Στη Μόσχα μεταβαίνει σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος – Ευελπιστεί στην επίτευξη μίας ιστορικής λύσης στη κρίση της Ουκρανίας.

Mε στόχο να αποσπάσει τη δέσμευση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι δεν θα προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία, μεταβαίνει σήμερα στο Κρεμλίνο ο αρχηγός της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», εντός της ημέρας ο Γάλλος πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν και αύριο θα μεταβεί στο Κίεβο για να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

O Mακρόν ευελπιστεί στην επίτευξη μίας ιστορικής λύσης στη κρίση της Ουκρανίας.

Προτού μεταβεί σε Μόσχα και Κίεβο, ο Γάλλος πρόεδρος είχε 40λεπτη επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Σε δηλώσεις του στην γαλλική εφημερίδα «Journal du Dimanche», ο Μακρόν δήλωσε χθες ότι ο στόχος της Ρωσίας δεν είναι «η Ουκρανία, αλλά μια αποσαφήνιση των κανόνων με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ». Ως εκ τούτου, είναι «επείγον να προχωρήσουμε προς μια νέα τάξη πραγμάτων που χρειάζεται βαθιά η Ευρώπη μας και η οποία βασίζεται στην βασική αρχή της κυριαρχίας της ισότητας μεταξύ των κρατών», είπε.
Ο ίδιος θεωρεί ότι ο διάλογος που θα έχει με τον Πούτιν πιθανότατα θα είναι αρκετός για να αποτρέψει μία στρατιωτική σύγκρουση παρά τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις σε πολλές δυτικές πρωτεύουσες.

«Η ένταση του διαλόγου που είχαμε με τη Ρωσία και αυτή η επίσκεψη στη Μόσχα έχουν σχεδιαστεί για να σταματήσουν να συμβεί το σενάριο αυτό», υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Στη συνέχεια θα συζητήσουμε τους όρους της αποκλιμάκωσης. Πρέπει να είμαστε πολύ ρεαλιστές. Δεν θα προχωρήσουμε σε μονομερείς χειρονομίες, αλλά είναι απαραίτητο να σταματήσουμε την επιδείνωση της κατάστασης», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Με το ταξίδι του στη ρωσική πρωτεύουσα, ο Μακρόν ελπίζει να επαναλάβει την πυροσβεστική διαμεσολάβηση που είχε επιχειρήσει με επιτυχία ο τότε πρόεδρος του γαλλικού κράτους, Νικολά Σαρκοζί, τον Αύγουστο του 2008, όταν είχε ξεκινήσει ο πόλεμος Ρωσίας – Γεωργίας.

Τότε η Γαλλία είχε για το συγκεκριμένο εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε και ο Σαρκοζί είχε επισκεφθεί τη Μόσχα και την Τιφλίδα , λίγες ημέρες μετά την είσοδο των ρωσικών δυνάμεων στο γεωργιανό έδαφος . Στόχος του Σαρκοζί ήταν η επίτευξη της εκεχειρίας. Αν και τα κατάφερε, το Κρεμλίνο δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του, επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Αλλά η κατάσταση τώρα είναι πολύ διαφορετική από εκείνη του 2008. Τότε, ο Σαρκοζί έπρεπε να τερματίσει μία σύγκρουση που μόλις είχε ξεκινήσει.
Τώρα όμως ο Μακρόν θα πρέπει να αποτρέψει την έναρξη ενός νέου πολέμου στις πύλες της Ευρώπης, ενώ η Ρωσία έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα της Ουκρανίας με τους Αμερικανούς να προειδοποιούν τη Μόσχα για σοβαρά αντίποινα εάν βάλει μπότα στο ουκρανικό έδαφος.

Στο μεταξύ, χθες, βάσει ανώνυμων αναφορών Αμερικανών αξιωματούχων, δημοσιεύτηκαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, η Ρωσία είναι κατά 70% επιχειρησιακά έτοιμη, για μία εισβολή στην Ουκρανία, έχοντας δηλαδή συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό στρατευμάτων που απαιτούνται για μία μεγάλης κλίμακας επιχείρηση.

Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι πληροφορίες αυτές βασίζονται σε εκτιμήσεις μυστικών υπηρεσιών επισημαίνοντας ακόμη ότι δεν γνωρίζουν εάν ο Ρώσος πρόεδρος είναι έτοιμος να προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα, προσθέτοντας ότι η διπλωματική λύση παραμένει ακόμη εφικτή. Σύμφωνα με αναφορές, οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα επέφερε έως και 50.000 θανάτους αμάχων. Εκτιμούν επίσης ότι μία επίθεση θα είχε ως αποτέλεσμα το Κίεβο να πέσει μέσα σε λίγες ημέρες και να προκαλέσει προσφυγική κρίση στην Ευρώπη με εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείπουν την πατρίδα τους.

Εάν ο Ρώσος πρόεδρος επιλέξει την πλέον ριζοσπαστική κίνηση, θα μπορούσε να περικυκλώσει το Κίεβο, και να ανατρέψει τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσα σε 48 ώρες, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Προειδοποίησαν επίσης ότι, μια τέτοια σύρραξη θα είχε βαρύ ανθρώπινο κόστος καθώς θα μπορούσε να στοιχίσει τη ζωή σε 25.000 ως 50.000 αμάχους, 5.000 ως 25.000 Ουκρανούς στρατιωτικούς και 3.000 ως 10.000 Ρώσους στρατιωτικούς.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις