Με την Ουκρανία να μετρά δεκάδες νεκρούς και τραυματίες και τη Ρωσία να πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά στο Κίεβο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προχώρησε σε γενική επιστράτευση. Πυρά κατά της Δύσης από τον Ουκρανό πρόεδρο.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τη χώρα να μετρά ήδη δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, ενώ πολίτες της προσπαθούν να εγκαταλείψουν τις πόλεις ή να κρυφτούν σε καταφύγια.
Την ώρα που η Ρωσία προελάβνει σε μεγάλο μέρος της χώρας, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποφάσισε απόψε γενική επιστράτευση προκειμένου να αντιμετωπίσει την εισβολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα του, υπογράφοντας σχετικό προεδρικό διάταγμα.
Σύμφωνα με το διάταγμα που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, η επιστράτευση έχει ισχύ 90 ημερών.
«Αναφορικά με τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας και προκειμένου να διασφαλιστεί η άμυνα του κράτους, η διατήρηση της ετοιμότητας μάχης και κινητοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και άλλων στρατιωτικών σχηματισμών, βάσει της πρότασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας (…) διατάσσω την κήρυξη γενικής επιστράτευσης», αναφέρει το προεδρικό διάταγμα.
Όπως δήλωσε, άλλωστε, σε πρωινό του διάγγελμα ο Ζελένσκι, θα δοθούν όπλα σε «όποιον θέλει να πολεμήσει κατά της Ρωσίας», ενώ απηύθυνε έκκληση για αιμοδοσία για την κάλυψη αναγκών για τους τραυματισμένους Ουκρανούς στρατιώτες.
Λόγω του στρατιωτικού νόμου, οι άνδρες ηλικίας 18-60 ετών δεν επιτρέπεται να φύγουν από τη χώρα.
Ζελένσκι: Τουλάχιστον 137 οι νεκροί – “Η Δύση μας εγκατέλειψε”
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε διάγγελμά του ανακοίνωσε σήμερα ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής το πρωί χθες Πέμπτη έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 137 συμπολίτες του.
Χαρακτήρισε τους πεσόντες «ήρωες» σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας. Πρόσθεσε ότι άλλοι 136 Ουκρανοί τραυματίστηκαν στις μάχες.
Ο ουκρανός πρόεδρος διαπίστωσε πως η χώρα του έχει «αφεθεί μόνη» αντιμέτωπη με τον ρωσικό στρατό, που εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια χθες Πέμπτη.
«Ποιος είναι έτοιμος να πολεμήσει μαζί μας; Δεν βλέπω κανέναν. Ποιος είναι διατεθειμένος να δώσει στην Ουκρανία την εγγύηση για την εισδοχή της στο NATO; Όλοι φοβούνται», ανέφερε σε επικριτικό τόνο κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.
Ρώσοι σαμποτέρ βρίσκονται στο Κίεβο
Στο διάγγελμά του ανέφερε ότι Ρώσοι σαμποτέρ βρίσκονται στο Κίεβο, ενώ εξαπέλυσε πυρά κατά της Δύσης λέγοντας ότι έχει εγκαταλείψει την Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, όπως είπε, ρώσοι στρατιωτικοί έχουν παρεισφρήσει στο Κίεβο, την επομένη της εισβολής στη χώρα του από τη Ρωσία, που έπληξε εγκαταστάσεις κοντά στην πρωτεύουσα.
«Λάβαμε την πληροφορία ότι ομάδες δολιοφθοράς του εχθρού μπήκαν στο Κίεβο», ανέφερε στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του, καλώντας τους κατοίκους της πρωτεύουσας να επαγρυπνούν και να τηρούν την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας που επιβλήθηκε.
Παράλληλα, είπε πως ο ίδιος είναι ο νούμερο ένα στόχος της Ρωσίας.
Μπλίνκεν: Η Ρωσία σχεδιάζει να περικυκλώσει το Κίεβο
Ο υπουργός Εξωτερικών Τόνι Μπλίνκεν είπε ότι «όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ρωσία σκοπεύει να περικυκλώσει και να απειλήσει το Κίεβο», σύμφωνα με το CNN.
«Πιστεύουμε ότι η Μόσχα έχει αναπτύξει σχέδια για να προκαλέσει εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων –και ενδεχομένως χειρότερα– στον ουκρανικό λαό», είπε σε δηλώσεις του σε συνάντηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο.
«Επί μήνες, η Ρωσία προσποιείται ότι συμμετέχει στη διπλωματία και επιμένει ότι δεν είχε καμία πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία», είπε ο Μπλίνκεν. «Όλο αυτό το διάστημα, το Κρεμλίνο προετοίμαζε αυτή την εν ψυχρώ επίθεση, η κλίμακα της οποίας δεν έχει παρατηρηθεί στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
«Ολόκληρη η διεθνής κοινότητα βλέπει τώρα ξεκάθαρα την πλήρη εγκατάλειψη και παραίτηση της Ρωσίας από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στον κόσμο – και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ», πρόσθεσε.
Ουκρανία: Η Ρωσία θέλει να δημιουργήσει χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία
Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν στόχο να αποκόψουν το Κίεβο και να δημιουργήσουν έναν χερσαίο διάδρομο στον νότο προς την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας και την περιοχή της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία.
Η Ρωσία εξαπέλυσε από τα ξημερώματα της Πέμπτης μια μεγάλη στρατιωτική επίθεση από ξηρά, αέρα και θάλασσα, υποχρεώνοντας δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Ρωσία εκτόξευσε περισσότερους από 160 πυραύλους κατά στρατηγικών στόχων στο ουκρανικό έδαφος. Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους, φθάνοντας σε ακόμη μικρότερη απόσταση από το Κίεβο, σύμφωνα με την ίδια πηγή που μίλησε στο Reuters χωρίς να κατονομαστεί.
Την ίδια ώρα, δορυφορικές φωτογραφίες που συνέλεξε η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies μετά τη ρωσική εισβολή, δείχνουν καταστροφές σε δεξαμενές καυσίμων και άλλες υποδομές στο αεροδρόμιο της πόλης Τσούχουιφ της ανατολικής Ουκρανίας.
ΗΠΑ και Αλβανία αξιώνουν να διεξαχθεί σήμερα ψηφοφορία στο ΣΑ του ΟΗΕ
Οι αντιπροσωπείες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Αλβανίας στα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν να διεξαχθεί ψηφοφορία στις 22:00 (ώρα Ελλάδας) επί σχεδίου απόφασης που καταδικάζει σθεναρά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αξιώνει η Μόσχα να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της.
Το κείμενο αυτό, που παραπέμπει στο Κεφάλαιο 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ή με άλλα λόγια επιτρέπει την καταφυγή στη χρήση βίας για την εφαρμογή του, είναι καταδικασμένο σε αποτυχία με δεδομένο το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως κράτος-μόνιμο μέλος του. Για την Ουάσινγκτον μολαταύτα, η χρήση του ρωσικού βέτο θα επεδείκνυε την «απομόνωση» της Μόσχας στη διεθνή σκηνή.
Η Ρωσία ζητά την παράδοση του Κιέβου
Η Ρωσία δήλωσε έτοιμη να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με την ηγεσία της Ουκρανίας σχετικά με το ουδέτερο καθεστώς της και τη δέσμευσή της να μην φιλοξενήσει όπλα στο έδαφός της, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.
“Ο πρόεδρος (Πούτιν) είναι έτοιμος να δηλώσει τι περιμένει από την Ουκρανία, θέτοντας την κόκκινη γραμμή στα προβλήματα που έχουν προκύψει. Οι προτάσεις της ρωσικής προεδρίας αφορούν ένα ουδέτερο καθεστώς και την αποστρατικοποίηση της χώρας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
“Και το ερώτημα εδώ είναι εάν η ηγεσία της Ουκρανίας είναι έτοιμη για αυτό”, πρόσθεσε.
Η Δύση επιβάλλει κυρώσεις
Νέα πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανακοίνωσαν νωρίτερα ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε βάρος πάνω από 100 προσώπων και οντοτήτων από τη Ρωσία.
«Συνολικά, θα επιβάλουμε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων σε βάρος περισσότερων από 100 νέων οντοτήτων και προσώπων πέραν των εκατοντάδων άλλων που έχουν ήδη ανακοινωθεί», είπε ο Τζόνσον σε βουλευτές.
«Αυτό περιλαμβάνει όλους τους μεγάλους κατασκευαστές που στηρίζουν τη μηχανή του πολέμου του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν. Επιπλέον, απαγορεύουμε την Aeroflot από τη Βρετανία».
Επιπροσθέτως, ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης είπε ότι οι ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Λονδίνου, στο πλαίσιο των κυρώσεων.
Τέλος, μιλώντας για τον Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για έναν «αιματοβαμμένο επιτιθέμενο που πιστεύει στην αυτοκρατορική κατάκτηση», ενώ είπε ότι ο Πούτιν ήταν «πάντα αποφασισμένος να επιτεθεί στον γείτονά του, ό,τι κι αν κάναμε».
Αντίστοιχα, ο Τζο Μπάιντεν, μέσω διαγγέλματός του, ανακοίνωσε νέες κυρώσεις που στοχεύουν, σύμφωνα με τον ίδιο, στην αποδυνάμωση της ρωσικής οικονομίας.
“Η Ρωσία προσπαθεί να υποσκάψει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας. Πύραυλοι χτυπούν όλες τις πόλεις της Ουκρανίας. Θα πρέπει να εφαρμοστούν πολύ σοβαρές κυρώσεις στη Ρωσία. Η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει τεκμήρια για αυτή την εισβολή. Οι κυρώσεις θα είναι σκληρές. Οικονομικές κυρώσεις.
Θα περιορίσουμε την ικανότητα της Ρωσίας να συναλλάσσεται με ευρώ και δολάρια. Θα περιορίσουμε την ικανότητά τους να μπορούν να βγαίνουν στις αγορές”.
“Θα εφαρμόσουμε μακροπρόθεσμες κυρώσεις στη Ρωσία. Ανάμεσα στη δράση μας και την δράση των συμμάχων μας, θα μπορέσουμε να “χτυπήσουμε” οικονομικά τη Ρωσία. Θα πάρουμε μέτρα για να προστατέψουμε τους συμμάχους μας. Θα δημιουργήσουμε μέτωπο κατά της Ρωσίας. Οι δυνάμεις μας δεν θα πολεμήσουν στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ, όμως, θα τηρήσουν την σύμβαση του ΝΑΤΟ”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, βάζοντας στο «στόχαστρο» τους κλάδους της οικονομίας, της ενέργειας και των μεταφορών.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε σήμερα σε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα έχουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τις πράξεις της», αναφέρεται στο ανακοινωθέν των «27» μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
Οι κυρώσεις καλύπτουν τους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, των μεταφορών, προϊόντα διπλής χρήσης (σ.σ. που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για στρατιωτικούς σκοπούς, περιορισμούς στις εξαγωγές και στη χρηματοδότησή τους, την πολιτική βίζας, ενώ προστίθενται στη «μαύρη λίστα» περισσότερα φυσικά πρόσωπα, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.
Οι ΗΠΑ απελαύνουν το Νο 2 της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέλασαν τον δεύτερο στην ιεραρχία της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ως απάντηση στην απέλαση που ανακοινώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου ενός Αμερικανού διπλωμάτη στη Ρωσία.
Ο Σεργκέι Τρεπέλκοφ ενημερώθηκε την Τετάρτη ότι έπρεπε να φύγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, την ώρα που η ένταση μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται στο αποκορύφωμά της μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
“Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι είναι ζωτικής σημασίας οι χώρες μας να διαθέτουν το απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό για να διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των κυβερνήσεων μας. Ωστόσο, δεν θα αφήσουμε ενέργειες όπως αυτές να περάσουν χωρίς απάντηση”, είπε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Κρεμλίνο: Η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα διαρκέσει όσο χρειαστεί
Το Κρεμλίνο δήλωσε πως η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα διαρκέσει όσο χρειαστεί ανάλογα με τα αποτέλέσματά της, ενώ υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αποκοπεί πίσω από ένα σιδηρούν παραπέτασμα και υποστήριξε πως η Ουκρανία πρέπει να γίνει μια ουδέτερη χώρα όπου δεν αναπτύσσονται επιθετικά όπλα.
Απαντώντας σε ερώτηση πώς αξιολογεί τον κίνδυνο η Ρωσία να τεθεί πίσω από ένα σιδηρούν παραπέτασμα λόγω των ενεργειών της στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: «Είναι απλώς αδύνατο να αποκοπεί μια χώρα όπως η Ρωσία με ένα σιδηρούν παραπέτασμα».
Ο Πεσκόφ είπε πως η διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία θα εξαρτηθεί από το πώς θα προχωρήσει και από τα αποτελέσματά της και πως η επίθεση ιδανικά θα εκκαθαρίσει τη χώρα από τους «ναζί» και θα «εξουδετερώσει» το στρατιωτικό δυναμικό του Κιέβου.
Οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης ετοιμάζονται να δεχτούν πρόσφυγες
Οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης προετοιμάζονται για να δεχτούν πρόσφυγες από την Ουκρανία έπειτα από τη ρωσική εισβολή, με την Πολωνία να εγκαθιστά σημεία υποδοχής στο σύνορό της, την Ουγγαρία να σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα για τη δημιουργία ενός διαδρόμου για τους πρόσφυγες και την Σλοβακία να ετοιμάζεται να στείλει 1.500 στρατιώτες στο σύνορο της χώρας με την Ουκρανία για να βοηθήσουν στην έλευση των προσφύγων.
Οι χώρες στην ανατολική πτέρυγα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούσαν όλες κάποτε τμήμα του υπό τη Μόσχα Συμφώνου της Βαρσοβίας και σήμερα είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Ανάμεσά τους η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Ρουμανία μοιράζονται όλες χερσαία σύνορα με την Ουκρανία.
Πάνω από 100 δολάρια το πετρέλαιο – Εκτίναξη τιμών σε αέριο, σιτηρά, μέταλλα
Οι παγκόσμιες τιμές εμπορευμάτων κατέγραψαν άλμα προς τα υψηλά επίπεδα πολλών ετών, με τις τιμές να αντιδρούν αντανακλαστικά παρά τις σταθερές ροές εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου, αερίου, σιτηρών και μετάλλων προς τη Δύση.
Οι τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014, ενώ οι τιμές του αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ολλανδία σημείωσαν αύξηση 30-40% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι στο Σικάγο κατέγραψαν άλμα σε υψηλό 9-1/2 ετών.
Στις 12:40 ώρα Ελλάδας, η τιμή του μπρεντ, παράδοσης Απριλίου, κατέγραψε αύξηση 8,78% στα 105,34 δολάρια το βαρέλι. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού αργού, παράδοσης Απριλίου, ενισχύθηκε κατά 8,66% στα 100,10 δολάρια.
Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς για το αέριο, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), διαμορφώθηκε νωρίτερα στα 118,10 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh), καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 33%.
Οι τιμές των δημητριακών έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ στη διάρκεια της σημερινής διαπραγμάτευσής τους στην ευρωπαϊκή αγορά, με το σιτάρι να αγγίζει την πρωτοφανή για το είδος τιμή των 344 ευρώ ο τόνος στην Euronext.
Η Ρωσία προμηθεύει το 10% του παγκόσμιου πετρελαίου, το ένα τρίτο του αερίου της Ευρώπης και μαζί με την Ουκρανία αντιστοιχεί στο 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σίτου, στο 80% των εξαγωγών ηλιελαίου και στο 19% των εξαγωγών αραβόσιτου.
Η Ρωσία είναι επίσης μεγάλος παραγωγός αλουμινίου, νικελίου, λευκόχρυσου, παλλάδιου, ουρανίου, τιτανίου, άνθρακα, ξυλείας και λιπασμάτων.
Η χώρα προμηθεύει την Ευρώπη με σημαντικές ποσότητες αερίου μέσω Ουκρανίας, κυρίως χώρες όπως η Αυστρία, η Ιταλία και η Σλοβακία καθώς και η Γερμανία και η Πολωνία αλλά οι τελευταίες λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού αερίου και μέσω άλλων διαδρομών.
Η Ρωσία εξαπέλυσε σήμερα ευρείας κλίμακας επίθεση κατά της Ουκρανίας, διά ξηράς, αέρος και θαλάσσης, τη μεγαλύτερη επίθεση από ένα κράτος προς κάποιο άλλο στην Ευρώπη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το ρωσικό κρατικό μονοπώλιο αερίου Gazprom ανακοίνωσε ότι οι προμήθειες μέσω Ουκρανίας γίνονται κανονικά και η Ουκρανία δήλωσε ότι οι ενεργειακές της υποδομές δεν έχουν υποστεί ζημιές. Η Αυστρία δήλωσε επίσης ότι λαμβάνει κανονικά τις παραδόσεις αερίου.
Τουλάχιστον 10 traders πετρελαίου σε οίκους συναλλαγών και σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες της Δύσης είπαν ότι δεν υπάρχουν διακοπές στις ροές ρωσικού πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων και αυτών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Η Ρωσία, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν μεταφέρουν περίπου 2-3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ή 2-3% των παγκόσμιων προμηθειών σε αγορές μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Οι ανησυχίες για τις προμήθειες αλουμινίου από τη Ρωσία έχουν οδηγήσει το αλουμίνιο στο υψηλό ρεκόρ των 3.449 δολαρίων ο τόνος, μια αύξηση κατά 21% από τις αρχές του έτους.
news247.gr
AP
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις