«Έσβησαν» πρόστιμα σε βιομήχανους, εταιρείες, μεγαλογιατρό και μεγαλοδημοσιογράφο

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη… προώθησε και οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν πως μπορούν να διωχθούν μόνο μετά από αίτηση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας!

Επίορκοι εφοριακοί «έσβησαν» πρόστιμα σε επτά μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και παραπέμφθηκαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, αλλά είναι άγνωστο αν θα δικαστούν, καθώς η απόφαση της Δικαιοσύνης τελεί υπό την «έγκριση» του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελου Μπίνη.

Αυτό προβλέπεται με διάταξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης που «πέρασε» στο νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστών, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη διάκριση των εξουσιών. Δεν αρκεί το παραπεμπτικό βούλευμα. Για να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, θα πρέπει ο κ. Μπίνης να υποβάλει σχετική αίτηση για την άσκηση δίωξης σε βάρος τους.

Ποιους αφορά η υπόθεση;

Τα μέλη της πενταμελούς Επιτροπής Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (ΕΔΕΦΔ) που συστάθηκε το 2011, ορίστηκε από τον τότε υπουργό Οικονομικών και ήταν αποκλειστικά αρμόδια για τη διοικητική επίλυση διαφοράς και καταλογισμό προστίμων σε υποθέσεις άνω των 300.000 ευρώ.

Η υπόθεση έφτασε στην Οικονομική Εισαγγελία μετά από δύο ανώνυμες καταγγελίες και ερώτηση στη Βουλή το 2013 και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, «για μια ομάδα συνταξιούχων -ως επί το πλείστον- αλλά και εν ενεργεία εφοριακών, οι οποίοι σε συνεργασία με όλους τους επικεφαλής της Δ.Α.Κ.Ε. (συνδικαλιστικής παράταξης εφοριακών του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας), είχαν τοποθετήσει “ημετέρους” σε διευθυντικές θέσεις του Υπουργείου και είχαν οργανώσει με τη σύμπραξη αυτών μία “βιομηχανία” προσφυγών προς την Ε.Δ.Ε.Φ.Δ. διά της οποίας, σε συνεννόηση με τα μέλη της και σε ευθεία παρέμβαση προς τους οικείους φορολογικούς ελέγχους, “καθάριζαν” τις υποθέσεις, επ’ ωφελεία των φορολογικώς υπόχρεων εισπράττοντας από τους ευεργετηθέντες φορολογούμενους, ως προμήθεια, περί το 25% των φόρων που διαγράφονταν».

Ακολούθησε δικαστική έρευνα σε 35 υποθέσεις για τις οποίες είχε γίνει διοικητικός συμβιβασμός από την επιτροπή για να καταλήξει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών στην άσκηση διώξεων το 2019 για τα αδικήματα της απιστίας κατά του Ελληνικού Δημοσίου με προκληθείσα ζημία ποσού συνολικά άνω των 120.000 ευρώ κατά συναυτουργία, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση και της ηθικής αυτουργίας κατά μόνας και από κοινού στην ανωτέρω πράξη, για την εμπλοκή των κατηγορουμένων στις επτά υποθέσεις που χειρίστηκε η Επιτροπή και αφορούν μεγάλη αλυσίδα φούρνων, κατασκευαστική εταιρεία στη Μύκονο, βιομηχανίες στη Βόρεια Ελλάδα, μεγαλογιατρό, παράνομες μεταβιβάσεις κληρονομιάς αλλά και η υπόθεση των προστίμων που «εξαφανίστηκαν» αν και είχαν καταλογιστεί στο δημοσιογράφο Θέμο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 4553/2021 παραπεμπτικό βούλευμα, «σε όλες τις με κοινό δόλο αποφάσεις απαλοιφής ή περιστολής φορολογικών καταλογισμών παρών ο πρώτος κατηγορούμενος και πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Φ.Δ. συνταξιούχος Νομικός Σύμβουλος του Κράτους που ουδέποτε είχε αντικατασταθεί από το νόμιμο αναπληρωτή του, πάντα δε τασσόταν υπέρ της βασιμότητας των αιτήσεων, με διαμόρφωση μάλιστα πλειοψηφίας σε επιμέρους περιστάσεις με την πρωτοκαθεδρία της ψήφου του, σε περίπτωση εξαγωγής ισόρροπου αποτελέσματος σε απαρτία της Επιτροπής με ζυγό αριθμό μελών».

Οι εννιά κατηγορούμενοι που ήταν κατά περίπτωση μέλη της πενταμελούς επιτροπής που αποφάσισε για τις επτά υποθέσεις υπέρ των εταιρειών και φυσικών προσώπων, παραπέμπονται για τα αδικήματα της απιστίας κατά του Ελληνικού Δημοσίου με προκληθείσα ζημία ποσού συνολικά άνω των 120.000 ευρώ κατά συναυτουργία, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση.

Για ηθική αυτουργία στην απιστία παραπέμπονται οι εκπρόσωποι εταιρειών και φυσικά πρόσωπα που κέρδισαν από το «σβήσιμο» προστίμων στις επτά υποθέσεις φοροδιαφυγής. Όμως σε δίκη παραπέμπονται μόνο οι εμπλεκόμενοι πολίτες, καθώς για να δικαστούν τα μέλη οργάνων επίλυσης φορολογικών διαφορών, θα πρέπει να υποβληθεί σχετική αίτηση για ποινική δίωξη τους από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Για το λόγο αυτό το Δικαστικό Συμβούλιο διέταξε τη διαβίβαση του βουλεύματος στον Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τις δικές του κατά νόμο επιβεβλημένες ενέργειες προς διασφάλιση των εννόμων συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου. Απομένει να δούμε αν ο κ. Μπίνης υποβάλει σχετική αίτηση εντός αποκλειστικής προθεσμίας τεσσάρων μηνών, μετά και την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος για την υπόθεση φοροδιαφυγής.

Σε κάθε περίπτωση δημιουργείται θέμα ανεξαρτησίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης, καθώς οι Έλληνες δικαστές δεν μπορούν να παραπέμψουν σε δίκη κατηγορούμενους εφοριακούς αν δεν υπάρξει… αίτηση από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, μια ανεξάρτητη μεν αρχή, διορισμένη δε από την Βουλή, δημιουργώντας εύλογα ζήτημα διάκρισης των Εξουσιών στην Ελλάδα…

Εκτός από τα μέλη οργάνων επίλυσης φορολογικών διαφορών, η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να διώκει αυτεπαγγέλτως ούτε τα τραπεζικά στελέχη, καθώς με βάση το άρθρο 405 του νέου Ποινικού Κώδικα η δίωξη σε βάρος τους για το αδίκημα της απιστίας δεν γίνεται πλέον αυτεπάγγελτα από τις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές, αλλά μετά από έγκληση που θα υποβάλλουν οι διοικήσεις των Τραπεζών, εφόσον το κρίνουν σκόπιμο.

Υπενθυμίζεται πως με ανάλογα… τερτίπια απαλλάχθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση των δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Το δικαστήριο είχε κρίνει κατά πλειοψηφία πως ο ειδικός εκκαθαριστής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (η εταιρεία PQH) κατέθεσε εκπρόθεσμα στο ακροατήριο τη δήλωση για να συνεχιστεί η δίκη για τα δυο κακουργήματα της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Για την υπόθεση η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει ασκήσει αναίρεση κατά της απαλλακτικής δικαστικής απόφασης, η οποία θα εξεταστεί από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις