Στον πόλεμο της προπαγάνδας και της «ενημέρωσης» αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη», καθώς έχουμε ήδη τις πρώτες διαψεύσεις. Η στήλη αναδημοσιεύει:
Μαζί με τις εντεινόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις της σύγκρουσης στην Ουκρανία, συνεχίζεται από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και ο πόλεμος της προπαγάνδας, με μπαράζ από fake news, αλλά και η συστηματική διεξαγωγή και γενίκευση του λεγόμενου κυβερνοπολέμου.
Ζωντανοί τελικά οι… «νεκροί» Ουκρανοί συνοριοφύλακες στο Φιδονήσι
Σε ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αναγκάστηκαν χτες να παραδεχθούν ότι τελικά είναι ζωντανοί οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες που βρίσκονταν στο Φιδονήσι, οι οποίοι τις προηγούμενες μέρες έγιναν πρωταγωνιστές ενός ακόμα fake news, που τους ήθελε να «γαζώνονται» και να σκοτώνονται όλοι από ρωσικά πυρά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, κατά την κατάληψη της βραχονησίδας από τις ρωσικές δυνάμεις.
Τα σχετικά «ρεπορτάζ», που αναπαρήγαγαν σχεδόν όλα τα ΜΜΕ και στη χώρα μας, αφορούσαν ένα ηχητικό που κυκλοφορούσε ευρέως στο διαδίκτυο και ανέφεραν με …θαυμασμό την «απάντηση» που έδωσαν οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες της βραχονησίδας στο ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, όταν τους ζήτησε να παραδοθούν: «Να πάτε να γ@@@@…». Η δε κυβέρνηση του Κιέβου ανακοίνωσε ότι στη βραχονησίδα βρίσκονταν 13 συνοριοφύλακες που αρνήθηκαν να παραδοθούν, «πέφτοντας ηρωικά», με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι να ανακοινώνει ότι θα τους αποδοθεί το υψηλότερο παράσημο ανδρείας του στρατού.
Ωστόσο, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε χτες τελικά την… «ανάσταση» των «νεκρών» Ουκρανών στρατιωτών, αναφέροντας ότι και οι 82 στρατιώτες που βρίσκονταν στη βραχονησίδα είναι «ζωντανοί και καλά»…
Είχε προηγηθεί το Σαββατοκύριακο η μετάδοση εικόνων στα ρωσικά ΜΜΕ από τη μεταφορά των στρατιωτών στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, όπου και κρατούνται.
«Επιστρατεύτηκε» ως «Ουκρανή» μέχρι και… η Αχέντ Ταμίμι!
Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα fake news που διαδίδονται με μεγάλη ευκολία μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης έρχεται, αυτήν τη φορά, από ανάρτηση νιγηριανού ΜΜΕ στον λογαριασμό του στο Twitter.
Στην ανάρτηση περιλαμβάνεται ένα βίντεο, το οποίο, σύμφωνα με το κείμενο που το συνοδεύει, απεικονίζει δήθεν ένα «γενναίο κοριτσάκι που αντιμετωπίζει τον στρατό – εισβολέα του Πούτιν», λέγοντάς του «γύρνα πίσω στη χώρα σου»!
Στο βίντεο, βέβαια, απεικονίζεται η Παλαιστίνια αγωνίστρια Αχέντ Ταμίμι σε παιδική ηλικία, πριν από χρόνια, η οποία προφανώς …«στολίζει» έναν στρατιώτη των κατοχικών δυνάμεων του Ισραήλ!
Παρότι χιλιάδες χρήστες του Τwitter έχουν επισημάνει πως πρόκειται για ψευδή είδηση, η ανάρτηση δεν είχε κατέβει μέχρι χτες το βράδυ, ενώ και στην Ελλάδα πολλά εγχώρια «φιντάνια» την αναπαράγουν…
Ακόμα και αν κατέβει κάποια στιγμή βέβαια η ανάρτηση, η «δουλίτσα» έχει γίνει…
Εντείνεται και ο κυβερνοπόλεμος
Παράλληλα, εντείνεται και ο κυβερνοπόλεμος μεταξύ των αντιμαχόμενων ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων, με επίσημη εμπλοκή κυβερνήσεων καθώς και διαφόρων «ομάδων» που αξιοποιούνται αναλόγως.
Έτσι, η ομάδα χάκερ «Anonymous» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που παρέλυσε χτες τους ιστότοπους πολλών ρωσικών Μέσων Ενημέρωσης, ανάμεσά τους και κρατικά πρακτορεία ειδήσεων. Για μερικά λεπτά, οι ιστότοποι των κρατικών πρακτορείων ειδήσεων TASS και «RIA Novosti», των εφημερίδων «Kommersant» και «Izvestia» και του περιοδικού «Forbes Russia» πρόβαλλαν ένα μήνυμα ενάντια στη ρωσική κυβέρνηση, το οποίο καλούσε να «τεθεί τέλος» στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή η ΕΕ είχε κλιμακώσει την αντιπαράθεση στον τομέα των ΜΜΕ των δύο πλευρών, αποφασίζοντας να απαγορεύσει τη μετάδοση του περιεχομένου του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου «Russia Today» και του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Sputnik» στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο μεταξύ, χτες, αξιωματούχοι της Κρατικής Υπηρεσίας Ειδικών Επικοινωνιών και Προστασίας Πληροφοριών της Ουκρανίας απηύθυναν δημόσιο κάλεσμα για… «συνεργασίες» στο χακάρισμα ρωσικών δικτύων.
«Εάν διαθέτετε πληροφορίες σχετικά με ευπάθειες στη ρωσική κυβερνοάμυνα (bugs, backdoors, credentials), παρακαλούμε αναφέρετέ τις», σημείωνε σε ανάρτησή της η ουκρανική κρατική υπηρεσία.
Το Σαββατοκύριακο, εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Μιχαΐλο Φεντόροφ, είχε ανακοινώσει ότι η χώρα του δημιουργεί έναν «στρατό πληροφορικής» για να αντιμετωπίσει τις «ψηφιακές εισβολές» της Ρωσίας, ενώ το σχετικό κανάλι που δημιουργήθηκε στο Telegram πρόβαλλε από τότε επανειλημμένα ισχυρισμούς ότι πέτυχε να «ρίξει» ρωσικούς ιστότοπους.
«Αβάντα» του Facebook στους νεοναζί του τάγματος Αζόφ
Στο μεταξύ, δημοσίευμα της ερευνητικής ιστοσελίδας «The Intercept» αναφέρει ότι το Facebook, με νέες σχετικές οδηγίες, δεν θα διαγράφει πλέον θετικά σχόλια για το ουκρανικό νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ, εάν αυτά αφορούν τον ρόλο του εναντίον της Ρωσίας! (για το τάγμα Αζόφ βλ. περισσότερα στο χτεσινό φύλλο του «Ριζοσπάστη»).
Σε εσωτερικά έγγραφα της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία αναφέρει ότι κατέχει η ιστοσελίδα «Intercept», επισημαίνεται ότι το Facebook «θα επιτρέπει εγκωμιαστικά σχόλια για το τάγμα Αζόφ όταν αποκλειστικά και με σαφήνεια εξυμνούν τον ρόλο του στην υπεράσπιση της Ουκρανίας ή τον ρόλο του ως τμήματος της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας».
Μάλιστα, στις οδηγίες προς τους διαχειριστές περιεχομένου του Facebook δίνονται και συγκεκριμένα παραδείγματα για σχόλια και προτάσεις που πλέον θα γίνονται ανεκτά, όπως: «Οι εθελοντές του κινήματος Αζόφ είναι πραγματικοί ήρωες, είναι απαραίτητοι για την εθνοφρουρά μας» και «πιστεύω ότι το Αζόφ παίζει πατριωτικό ρόλο κατά τη διάρκεια της κρίσης»…
Το «Intercept» αναφέρει ότι εκπρόσωπος του Facebook επιβεβαίωσε τα παραπάνω, χωρίς να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
ieidiseis.gr
Pexels
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις