Σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου ώστε να ενισχυθούν οι πιθανότητες αυτοδύναμης κυβέρνησης έστω στις δεύτερες κάλπες.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται πλέον να έχει αποκλείσει το σενάριο πρόωρων εκλογών, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι στο Μαξίμου και γενικότερα στη Νέα Δημοκρατία δεν προβληματίζονται για το αποτέλεσμα που θα εγκυμονούν οι κάλπες, όποτε και εάν στηθούν τελικά.
Και αυτό καθώς οι εκλογές θα είναι σίγουρα διπλές λόγω απλής αναλογικής, αλλά και καθώς ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι της κυβέρνησης διαπιστώνουν ότι και στη δεύτερη κάλπη θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί αυτοδυναμία.
Δεν είναι τυχαίο συνεπώς ότι κυκλοφορούν πλέον σενάρια νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου, που ήδη είχε αλλάξει το 2020.
Υπενθυμίζεται ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε το 2016 η απλή αναλογική. Καθώς όμως ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής πέρασε με 179 ψήφους και όχι με 200, θα ετίθετο σύμφωνα με το Σύνταγμα σε εφαρμογή από τις μεθεπόμενες (τότε) εκλογές. Δηλαδή τις επόμενες, πλέον, εκλογές, καθώς μεσολάβησαν οι κάλπες του 2019.
Μετά τις εκλογές του 2019 και τη νίκη της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης δρομολόγησε άμεσα την εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου, επαναφέροντας το “μπόνους” στο πρώτο κόμμα. Ο πιο… νέος αυτος εκλογικός νόμος πέρασε τον Ιανουάριο του 2002 με 163 ψήφους, όπερ συνεπάγεται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή από τις μεθεπόμενες εκλογές, αφού οι επόμενες θα διεξαχθούν όπως αναφέρθηκε με απλή αναλογική.
Αυτός ο εκλογικός νόμος που ψήφισε η ΝΔ τον Ιανουάριο του 2020 προβλέπει ειδικότερα ότι το πρώτο κόμμα εάν έχει ποσοστό 25% θα λαμβάνει μπόνους 20 εδρών και από εκεί και πέρα το μπόνους θα αυξάνεται κατά μία έδρα για κάθε μισή μονάδα επιπλέον, με ανώτατο μπόνους τις 50 έδρες για ποσοστό που θα πλησιάζει το 40%.
Είχε πάντως διαμορφωθεί σε μία προσπάθεια να ψηφίσουν και κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως το Κίνημα Αλλαγής. Η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά όμως δεν είχε δεχθεί το κλιμακωτό μπόνους μέχρι 50 έδρες.
Θα επαναφέρει λοιπόν τελικά τώρα η ΝΔ το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα ανεξαρτήτως ποσοστού, ώστε να ελπίζει σε αυτοδυναμία και με ποσοστό μικρότερο του 37%- 38%; Και δεν συνιστά μία τέτοια κίνηση ομολογία του εκλογικού άγχους του κυβερνώντος κόμματος; Με κίνδυνο μάλιστα ένα κλίμα ηττοπάθειας να έχει ακόμη πιο αποσυσπειρωτικές συνέπειες στην πρώτη κάλπη και αυτή με τη σειρά της στη δεύτερη, σε ένα φαύλο κύκλο…
Ένα άλλο σενάριο πάντως θα μπορούσε να αφορά στη σύνδεση του μπόνους των 50 εδρών όχι μόνο με το ποσοστό του πρώτου κόμματος, αλλά και με τη διαφορά του με το δεύτερο. Δηλαδή εάν το πρώτο κόμμα έχει 35% και το δεύτερο 25%, να μπορεί το πρώτο να σχηματίσει κυβέρνηση.
Αυτό το σενάριο όμως από την άλλη δε συνιστά ομολογία φόβου για τυχόν σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ ακόμη και στην περίπτωση που η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα; Αλλά και άγχους για ψαλίδισμα της αυτοδυναμίας εξ αριστερών με την επιστροφή κεντρώων στο ΚΙΝΑΛ;
Επίσης, πως συμβιβάζονται τα σενάρια για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου τη στιγμή που οι κάλπες όπως και να έχει δεν απέχουν πάνω από ενάμιση χρόνο, με το προφίλ της “θεσμικότητας” που θέλει να καλλιεργήσει ο πρωθυπουργός;
Τα σενάρια αυτά βέβαια προφανώς διαρρέουν σε μία προσπάθεια να δοκιμάσει το κυβερνητικό επιτελείο αντιδράσεις από την κοινή γνώμη και τα υπόλοιπα κόμματα. Και ούτως ή άλλως μέχρι να έρθει η ώρα της κάλπης, όποια και εάν είναι αυτή, θα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι…
news247.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις