Τα τεράστια χρέη προς ΔΕΔΔΗΕ και δήμους αναμένεται να μεγεθύνουν ο υψηλός πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση που επιδεινώνεται!
Αυστηρή προειδοποίηση σε δύο ιδιωτικές εταιρίες προμηθευτών ενέργειας (Volterra και Volton) απέστειλε πρόσφατα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, για την πρόθεσή της να κινηθεί βάσει του κανονισμού λειτουργίας της αγοράς, που προβλέπει διαγραφή από το Μητρώο Προμηθευτών μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σε περίπτωση που δεν ανταποκρίνονται στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, είτε προς το Χρηματιστήριο Ενέργειας είτε προς τους διαχειριστές.
Η εξέλιξη αυτή έχει σημάνει συναγερμό στον κλάδο που απαρτίζουν σήμερα 16 ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι εξυπηρετούν περίπου 1.600.000 μετρητές, με τη ΔΕΗ να εξυπηρετεί περίπου 5.000.000. Σε φορτίο κατανάλωσης οι ιδιώτες πάροχοι καλύπτουν σχεδόν το 35% της αγοράς και το υπόλοιπο 65% η ΔΕΗ.
Προβλήματα ρευστότητας
Αν εξαιρεθούν οι πάροχοι που είναι και παραγωγοί και βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα, σχεδόν το σύνολο της συγκεκριμένης αγοράς αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα ρευστότητας, αφού η αξία των διακανονισμών που έχουν υποχρεωθεί να παρέχουν στους καταναλωτές έχει αυξηθεί ανάλογα με την εταιρία από 100%-300% σε σχέση με τους διακανονισμούς πριν από την κρίση.
Αν, μάλιστα, το εκρηκτικό κοκτέιλ υψηλού πληθωρισμού και ενεργειακού κόστους οδηγήσει τους πελάτες σε αδυναμία ανταπόκρισης και στους διακανονισμούς, τότε θα μιλάμε για την τέλεια καταιγίδα. Δεδομένου ότι η ενεργειακή κρίση θα ταλαιπωρήσει την αγορά και τους επόμενους μήνες, παράγοντες του χώρου εκτιμούν πως κάποιοι μικροί πάροχοι δεν θα αντέξουν, αφού αναπόφευκτα κάποιο ποσοστό από τους διακανονισμούς, όταν «διπλώσουν» οι δόσεις, θα εξελιχθεί σε αδυναμία πληρωμών.
Προς το παρόν περίπου οι μισοί προμηθευτές εμφανίζουν καθυστερήσεις στις υποχρεώσεις τους προς τους διαχειριστές των δικτύων (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ), αλλά και στην καταβολή τελών προς τους δήμους, όπως επισήμως έχει επιβεβαιώσει η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ).
Η επικείμενη εξαγορά της Volterra
Από τις μικρότερες εταιρίες, σε δυσμενή θέση βρίσκεται η Volterra με οφειλές 37.000.000 ευρώ, η οποία, όπως έχει δημοσιοποιηθεί, είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης προς εξαγορά το τελευταίο διάστημα από τη μητρική κατασκευαστική Avax. Oι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι πολύ κοντά στην απόκτηση της εταιρίας είναι η Motor Oil, αφού η αξία της Volterra είναι σημαντική στο πλαίσιο της στρατηγικής της, καθώς θα ενισχύσει την παρουσία της στις ΑΠΕ και θα τη φέρει από την τέταρτη στην τρίτη θέση μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων.
Η NRG του ομίλου Motor Oil, σύμφωνα με τα στοιχεία Ιανουαρίου 2022 του Χρηματιστηρίου Αθηνών, διαθέτει μερίδιο αγοράς 4,39% και βρίσκεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των εναλλακτικών προμηθευτών. Αποκτώντας τη Volterra (με μερίδιο 1,87% τον Ιανουάριο) θα βρεθεί στην τρίτη θέση. Ταυτόχρονα, θα ενισχύσει και την παρουσία της στις ΑΠΕ, αφού η Volterra διαθέτει 70 MW αιολικά, 2,7 MW φωτοβολταϊκά.
Στους λοιπούς ενδιαφερομένους περιλαμβάνονται η Ελλάκτωρ, η Mytilineos και η Iberdrola, ενώ, αν και ενδιαφέρον είχαν εκφράσει και τα ΕΛ.ΠΕ. και η Enel, τελικά το απέσυραν, σύμφωνα με πληροφορίες.
Τα μερίδια αγοράς: Ενισχύθηκε η ΔΕΗ
Οσον αφορά τα μερίδια αγοράς στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, ενισχύθηκε η ΔΕΗ με μερίδιο που διαμορφώθηκε στο 64,50%, από 64,19% τον Δεκέμβριο του 2021. Τις επόμενες θέσεις κατέλαβαν οι τρεις καθετοποιημένοι όμιλοι για ακόμη έναν μήνα, με τα ποσοστά τους να είναι κοντά στο 6%.
Ετσι, στην πρώτη θέση βρέθηκε η Protergia (Mytilineos) με 6,90%, ακολουθούμενη από την Ηρων (6,36%) και την Elpedison (5,95%). Η πρώτη δεκάδα συμπληρώνεται από τις NRG (4,39%), Watt & Volt (2,55%), Αέριο Αττικής Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας (2,13%), Zeniθ (2,01%), Volterra (1,87%), Volton (1,60%) και KEN (0,74%).
Τι οφείλουν οι «μεγάλοι», ΔΕΗ, Ήρων, Elpedison, Mytilineos, Αέριο Αττικής, NRG
Η ΔΕΗ φέρεται ότι οφείλει 89.000.000 στον ΔΕΔΔΗΕ και, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην εταιρία, το ποσό θα καλυφθεί άμεσα, μόλις ολοκληρωθούν η μεταβίβαση του 49% στο Macquarie και η μετάβαση στο νέο καθεστώς. Εξάλλου, με 4 δισ. ρευστότητα η ΔΕΗ έχει εκ των πραγμάτων την απόλυτη ευχέρεια να αποπληρώσει αυτό το ποσό.
Παράλληλα η ΔΕΗ είναι πιστωτική 7.000.000 στον ΑΔΜΗΕ, ενώ οφείλει 7.000.000 στον ΔΑΠΕΕΠ, με βάση στοιχεία που αφορούν ελάχιστες ημέρες πιστοποίησης.
- Ακολουθεί σε οφειλές η Ηρων με 46.000.000 ευρώ, που επιμερίζονται σε 26.000.000 στον ΔΕΔΔΗΕ, 4.000.000 στον ΑΔΜΗΕ και 16.000.000 στον ΔΑΠΕΕΠ. Η Ηρων Ενεργειακή, η οποία ανήκει στον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα, είναι μέλος ενός ομίλου που η επεκτατική πολιτική του συνοδεύεται από σημαντική αύξηση του δανεισμού του και, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Alpha Finance, θα διευρυνθεί τα επόμενα χρόνια. Η πιστοληπτική δυνατότητα του ομίλου, όμως, δεν προκαλεί καμία ανησυχία.
- Η Elpedison εμφανίζεται να οφείλει 13.000.000 ευρώ στον ΔΕΔΔΗΕ και να είναι πιστωτική κατά 2.000.000 ευρώ από τον ΑΔΜΗΕ. Όπως αναφέρουν πηγές της εταιρίας, οι οφειλές προς τον ΔΕΔΔΗΕ αποτελούν μέρος της ρύθμισης που η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ έδωσε τη δυνατότητα προς την αγορά να υλοποιήσει από τον Οκτώβριο του 2021, όταν ξέσπασε η κρίση, κατά συνέπεια δεν είναι ληξιπρόθεσμη.
- Από τους καθετοποιημένους παρόχους, η Mytilineos είναι η μόνη που εμφανίζεται με μηδενικές οφειλές, που αναλύονται σε 40.000 ευρώ στον ΔΕΔΔΗΕ, 3.100.000 ευρώ πιστωτική στον ΑΔΜΗΕ και 183.000 ευρώ πιστωτική στον ΔΑΠΕΕΠ.
- Από τους μη καθετοποιημένους παρόχους το Φυσικό Αέριο (Αέριο Αττικής) έχει επίσης σχεδόν μηδενικές οφειλές με 600.000 ευρώ στον ΔΕΔΔΗΕ και πιστωτικό 48.000 ευρώ στον ΑΔΜΗΕ.
- Η NRG, η οποία ακόμα δεν ανήκει σε καθετοποιημένο όμιλο και έχει ανεβάσει σημαντικά τα μερίδιά της, έχει οφειλές 17.000.000 ευρώ προς τον ΔΕΔΔΗΕ, για τις οποίες, όπως αναφέρει η διοίκησή της, είναι ρυθμισμένες, και 5.000.000 ευρώ στον ΔΑΠΕΕΠ, που επίσης αναφέρονται σε πιστοποιηθείσες προς ολίγων ημερών. Η εταιρία ανήκει στον όμιλο της Motor Oil, κατά συνέπεια υπάρχει η ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση για την κάλυψη των εν λόγω ποσών.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις