Μάιο-Ιούνιο, οι εκλογές στοιχηματίζουν οι βουλευτές
Ως γνωστόν η φτώχεια φέρνει γκρίνια. Η πτώση της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, η καθίζηση στα ποιοτικά στοιχεία, οι απανωτές γκάφες του Μεγάρου Μαξίμου, τα γκολ και τα αυτογκόλ που βάζει το τελευταίο διάστημα το κεντρικό επιτελείο και η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων, προκαλούν γκρίνια μεταξύ των βουλευτών και των στελεχών της ΝΔ.
Οι βουλευτές ετοιμάζονται για πρόωρες εκλογές αφού κανείς πλέον δεν πιστεύει τις διαβεβαιώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Αντίθετα θεωρούν, με δεδομένο ότι έχει αρχίσει η φθορά, όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο.
Μάλιστα μεταξύ Μαΐου-Ιουνίου και Σεπτεμβρίου οι γαλάζιοι βουλευτές στοιχηματίζουν για τέλος Μαΐου ή Ιούνιο και πάντως κάνεις δεν ποντάρει ούτε ένα ευρώ για το 2023. Αντίθετα με τον πρωθυπουργό τους θεωρούν ότι «ενδεχομένως μπορεί να συγκρατήσει και να καθυστερήσει την κατάρρευση αλλά δεν μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση». Τώρα στο γιατί τον Ιούνιο και όχι τον Σεπτέμβριο παρότι η δεύτερη ημερομηνία προσφέρεται (το καλοκαίρι και ο τουρισμός ευνοούν πάντα την εκάστοτε κυβέρνηση), η εκτίμησή τους είναι ότι μετά την πανωλεθρία του επιτελικού κράτους στον χιονιά δύσκολα το Μαξίμου θα διακινδυνεύσει να δοκιμάσει τις αντοχές του κρατικού μηχανισμού στις πυρκαγιές που φυσικά θα ξεσπάσουν όπως γίνεται κάθε χρόνο. Ένας επιπλέον λόγος είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εμπιστεύεται τον αρμόδιο υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, απλά αφού είναι μεταγραφή από το εξωτερικό δεν μπορεί να τον αλλάξει.
Τη διάχυτη πλέον νευρικότητα των βουλευτών δεν μπορεί να συγκρατήσει ούτε ο άτυπος σύνδεσμος του πρωθυπουργού με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, Ντόρα Μπακογιάννη. Με τους βουλευτές να μην κρύβουν τη δυσφορία τους για την κοινοβουλευτική παρουσία της κυβέρνησης. Την περασμένη Πέμπτη όταν συζητιόταν το θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τη λίστα Πέτσα, οι γαλάζιοι βουλευτές έλεγαν «είναι δυνατόν στους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να απαντήσει ο Κώστας Τσιάρας;». Μόνο με πικρό χιούμορ όμως κάποιοι έλεγαν «γιατί δεν έρχεται ο Γεραπετρίτης;».
Οι βουλευτές δεν συγκρατούν πλέον τα σχόλιά τους για την κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού στην κακοκαιρία, αλλά και για την εμπλοκή του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη με τον υπόδικο πρώην ατζέντη μοντέλων. Εκείνο όμως που τους εξοργίζει είναι η αντιμετώπιση, στο οικονομικό αλλά και στο πολιτικό-επικοινωνιακό πεδίο της ακρίβειας, θέμα στο οποίο εισπράττουν την αγανάκτηση των ψηφοφόρων που πλέον δεν τα βγάζουν πέρα. Όπως εξηγούσε γαλάζιος βουλευτής, «η ακρίβεια δεν πλήττει μόνο τα χαμηλότερα στρώματα αλλά και τη μεσαία τάξη». Οι ίδιοι πάντως απορούν για το αν οι αρμόδιοι υπουργοί ήξεραν τι έλεγαν όταν διαβεβαίωναν ότι η ακρίβεια εκτός από εισαγόμενη θα είναι και προσωρινή και θα υπάρξει σύντομη αποκλιμάκωση.
Τελευταίο επεισόδιο που έχει εξοργίσει τη δεξιά πτέρυγα των βουλευτών είναι οι συμφωνίες του Νότη Μηταράκη με το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές για τη «νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών», όπως οι ίδιοι τους αποκαλούν. Εν ολίγοις όπως αναφέρουν, ό,τι κέρδισε με τα Ραφάλ η κυβέρνηση το γκρεμίζει στη βάση των ψηφοφόρων με το μεταναστευτικό.
Γκρίνια για τον διμέτωπο
Ενώ όμως οι γαλάζιοι βουλευτές στοιχηματίζουν ότι οι εκλογές θα γίνουν μεταξύ Μαΐου-Ιουνίου και Σεπτεμβρίου, κανείς δεν στοιχηματίζει ότι η ΝΔ θα κερδίσει την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούν ότι ήταν λάθος της κυβέρνησης που στον δικό της εκλογικό νόμο έθεσε την αυτοδυναμία στο 37,5%. Τη συζήτηση όμως για νέο εκλογικό νόμο, που να κατεβάζει το ποσοστό της αυτοδυναμίας στο 35%, έκοψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το θέμα της αυτοδυναμίας συνδέεται για τους βουλευτές της ΝΔ με τη στρατηγική απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Εις εξ αυτών εξηγεί: «Με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μέτωπο και μας χωρίζει χάος. Αλλά με το ΚΙΝΑΛ γιατί μπαίνουμε σε αντιπαράθεση; Η στρατηγική του διμέτωπου μπορεί να περιορίσει τις διαρροές προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά ευνοεί τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και μας φέρνει σε δύσκολη θέση απέναντι στους πασοκογενείς ψηφοφόρους». Οι βουλευτές θεωρούν ανεξήγητες τις επιθέσεις στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ από τον πρωθυπουργό ακόμη και από το βήμα της Βουλής και διαφωνούν με κινήσεις όπως η πραξικοπηματική εξώθηση σε παραίτηση του προέδρου της ΚΕΕ, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου. Θεωρούν ότι μεταφέρει την πολιτική αντιπαράθεση σε όλες τις βαθμίδες της κοινωνίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τον κ. Χατζηθεοδοσίου τον αμφισβήτησε η γαλάζια πλειοψηφία των προέδρων των επιμελητηρίων με την καθοδήγηση του Γιάννη Μπρατάκου και με έγκριση από το Μαξίμου, εντούτοις του τηλεφώνησαν αρκετοί βουλευτές -ακόμη και υφυπουργοί- που εκλέγονται στην Α’ και Β’ Αθήνας για να του εκφράσουν τη διαφωνία τους και την συμπαράστασή τους. Είναι οι βουλευτές που νιώθουν ότι θα χάσουν ένα κοινό στον εμπορικό κόσμο στο οποίο είναι γνωστός ο κ. Χατζηθεοδοσίου, ήδη από την εποχή που ασκούσε σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπλέον λένε μεταξύ τους οι γαλάζιοι βουλευτές, με δεδομένο ότι η ΝΔ δεν θα έχει αυτοδυναμία, εάν βγει πρώτο κόμμα θα πρέπει να κάνει κυβέρνηση με το ΚΙΝΑΛ. Είναι πολύ πιθανό ότι μετά από μία περίοδο έντονης αντιπαράθεσης, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ζητήσει να είναι άλλος πρωθυπουργός και όχι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι βουλευτές αποκλείουν το ενδεχόμενο ενός «εισαγόμενου από τις Βρυξέλλες πρωθυπουργού», δεν απορρίπτουν όμως το ενδεχόμενο ενός «εγχώριου τραπεζίτη», που το θεωρούν πάντως επίσης απίθανο ή ενός δικού τους δελφίνου δίχως τα «τοξικά χαρακτηριστικά της ηγεσίας Μητσοτάκη».
Εν τέλει το πιο σημαντικό είναι ακριβώς ότι αρκετοί βουλευτές της ΝΔ, αρχίζουν να αγωνιούν για την επανεκλογή τους, θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει μέχρι το τέλος της τετραετίας και δεν απορρίπτουν κατ’ αρχάς έναν άλλο πρωθυπουργό σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, προκειμένου η εξουσία να μην πάει στον ΣΥΡΙΖΑ.
Του Οδυσσέα Αρβανίτη
antinews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις