Σε μία αποστροφή της χθεσινής ομιλίας του στη βουλή, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε την εθνική αντιπροσωπεία αλλά και τους πολίτες ότι μετά τις σκληρές κυρώσεις της Ε.Ε, δεν μπορούν να αποκλειστούν απόπειρες εκβιασμού εκ μέρους της Μόσχας.
«Θα συναντήσουν προφανώς την ομόθυμη απόκρουση όλων των εταίρων. Όμως αντιλαμβανόμαστε ότι παρόμοιες τακτικές θα διαταράξουν τη διεθνή αγορά, προκαλώντας ενδεχομένως και νέες ανατιμήσεις. Συμφωνήσαμε, όμως, ότι αυτό είναι το πρόσκαιρο τίμημα που θα πληρώσουν οι ευρωπαϊκοί λαοί για την υπεράσπιση των αξιών που αποτελούν τα θεμέλια της ηπείρου μας», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός επιδίωξε να στείλει καθησυχαστικό μήνυμα. Η αλήθεια, ωστόσο, την οποία συνομολογούν όλα τα κυβερνητικά στελέχη, είναι ότι η χώρα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, έχει μπει σε αχαρτογράφητα νερά, με άγνωστο το βάθος, την έκταση, την ένταση και τη χρονική διάρκεια των αναταράξεων.
Σε αυτή τη φάση των εξελίξεων στο ουκρανικό μέτωπο, στο κυβερνητικό επιτελείο ιεραρχούν τις επιπτώσεις σε τρία «καυτά» μέτωπα : Τη φρενήρη αύξηση του ενεργειακού κόστους, τις δυσκολίες πρόσβασης στις διεθνείς αγορές, την ακρίβεια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και τις επιπτώσεις στον τουρισμό.
Ταυτοχρόνως, Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Ενέργειας αναπροσαρμόζουν καθημερινά τον ενεργειακό σχεδιασμό, προκειμένου να είναι έτοιμη η χώρα να αντιμετωπίσει το απευκταίο σενάριο του κλεισίματος της στρόφιγγας του φυσικού αερίου από τον Πούτιν, ως αντίποινα στις χώρες που έστειλαν οπλική βοήθεια στην Ουκρανία. Και μπορεί η Ελλάδα να μην έχει την εξαιρετικά υψηλή εξάρτηση από τη Μόσχα που έχει η Γερμανία, αλλά το σχεδόν 40% της εισαγωγής φυσικού αερίου και του 26% της εισαγωγής πετρελαίου γίνεται από τη Ρωσία.
«Για κάθε 10 δολάρια αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, το ΑΕΠ της χώρας «χρεώνεται» με 600 εκατ. ευρώ», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος.
Στο αμιγώς ενεργειακό πεδίο, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι ακόμα και στο χειρότερο σενάριο, η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η Ρεβυθούσα ανεφοδιάστηκε με νέο φορτίο υγροποιημένου αερίου, οι εταιρείες αερίου έχουν ήδη κινηθεί για την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων LNG, ο αγωγός ΤΑΡ στη βόρεια Ελλάδα είναι ικανός να δεχθεί περισσότερα φορτία, ενώ σε απόλυτη εφεδρεία βρίσκονται υδροηλεκτρικά και λιγνιτικά εργοστάσια, αλλά και μονάδες φυσικού αερίου στην επικράτεια που μπορούν ανά πάσα στιγμή να μετατρέψουν το καύσιμό τους από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο. Ανακοίνωσε, δε, ότι η χώρα προτίθεται να προχωρήσει, με ιδιωτικά κεφάλαια, στην κατασκευή και δεύτερου σταθμού υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου, το FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Είναι όμως απολύτως προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη, ενώ οι δραματικές εξελίξεις από την ουκρανική κρίση είναι ήδη εδώ.
Το δεύτερο «καυτό μέτωπο», το οποίο ανατρέπει τους μέχρι σήμερα σχεδιασμούς είναι ο σχεδιασμός του ΥΠΟΚ για άντληση περίπου 9 δις ευρώ από τις διεθνείς αγορές. Η κυβέρνηση, σκόπευε να κάνει νέα έξοδο στις αγορές τον Μάρτιο, αλλά η φρενήρης αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, την καθιστούν απαγορευτική. Που σημαίνει ότι ο στόχος για συνολικό δανεισμό 12 δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος, «παγώνει» προς ώρας.
Το τρίτο «καυτό μέτωπο» είναι αυτό του τουρισμού, για το βάθος των επιπτώσεων στο οποίο δεν μπορούν ακόμα να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις καθώς πέραν των Ρώσων τουριστών, η συνολική τουριστική κίνηση συναρτάται από το πόσο θα μειωθεί η αγοραστική δύναμη των Ευρωπαίων πολιτών, λόγω της αλματώδους αύξησης του πληθωρισμού. «Εκεί που ήταν όλα έτοιμα για ένα καταπληκτικό τουριστικό καλοκαίρι, η άμμος άρχισε να κινείται κάτω από τα πόδια μας» σημειώνει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, που φοβάται ότι η δραματική μείωση των τουριστικών εισπράξεων από τη Ρωσία, που υπολογίζονται λίγο πάνω από 400 εκατ. ευρώ, μπορεί να αποδειχθεί το μικρότερο πρόβλημα.
Και βέβαια, πραγματική «καυτή πατάτα» αποτελεί η κατακόρυφη αύξηση των τιμών που ήδη καταγράφεται παντού: Από το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, μέχρι τη βενζίνη και όλα τα βασικά καταναλωτικά αγαθά. Κι αν η Ευρώπη δεν υιοθετήσει τελικά την ελληνική πρόταση για δημιουργία κοινού ταμείου που θα χρηματοδοτήσει τις χώρες να ενισχύσουν τους πολίτες τους, τότε η κατάσταση θα γίνει εξαιρετικά δύσκολη.
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις