Τις σημαντικές ανατιμήσεις που ήδη έχουν νιώσει για τα καλά στην τσέπη τους τα νοικοκυριά τον Ιανουάριο αναμένεται να επιβεβαιώσει και η Ελληνική Στατιστική Αρχή σήμερα με τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου.

Νέα άνοδο σε επίπεδα ρεκόρ του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αναμένεται να καταγράψει σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ με τις ανακοινώσεις της, σήμερα, για το μήνα Ιανουάριο. Έχοντας ήδη τον Δεκέμβριο προσδιορίσει τον πληθωρισμό στο επίπεδο ρεκόρ του 5,1%,  οι σημερινές ανακοινώσεις που βασίζονται στις τιμοληψίες του προηγούμενου μήνα αναμένεται να «δείξουν» ποσοστό αύξησης κοντά στο 6%.

Ο Δεκέμβρης

Υπενθυμίζεται ότι για τον Δεκέμβριο είχαν καταγραφεί, σε ετήσια βάση, ανατιμήσεις 135,7%, στο φυσικό αέριο, στο ρεύμα 45%, στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, με άνοδο της τάξης του 34,1% και στα καύσιμα-λιπαντικά με αύξηση 21,7%.

Στα τρόφιμα η κατηγορία αρνί-κατσίκι το Δεκέμβριο αυξήθηκε κατά 19,7%, το ελαιόλαδο κατά 17%, οι πατάτες κατά 14%, τα ζυμαρικά κατά 7,6% και το ψωμία κατά 4,9%.

Στη στέγαση ο δείκτης έχει εκτιναχθεί στο 18% από πτώση 4,2%, ενώ για τις μεταφορές η αύξηση του κόστους ήταν στο στο 10,9% έναντι μείωσης 7,7% το 2020.

Ειδικότερα, από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Δεκεμβρίου 2021 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2020 προέκυψε αύξηση 5,1% έναντι μείωσης 2,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ανεξάρτητης αρχής.

Ο Ιανουάριος

Παράλληλα, με βάση τις ενδείξεις από τις τιμές που έχει σταθμίσει η ΕΛΤΑΤ και πάλι για τον Ιανουάριο προβλέπονται διψήφια ποσοστά αυξήσεις στα υγρά καύσιμα, το ρεύμα και το φυσικό αέριο, αλλά και εκτόξευση του κόστους στέγασης που καίει, ειδικά τα να ζευγάρια, αλλά και σημαντικές αυξήσεις τις μεταφορές, που συμπαρασύρουν τις τιμές στα τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά.

Εισαγόμενος πληθωρισμός

Ήδη, χτες, η ΕΛΣΤΑΤ, κατέγραψε περαιτέρω σημαντική άνοδο, κατά 23,6%, για τον περασμένο Δεκέμβριο στο γενικό δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία. Για το σύνολο, δε,  του 2021 καταγράφηκε αύξηση 20% σε μέσα επίπεδα.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία παρουσίασε αύξηση 23,6% τον Δεκέμβριο 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2020, έναντι μείωσης 10,4% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2020 με το 2019.

Η νέα αύξηση στον λεγόμενο «εισαγόμενο πληθωρισμό» οφείλεται:

  1. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 34,4%, και
  2. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες ευρωζώνης κατά 6,8%.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 1,5% τον Δεκέμβριο 2021 σε σύγκριση με τον δείκτη του Νοεμβρίου 2021, έναντι αύξησης 2,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2020. Ενώ, ο μέσος γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 20% το 2021 σε σύγκριση με τον μέσο γενικό δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2020- Δεκεμβρίου 2020, έναντι μείωσης 10,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Αναθεωρήσεις προβλέψεων

Τούτων δοθέντων είναι προφανές ότι η πρόβλεψη που έχει βασιστεί ο προϋπολογισμός του 2022  για αύξηση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στο 0,8% το 2022 φαίνεται να ανατρέπεται από τις εξελίξεις, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Ήδη η Κομισιόν έχει καταγράψει πρόβλεψη για ετήσιο ρυθμό 3,1% αναθεωρώντας τις δικές της αρχικές εκτιμήσεις.

Σημειώνεται ότι σε βασικά αγαθά αναμένονται μεγάλες ανατιμήσεις, ενώ το ενεργειακό ράλι επηρεάζει σημαντικά και σε βάθος χρόνου τις τιμές των τροφίμων. Είναι ενδεικτικό ότι π.χ. η τιμή του τόνου στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Μπολώνια, στο σκληρό σιτάρι έχει εκτιναχθεί από τα 297 δολάρια τον Ιούνιο του 2021, στα 557 δολάρια στις 3 του Φλεβάρη καταγράφοντας μια αύξηση μεγαλύτερη του 80 %.

Επίσης ο  δείκτης τιμών του FAO κατέγραψε επίπεδα ρεκόρ τον Ιανουάριο με τα δημητριακά να αυξάνονται 12,5% σε σύγκριση μόλις με τον προηγούμενο μήνα τον Δεκέμβριο.

Προβληματισμός για μέτρα

Στο μεταξύ με δεδομένο το κύμα ανατιμήσεων αυτόματα τίθεται επί τάπητος το θέμα της επιπλέον στήριξης των νοικοκυριών. Σαφώς οι εξελίξεις στο μέτωπο του κόστους δανεισμού, με την άνοδο των επιτοκίων αλλά και η ανάγκη για «συντήρηση δυνάμεων», καθώς η ενεργειακή κρίση αναμένεται να κρατήσει για καιρό οδηγούν αναπόφευκτα σε λελογισμένες κινήσεις. Αυτό άλλωστε ανέφερε ο Πρωθυπουργός τόσο στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη όσο και κατά την παρουσία του στην Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

«Πρέπει να έχουμε μία αίσθηση ότι η δημοσιονομική σταθερότητα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τεθεί υπό αμφισβήτηση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός στην εκδήλωση μπροστά σε ακροατήριο Ελλήνων και Γερμανών επιχειρηματιών και με αφορμή τις αναταράξεις που προκαλεί η ενεργειακή κρίση, συμπλήρωσε με νόημα: «στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, όπως ήδη έχουμε κάνει, θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Γιώργος Αλεξάκης

news247.gr

GETTY IMAGES

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις