Τα κυρίαρχα δυτικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για εισβολή της Ρωσίας στις 16 Φεβρουαρίου- Ποιοι καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία-Παγκόσμια κινητικότητα και πόλεμος νεύρων-Όλο το παρασκήνιο.

Η μια μετά την άλλη οι χώρες καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία υπό το φόβο μιας ρωσικής εισβολής, ενώ οι πληροφορίες που διακινούνται στα κυρίαρχα δυτικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για εισβολή της Ρωσίας στις 16 Φεβρουαρίου.

Βέβαια ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Ζόζεπ Μπορέλ, επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες λέγοντας ότι η ΕΕ δεν απομακρύνει τους πολίτες της από την Ουκρανία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, έχει μιλήσει σχεδόν με τον μισό πλανήτη τηλεφωνικά για να κρατήσει σε εγρήγορση κι ενωμένους τους συμμάχους των ΗΠΑ, ενώ και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ που χτες επιθεώρησε την ΝΑΤΟϊκή βάση στη Ρουμανία συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της χώρας, έχει μιλήσει με όλους τους ηγέτες της συμμαχίας.

Όχι με όλους ακριβώς καθώς με τον Έλληνα Πρωθυπουργό έχει να μιλήσει από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Κι ενώ στη Δύση έχουν σίγουρη την εισβολή και στέλνουν στρατιωτικό προσωπικό και εξοπλισμό στις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, η Ρωσία συνεχίζει να κάνει στρατιωτικές ασκήσεις στην Λευκορωσία, την Μαύρη Θάλασσα και την Υπερκαυκασία, δηλώντας παντού ότι δεν πρόκειται να επιχειρήσει στρατιωτικά εναντίον της Ουκρανίας, κατηγορώντας τη δύση για σκαιή προπαγάνδα.

Ο πόλεμος νεύρων συνεχίζεται αμείωτος

Ο πόλεμος νεύρων συνεχίζεται αμείωτος εν μέσω διπλωματικών διεργασιών για την εκτόνωση της κρίσης, που όμως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται ότι έχει βρεθεί κοινός τόπος, με τις εμπλεκόμενες πλευρές να κατηγορούν ή μια την άλλη.

Οι διαβουλεύσεις του σχήματος της Νορμανδίας, που πραγματοποιήθηκε προχτές, μεταξύ των αντιπροσώπων Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Ουκρανίας, δεν τα βρήκαν και δεν κατέληξαν σε μια κοινή ανακοίνωση, με τη Μόσχα να κατηγορεί το Κίεβο ότι υπονόμευσε τις συζητήσεις.

Η κόκκινη γραμμή για τη Ρωσική Ομοσπονδία είναι η πλήρης εφαρμογή των συμφωνιών Μινσκ και Μίνσκ ΙΙ. Κάτι που η κυβέρνηση του Ουκρανού Πρωθυπουργού Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποφεύγει καθώς υπάρχουν ασάφειες ως προς το καθεστώς των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας όπου κυριαρχεί το ρωσικό εθνικό στοιχείο κι έχουν ανακηρυχθεί ως ημιαυτόνομες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ.

Η επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς σε Μόσχα και Κίεβο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον για όλες τις πλευρές, ενώ και η Γαλλία έχει εντείνει τις προσπάθειες της για εξεύρεση διπλωματικής λύσης στο ουκρανικό.

Η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου έφερε μια ανάσα αισιοδοξίας αλλά δεν κατάφερε μέχρι στιγμής να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, να πιέσει δηλαδή την Ουκρανία για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.

Κι εκεί που κάποιοι πίστεψαν ότι η επίσκεψη Μακρόν σε Μόσχα και Κίεβο, έριξε τους τόνους, η επίσκεψη της Βρετανίδας Υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τράς κόντεψε να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο με καταστροφικά αποτελέσματα κατά την επίσκεψη της στη Μόσχα.

Χτες πάντως ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας που βρέθηκε στη Μόσχα τα πήγε κάπως καλύτερα, από την συμπατριώτισσα του Λιζ Τρας.

Ο Βρετανός ΥΠΑΜ Μπεν Γουάλλας, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, είπε ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις ότι η Ρωσία «δεν έχει πρόθεση» να εισβάλει στην Ουκρανία. Όμως επεσήμανε ότι η τεράστια συγκέντρωση στρατού στα σύνορα σημαίνει ότι θα μπορούσε να το κάνει «ανά πάσα στιγμή».

Το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Βοεριοατλαντικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή των ηγετών του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Γερμανίας, του Καναδά, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Γαλλίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την τηλεδιάσκεψη, «οι ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη συνεχή αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία και επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Εξέφρασαν την επιθυμία τους για μια διπλωματική λύση στην κρίση και συζήτησαν τις πρόσφατες δεσμεύσεις με τη Ρωσία σε πολλαπλές μορφές. Οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία των συντονισμένων προσπαθειών για την αποτροπή περαιτέρω ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της ετοιμότητάς τους να επιβάλουν μαζικές συνέπειες και σοβαρό οικονομικό κόστος στη Ρωσία σε περίπτωση που επιλέξει τη στρατιωτική κλιμάκωση, και να συνεχίσουν να ενισχύουν την αμυντική στάση στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις στενές διαβουλεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τον ΟΑΣΕ και τα Ηνωμένα Έθνη και μέσω αυτών.»

Το κλίμα είναι βαρύ στη διεθνή κοινότητα, όμως όλα δείχνουν ότι όσο συνεχίζεται ο «καβγάς» δεν πρόκειται να υπάρξει σύγκρουση με απόφαση κάποιου από τους πρωταγωνιστές της κρίσης. Όμως ένα τυχαίο γεγονός, κατασκευασμένο ή όχι, μπορεί να προκαλέσει μια καταστροφή μη αναστρέψιμη. Κάτι που δεν θέλει ούτε η Ρωσία ούτε η Ευρώπη για τις συνέπειες που θα προκληθούν.

Δεν είναι τυχαία η αποστροφή-απειλή του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Εμανουέλ Μακρόν, όταν είπε «δεν θα έχετε καν χρόνο να ανοιγοκλείσετε τα μάτια όταν εφαρμόσετε την παράγραφο 5 [της Βορειοατλαντικής Συνθήκης]». Το μήνυμα στάλθηκε και μάλλον έγινε απόλυτα κατανοητό από τη Δύση.

Παρόλα αυτά το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε τις νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσία, την Πέμπτη, χωρίς όμως να τις θέσει σε εφαρμογή, ενώ ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ συζητούν τις κυρώσεις που θα αποφασίσουν για την Ρωσική Ομοσπονδία, με επίκεντρο τον Ρώσο Πρόεδρο.

Σπύρος Σιδέρης

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις