και από τη Σκόπελο και την Αλόννησο, ενώ συστάθηκαν δύο κινητές μονάδες υγείας. Επίσης το Κέντρο Υγείας επανδρώθηκε με το κατάλληλο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, ενώ, όπως σημείωσε, υπάρχει μεγάλη υποστήριξη από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
Στη Σκόπελο
Στη Σκόπελο η τουριστική κίνηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη, με τον δήμαρχο του νησιού να λέει με μία λέξη: «Τίποτα». Τα περισσότερα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια άνοιξαν και περιμένουν τον Ιούλιο για να δεχτούν τους τουρίστες, ενώ, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σκοπέλου Σταμάτη Περίσση, και οι επιχειρήσεις γύρω από τον τουρισμό προετοιμάζονται και περιμένουν.
«Ελπίζουμε κάτι να γίνει, διότι είναι μία δύσκολη κατάσταση φέτος με τον τουρισμό. Θα δούμε. Οι κρατήσεις είναι λίγες, κυρίως για τέλη Ιουλίου και τον Αύγουστο». σημείωσε ο δήμαρχος Σκοπέλου, για να συμπληρώσει πως υπάρχουν ελπίδες να αυξηθεί η ζήτηση με τον κοινωνικό τουρισμό και έτσι κάτι να κινηθεί στο νησί.
Για τον ίδιο, το καλοκαίρι χάθηκε, αν και είναι νωρίς για εκτιμήσεις, όπως είπε, ενώ το «ταμείο» θα γίνει τον Σεπτέμβριο, με τον απολογισμό της σεζόν.
Για το αν η Σκόπελος είναι έτοιμη υγειονομικά, λόγω του κορωνοϊού, ο Στ. Περίσσης τόνισε πως έχουν καλυφθεί 2-3 θέσεις στο Κέντρο Υγείας, ενώ προχώρησε η προμήθεια ενός ISO BOX για την αντιμετώπιση ύποπτων κρουσμάτων.
Στην Αλόννησο
«Τίποτα δεν υπάρχει και τίποτα δεν κινείται στο νησί», είναι το σχόλιο του δημάρχου Αλοννήσου Πέτρου Βαφίνη, ενώ ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν έχει ανοίξει το 100% των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων, με τις εκτιμήσεις του για την εστίαση και τον ύπνο (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια) να κάνουν λόγο για ένα 50% με 60%, με κάποιους επιχειρηματίες να ανοίγουν μετά την 1η Ιουλίου. Ο δήμαρχος Αλοννήσου σημείωσε πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον από επισκέπτες μέχρι στιγμής, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται ρευστή και τις εκτιμήσεις να είναι αδύνατον να γίνουν για τη φετινή εναπομείνασα καλοκαιρινή σεζόν. «Υπάρχει μεγάλη ανησυχία και επικρατεί προβληματισμός στους επιχειρηματίες του κλάδου του τουρισμού, αλλά και όλων των κατοίκων. Με τις πτήσεις του εξωτερικού δεν ξέρουμε τι θα γίνει ακόμα και αναμένουμε», τόνισε ο Πέτρος Βαφίνης. Τέλος ο ίδιος ανέφερε πως το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου είναι έτοιμο να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των τουριστών λόγω του κορωνοϊού, αφού έγιναν προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές. «Σε περίπτωση κρούσματος, δεν υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας στην Αλόννησο και πρέπει να διακομιστεί κάπου αλλού», κατέληξε.
e-thessalia
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις