Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να φτάσουν στο κέντρο της πόλης αλλά συναντούν αντίσταση, ενώ επιχειρούν ταυτόχρονα σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα στο έδαφος της Ουκρανίας. «Μητέρα των μαχών», ωστόσο, για το ηθικό αμφότερων των μαχόμενων αποτελεί η κατάληψη της ιστορικής πρωτεύουσας της χώρας, με το ρωσικό στρατό να προσεγγίζει σημεία στρατηγικού ενδιαφέροντος ήδη από χθες το πρωί.

Σφοδρά πυρά από διάφορα σημεία της ουκρανικής πρωτεύουσας αναφέρθηκαν τις πρώτες ώρες σήμερα, μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε ο πρόεδρος της χώρας ο οποίος είπε ότι ανέμενε πως ο ρωσικός στρατός θα επιτίθετο στο Κίεβο στη διάρκεια της νύχτας. Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απώθησε επίθεση ρωσικών στρατευμάτων σε βάση δυτικά του Κιέβου στη διάρκεια της νύχτας, περίπου επτά χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Η αστυνομία μέσω Telegram στέλνει το εξής μήνυμα στους κατοίκους της πόλης: «Είναι σε εξέλιξη μάχες στους δρόμους της πόλης μας. Παρακαλούμε να μείνετε ήρεμοι και όσο πιο προσεκτικοί μπορείτε. Αν κρύβεστε, μη φύγετε  από την κρυψώνα σας. Αν είστε στο σπίτι σας, μην πάτε στα παράθυρα, μην πάτε στα μπαλκόνια. Κρυφτείτε μέσα, για παράδειγμα στο μπάνιο και καλυφθείτε με κάτι που μπορεί να σας καλύψει από σφαίρες. Αν ακούσετε σειρήνες κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο καταφύγιο».

Όλο το βράδυ της Παρασκευής οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έδιναν σκληρή μάχη στο Κίεβο. Πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν εκρήξεις κοντά σε σταθμό του μετρό στο δυτικό κέντρο της πρωτεύουσας, δίπλα στον ζωολογικό κήπο, ενώ πολλές αναφορές υποδηλώνουν σκληρές μάχες 20 μίλια νότια, κοντά σε μια ζωτικής σημασίας αεροπορική βάση. Περισσότερες από 50 εκρήξεις και βαριά πυρά πολυβόλων έχουν αναφερθεί στην περιοχή Shulyavka.

Εν τω μεταξύ το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform μετέδωσε ότι στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων έχει μπει ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός CHP-6, στα βορειοανατολικά του Κιέβου, ενώ διεξάγονται μάχες στην περιοχή Βασίλκιβ όπου νωρίτερα ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι κατέρριψε ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Ιλιούσιν Il-76 που μετέφερε αλεξιπτωτιστές.

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς  ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός CHP-6 λειτουργεί κανονικά και δεν έχει υποστεί καμία ζημία από τις εκρήξεις που ακούστηκαν νωρίτερα κόντά στην περιοχή.

Πυροβολισμοί αναφέρθηκαν επίσης κοντά στον σταθμό Μπερεστέισκα του μετρό της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι κατέρριψε ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος Il-76 με αλεξιπτωτιστές, ένα ελικόπτερο και ενα Su-25 των ρωσικών στρατευμάτων κατοχής

Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Ιλιούσιν Il-76 που μετέφερε αλεξιπτωτιστές, κοντά στην περιοχή Βασίλκιβ, σύμφωνα με ανάρτηση του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Facebook λίγα λεπτά πριν από τη 01:00 (ώρα Ελλάδος).

ουκρανια

Στο μεταξύ στην επίσημη σελίδα του υπουργικού συμβουλίου της Ουκρανίας στο Facebοok γίνεται αναφορά για κατάρριψη δυο εχθρικών στόχων, ενός ελικοπτέρου και ενός Su-25 των ρωσικών στρατευμάτων κατοχής, από αντιαεροπορικό συγκρότημα πυραύλων S-300 των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, γύρω στα μεσάνυχτα στην περιοχή της επιχείρησης των Ηνωμένων Δυνάμεων.

Με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, ωστόσο, να προελαύνουν σχεδόν, προειδοποιητικά πυρά ακούστηκαν χθες στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης από Ουκρανούς φύλακες, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός εκατοντάδων πολιτών, που αναζητούν διόδους διαφυγής, καθώς αντιλαμβάνονται ότι οι δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν κοντεύουν προς το στόχο τους. Αυτός δεν είναι άλλος από τον έλεγχο κυβερνητικών κτιρίων, αλλά και κρίσιμων υποδομών στην μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, σηματοδοτώντας την έκβαση της ρωσικής εισβολής. Σε μια προσπάθεια να κερδίσουν χρόνο, οι εγχώριες δυνάμεις έχουν αποκόψει κρίσιμα σημεία πρόσβασης προς το κέντρο της πόλης, όπως γέφυρες και άλλες εισόδους, ώστε να καθυστερήσουν τη διέλευση τεθωρακισμένων οχημάτων και τανκς. Από τις βραδινές ώρες χθες, όμως διαδοχικές εκρήξεις ακουγόταν στα προάστια του Κιέβου, οι οποίες συνοδεύονταν από λάμψεις και συνεχίστηκαν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προειδοποίησε, άλλωστε, ότι η ισχυρότερη ρωσική επίθεση στο Κίεβο θα ξεδιπλωνόταν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, ενώ ο ίδιος εμφανίστηκε με στρατιωτική περιβολή στους δρόμους της πόλης, πλάι σε ουκρανούς στρατιώτες.

 

«Λαβίδα» και ανταρτοπόλεμος

Την ίδια ώρα, η δεύτερη, τα τελευταία χρόνια, ρωσική επίθεση στην Ουκρανία εξελίσσεται σε τέσσερα διαφορετικά σημεία, με τον «ελιγμό της λαβίδας», προκειμένου να διασπαστούν οι ουκρανικές δυνάμεις, που δίνουν μάχη υπεράσπισης τόσο του Κιέβου, όσο και των ανατολικών κυρίως περιοχών της χώρας. Η ρωσική εισβολή, ωστόσο, με περίπου 190.000 άνδρες δεν εκτιμάται ως επαρκής για τα μεγέθη της χώρας, η οποία χαρακτηρίζεται αχανής και ευνοεί τις συνθήκες ανταρτοπολέμου. Για το λόγο αυτό, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι «τίποτα ακόμη δεν έχει κριθεί», με δεδομένο πως η κατάλυση της πρωτεύουσας δεν συνεπάγεται τον πλήρη έλεγχο της χώρας.

Για το λόγο αυτό, η Ρωσία επέλεξε την επίθεση σε τέσσερα, διαφορετικά μέτωπα, προχωρώντας σε αντιπερισπασμό, αλλά και διάσπαση των αμυνόμενων δυνάμεων. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα χθες, ωστόσο, ρωσικές πηγές υποστήριζαν ότι ο στρατός είχε εισέλθει στην Μελιτόπολη, απομακρύνοντας τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή.

Στη Μαριούπολη, οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να ελέγξουν τις βασικές δομές στην περιοχή και να αποκλείσουν τις ενισχύσεις σε άλλα σημεία. Ήδη από νωρίς χθες το απόγευμα, η Μόσχα μετέφερε μέσω της Αζοφικής Θάλασσας χιλιάδες πεζοναύτες, οι οποίοι κατευθύνθηκαν βορειοανατολικά, προς την πόλη της Μαριούπολης.

Στο Χάρκοβο, οι μάχες διεξάγονται σώμα με σώμα σε διάφορα σημεία, καθώς αποτελεί το βασικό πέρασμα των ρωσικών δυνάμεων που κατευθύνονται προς το Κίεβο, προκειμένου να ενισχύσουν την επιχείρηση της εισβολής στο Κίεβο.

Ευκολότερα είναι τα πράγματα για τους Ρώσους στην Οδησσό, όπου οι Ρώσοι ελέγχουν τις ναυτικές διόδους και μεταφέρουν στρατεύματα, τα οποία ακολούθως μεταβαίνουν προς το κέντρο της Ουκρανίας.

 

Απόσταση αναπνοής

Στην πολιορκία του Κιέβου, οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν χθες να φτάσουν στο Obolon, σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από το κέντρο του Κιέβου, όπως επιβεβαίωσαν και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι. Σύμφωνα με αναφορές, οι ρωσικές δυνάμεις μετακινούνται προς την ουκρανική κυβέρνηση από δύο διόδους, η μία μέσω Ιβάνκιβ, στα βορειοδυτικά και η δεύτερη μέσω Τσερνίχιβ, στα βορειοανατολικά. Ταυτόχρονα, η επέλαση του ρωσικού στρατού συνοδεύεται από χτυπήματα με πυραύλους, κυρίως αεροπορικά, ώστε να καταστρέφονται στόχοι που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές απώλειες ή καθυστερήσεις. Παρότι χθες καταγράφηκαν και αναφορές για ανταλλαγή πυροβολιασμών και από το κέντρο του Κιέβου, κοντά στο προεδρικό μέγαρο.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, το κυρίως σώμα των δυνάμεων που θα χρησιμοποιηθούν για την πολιορκία του Κιέβου, βρισκόταν σε απόσταση 50 με 80 χιλιόμετρα, από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Οι Ουκρανοί, ωστόσο, ανατίναξαν μία γέφυρα στον ποταμό Teteriv, στην περιοχή Ιβάνκλιβ, 80 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου, καθυστερώντας την επέλαση των ρωσικών στρατευμάτων. Οι Ρώσοι στρατιώτες σταμάτησαν κοντά στην πόλη Κονοτόπ, στη βορειοανατολική Ουκρανία, αφού υπέστησαν σοβαρές απώλειες στη μάχη, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό ξηράς. «Έχουν πρόβλημα με τα καύσιμα και τον ανεφοδιασμό» ανέφερε μια πηγή, ενώ πρόσθεσε ότι αναφέρθηκαν λεηλασίες σε καταστήματα της περιοχής από τους Ρώσους στρατιώτες.

Πάντως, η πρέσβειρα της Ουκρανίας στην Ουάσινγκτον, Οξάνα Μαρκάροβα, είπε χθες ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να προχωρήσουν εντός του ουκρανικού εδάφους, όσο σχεδίαζαν και η πρωτεύουσα, το Κίεβο, παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο. Την ίδια ώρα, υπό ρωσική κατοχή βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ και οι Ουκρανοί «ανησυχούν πολύ για την κατάσταση εκεί», όπου οι Ρώσοι πήραν ομήρους 92 εργαζόμενους, σύμφωνα πάντα με την Μαρκάροβα. «Η ευθύνη πλέον για τον σταθμό παραγωγής ενέργειας του Τσερνόμπιλ ανήκει στις ρωσικές δυνάμεις και τον ρωσικό στρατό», τόνισε.

 

Πλήρης αποστρατικοποίηση

Με δεδομένο ότι το σχέδιο των στρατηγών του Βλαντίμιρ Πούτιν προβλέπει την αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας, πρέπει να εξουδετερωθούν όλοι οι ουκρανικοί θύλακες, σε όλη την επικράτεια. Ως εκ τούτου, ο στρατός που έχει εισβάλει στη Ρωσία, έχει απλωθεί σε όλη την ουκρανική επικράτεια και εμπλέκεται σε μικρότερες ή μεγαλύτερες μάχες, με τις επίγειες δυνάμεις να συνεπικουρούνται τόσο από πολεμικά αεροσκάφη, όσο και από πυροβολικό.

Τα βασικά μέτωπα των μαχών, σύμφωνα με τις αναφορές διαφόρων πηγών, είναι το Κίεβο, το Χάρκοβο, η Οδησσός και η Μαριούπολη, με αποτέλεσμα ρωσικά στρατεύματα να επελαύνουν στην ουκρανική επικράτεια σε βορρά, ανατολή και νότο.

 

Χτύπημα από τα βόρεια

Σύμφωνα με έγκυρες αναφορές, οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν χθες και από τρίτο σημείο στο ουκρανικό έδαφος, με κατεύθυνση προς το Κίεβο. Με αυτόν τον τρόπο έχουν δημιουργήσει ένα τριπλό μονοπάτι προς το Κίεβο, με δυνάμεις που επέλασαν από Λευκορωσία, Ρωσία και Ουκρανία.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, η ρωσική στρατιωτική διοίκηση είχε φροντίσει να δημιουργήσει προϋποθέσεις εισβολής στην Ουκρανία, από διάφορα σημεία και ιδιαίτερα στις περιοχές Novye Yurkovichi και Troebortno. Στα σημεία αυτά, είχαν μεταφερθεί πυραυλικά συστήματα που διαθέτουν τη δυνατότητα μετακίνησης στο ουκρανικό έδαφος, αλλά και να πλήξουν άμεσα το Κίεβο.

Ένα δεύτερο κύμα ρωσικών μονάδων κατευθύνθηκε μέσω του Τσέρνομπιλ, καταλαμβάνοντας το πυρηνικό εργοστάσιο και βασικές υποδομές και συνεχίζοντας την πορεία του προς την πρωτεύουσα.

 

Χτύπημα από τα ανατολικά

Στα ανατολικά οι μάχες διεξάγονται στο Χάρκοβο, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. Μάχες επίσης γίνονται γύρω από το Ντόνετσκ, με δυνάμεις που κατέφτασαν από το Μπέλγκοροντ, στη δυτική Ρωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ρώσοι με τη συμπαράσταση των ρωσόφωνων αυτονομιστών, έχουν κατακτήσει την πόλη Σάστια στο Λουχάνσκ. Υπολογίζεται ότι πάνω από 15.000 Ρώσοι στρατιώτες συνδράμουν στις συγκρούσεις των αυτονομιστών με τους Ουκρανούς.

 

Χτύπημα στα νότια

Στα νότια, οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία, μέσω της Κριμαίας και κατέκτησαν τις περιοχές Chongar και Novo Alekseyevka. Οι Ρώσοι έχουν καταλάβει και τα λιμάνια της Οδησσού και της Μαριούπολης, αποκλείοντας από τη θάλασσα την Ουκρανία.

Στα συγκεκριμένα σημεία, ο ρωσικός στόλος είχε μεταφέρει εκατοντάδες άρματα μάχης και τανκς, τα οποία παρατάχθηκαν στην Κριμαία και από εκεί ξεκίνησαν την πορεία τους προς τους στόχους που είχαν επιλεγεί από τη στρατιωτική διοίκηση και ειδικότερα προς το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ. Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός αρμάτων μάχης κατευθύνθηκε προς το Κίεβο, προκειμένου να λάβουν μέρος στη μάχη για την πτώση της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Γεωργία Σαδανά
protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις