Η ακρίβεια ειδικά στις τιμές της ενέργειας όσο και αν κάποιος θα πει ότι είναι εισαγόμενος τελικά πολλά είναι αυτά που δεν έκανε η κυβέρνηση ή να το πούμε καλύτερα έκανε αλλά όχι προς το συμφέρον των πολιτών με τα “πράσινα ομόλογα” και κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων (η πρεμούρα του Κ.Μητσοτάκη να λάβει το βραβείο του “πράσινου πρωθυπουργού”).
Μάλιστα είναι αυτή η κυβερνητική αδιαφορία που σταδιακά οδήγησε στους λογαριασμούς ρεύματος που φτάνουν στο επίπεδο “ηλεκτροπληξίας” καθώς η ΔΕΗ ήταν υπό την αιγίδα του υπουργείου ενέργειας.
Έτσι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού εκμεταλλεύτηκε με άκρατο κυνισμό την άγνοια του κόσμου ως προς τον μηχανισμό της ρήτρας αναπροσαρμογής που κρυβόταν στα ψιλά γράμματα των συμφωνιών με τους πολίτες. Οι λόγοι και οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από την κυβερνητική μηχανή εξηγούνται λεπτομερώς παρακάτω.
Ωστόσο, στο σημείο αυτό θα πρέπει να καταχωριστεί μια απλή διαπίστωση: Η κυβέρνηση και η ηγεσία της ΔΕΗ οφείλουν να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση στην άρση της ρήτρας αναπροσαρμογής και να επιτρέψουν στον κάθε καταναλωτή να υπογράψει συμφωνία στη χαμηλότερη δυνατή τιμή ανά κιλοβατώρα και σε σταθερή βάση χωρίς μελλοντικές ανατροπές.
Ο πληθωρισμός και το κόστος ενέργειας (ηλεκτρισμός και θέρμανση) έχουν φτάσει στα όρια τις οικογένειες.
Η απίστευτη κοινωνική αναλγησία της ΔΕΗ – Ποιος φταίει
Τι συνέβη λοιπόν και αιφνιδίως οι πολίτες άρχισαν να δέχονται λογαριασμούς προς εξόφληση με εξωπραγματικά ποσά που αδυνατούν να καταβάλουν; Κάποιοι θα μιλήσουν για «κεραυνό εν αιθρία» για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικότερα για τους πελάτες της ΔΕΗ.
Πρόκειται για μια μη αναμενόμενη εξέλιξη, η οποία αιφνιδίασε καταναλωτές και ΔΕΗ; Μάλλον όχι. Όλα δείχνουν πως η ηγεσία της ΔΕΗ συνειδητά μεθόδευσε την επιβολή ρήτρας αναπροσαρμογής, αφήνοντας αχαλίνωτες τις αυξήσεις της τιμής της kWh.
Χωρίς πλαφόν και δικλίδες ασφαλείας. Πρόκειται για μια εκούσια στρέβλωση της αγοράς η οποία προκλήθηκε όταν οι ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος προσέφυγαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και κατήγγειλαν τη ΔΕΗ πως «τους σβήνει από τον χάρτη» λόγω χαμηλής κοστολόγησης της κιλοβατώρας.
Η ΔΕΗ προτίμησε να ικανοποιήσει τους… «ανταγωνιστές» της του ιδιωτικού τομέα της, φέρνοντας σε απόγνωση εκατομμύρια καταναλωτές και επαγγελματίες.
Μετά τις μεγάλες αυξήσεις των λογαριασμών ρεύματος τον Σεπτέμβριο, ήλθε ένας ακόμη πιο δραματικός Δεκέμβριος για τη χαριστική βολή, και τώρα η κατάσταση χαρακτηρίζεται εκτός ορίων. Δεν φταίει δηλαδή αποκλειστικά η διεθνής ενεργειακή κρίση ούτε οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο που επέβαλαν οι αγορές.
Φταίει η σαφής και μεθοδευμένη επιλογή της ΔΕΗ, δηλαδή της κυβέρνησης και των αρμόδιων οικονομικών υπουργείων. Υπάρχουν δηλαδή προσωποποιημένες ευθύνες.
Το μυστικό της ρήτρας και η «κομπίνα» της ΔΕΗ
Ο Διάβολος κρύβεται πάντοτε στις υποσημειώσεις και στα μικρά γράμματα κάτω από κάθε συμφωνία. Ο μέσος πολίτης αγνοούσε, και δυστυχώς εξακολουθεί να αγνοεί, πως η ΔΕΗ ενεργοποίησε από την 5η Αυγούστου και μετά μονομερώς και χωρίς να ενημερώσει τους πελάτες της τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Πρόκειται για αυτόματη διαδικασία. Μέχρι τότε η ΔΕΗ πρόσφερε στην αγορά ρεύμα στη χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Η τιμή αυτή μπορούσε και να αγγίξει τα 0,17 λεπτά του ευρώ. Οι ανενημέρωτοι πολίτες έπεσαν στην καλοστημένη παγίδα. Ούτε γνώριζαν ούτε και πέρασε ποτέ από το μυαλό τους πως θα υπάρξει τέτοια αλλαγή πολιτικής από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
Τι ακριβώς συνέβη
Μέχρι τώρα η ΔΕΗ επέτρεπε στους καταναλωτές να «κλειδώσουν» την τιμή χρέωσης για δύο χρόνια αποφεύγοντας τη ρήτρα αναπροσαρμογής αν ήταν πελάτες της στα προγράμματα MyHomeOnline, myHomeEnter και για έναν χρόνο στο πρόγραμμα MyHomeEnter+.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους εναλλακτικούς παρόχους ενέργειας, οι οποίοι, με επιστολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), τόνισαν ότι η ΔΕΗ χρησιμοποιεί αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού, εκμεταλλευόμενη το παλαιότερο μονοπώλιο που είχε στην αγορά.
Ωστόσο, το «κλείδωμα» της τιμής χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής είναι κάτι που προσφέρεται από όλους τους παρόχους. Ο λόγος των αντιδράσεων είναι ότι η τιμή που προσέφερε η ΔΕΗ μέχρι τις 2/12/2021 ήταν κάτω από το μισό της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος Οκτωβρίου και ότι εκμεταλλεύεται την αποκλειστική της πρόσβαση στην υδροηλεκτρική παραγωγή, κάτι που της δίνει σημαντικό πλεονέκτημα και ευελιξία, ιδιαίτερα τώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί.
Πλέον, μετά τις αντιδράσεις του ανταγωνισμού, η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ από τις 3 Δεκεμβρίου του 2021 περιλαμβάνει τις εξής αλλαγές:
1. Αύξηση έως 80% στην τιμή της κιλοβατώρας σε σχέση με την προηγούμενη τιμή.
2. Το «κλείδωμα» της σταθερής τιμής χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής ισχύει πλέον για έναν χρόνο, αντί για δύο που ίσχυε πριν.
Η νέα ρήτρα αναπροσαρμογής χρεώσεων προμήθειας
Από τις 5 Αυγούστου του 2021 η ΔΕΗ έχει εισαγάγει έναν νέο τρόπο τιμολόγησης για το ρεύμα που καταναλώνεται (ανταγωνιστικές χρεώσεις) από νοικοκυριά, αλλά και επαγγελματίες στη χαμηλή τάση.
Σύμφωνα με ενημέρωσή της, η ΔΕΗ θα αντικαταστήσει τη ρήτρα CO2 που ίσχυε μέχρι τώρα για τα τιμολόγια ρεύματος χαμηλής τάσης και η οποία είχε ενεργοποιηθεί από τις αρχές Μαΐου.
Τη θέση της πήρε η νέα ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία πλέον θα βασίζεται στην τιμή που έχει η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Η νέα ρήτρα, που ονομάζεται «Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας», αφορά στα «παλιά» οικιακά τιμολόγια και στα επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης (δηλαδή ισχύει για όλους τους πελάτες της ΔΕΗ στη Χαμηλή Τάση, εκτός από αυτούς που έχουν επιλέξει κάποιο από τα νέα προγράμματα myHome Enter/ Online/ Enter+).
pronews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις