Η ουκρανική κρίση αποτέλεσε αφορμή για να εκτυλιχθεί ένα ακόμη επεισόδιο στον ψυχρό πόλεμο Μαξίμου-Δένδια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανέχεται στελέχη υψηλού επιπέδου, πόσο μάλλον έναν δελφίνο στο κόμμα του ο οποίος ενίοτε μπορεί να αυτονομείται. Ο Νίκος Δένδιας έχει δείξει την πρόθεσή του να κατοχυρωθεί ως νούμερο δύο και αναμφισβήτητος διάδοχος, οψέποτε προκύψει θέμα ηγεσίας, πριν ακόμη τις εκλογές, όταν διοργάνωσε κομματική συγκέντρωση.

Η κακή σχέση των δύο παράγει αποτελέσματα στο πεδίο της ασκούμενης εξωτερικής πολιτικής. Φάνηκε αυτό όταν ο Νίκος Δένδιας ενημερώθηκε -όπως ο ίδιος είχε πει-, από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου για τη συνάντηση Σουρανή-Καλίν με τη μεσολάβηση του Βερολίνου τον Ιούλιο του 2020. Φυσικά μετά έκανε δήλωση στη Βουλή ότι δεν υπάρχει διαφωνία για την εξωτερική πολιτική, ωστόσο η δυσαρέσκειά του ήταν έντονη. Στον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν άρεσε ότι ο Νίκος Δένδιας πήρε τα εύσημα στο φραστικό επεισόδιο με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ένα χρόνο αργότερα. Πριν καλά καλά τελειώσει η συνάντηση το Μαξίμου είχε βγάλει διαρροή ότι «ο Νίκος Δένδιας ενήργησε σε συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη». Όπως δεν άρεσε στο Μαξίμου και η παρέμβαση του Νίκου Δένδια στη Βουλή που οδήγησε στην αποπομπή του Κώστα Μπογδάνου από τη ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φάνηκε να σύρεται από τον Δένδια, η ΝΔ έχασε έναν βουλευτή με απήχηση στο ακροδεξιό κομμάτι, όπου αιμορραγεί η ΝΔ, ενώ ο Νίκος Δένδιας πιστώθηκε τα οφέλη στους καραμανλικούς εντός της ΝΔ αλλά και σε ένα μετριοπαθές κοινό πέραν της ΝΔ.

«Εγώ αποφασίζω για την εξωτερική πολιτική»

Το πρόσφατο επεισόδιο προκύπτει από τη διαφορετική στάση πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών στην ουκρανική κρίση. Το θέμα ανέδειξε με τη γκάφα (;) του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή όταν είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν υπάρχει διαφωνία για την εξωτερική πολιτική. Μόνο που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε υπαινιχθεί κάτι τέτοιο, όπως του επισήμανε στην απάντησή του. Το πιο χαρακτηριστικό όμως είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε σύσκεψη όπου ανακοίνωσε την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία δίχως την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών. Για να μη μείνει καμία αμφιβολία στην συνέντευξή του στον Alpha υπογράμμισε ότι αυτές τις αποφάσεις τις παίρνει μόνος του χωρίς καμία διαβούλευση. Την ίδια ώρα υπάρχουν διαρροές για «φιλορωσική στάση του Νίκου Δένδια». Στην υπόθεση παρενέβη ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος αποδοκίμασε τον υπουργό Εξωτερικών γιατί στη συνάντησή του με τον Λαβρόφ, λίγες ημέρες πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είχε ζητήσει ρωσική μεσολάβηση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Πρόκειται βέβαια για γκάφα. Πέραν αυτού όμως, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε ανησυχία για τον ελληνισμό της Ουκρανίας. Ερμηνευτικά προκύπτει ότι η σκληρή στάση της Ελλάδας έναντι της Ρωσίας, αφήνει τον ελληνισμό εκτεθειμένο στη ρωσική δυσαρέσκεια ή και σε ενέργειες αντεκδίκησης την επόμενη ημέρα.

Ο Νίκος Δένδιας είναι πιο κοντά στο κοινό αίσθημα αλλά και στον μέσο νεοδημοκράτη με τη στάση του στο Ουκρανικό. Καραμανλικός βουλευτής έλεγε: «Τις σχέσεις με τη Ρωσία τις οικοδομήσαμε με πολύ κόπο από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Κορυφώθηκαν με τον Κώστα Καραμανλή ενώ την ίδια γραμμή ακολούθησε και ο Αντώνης Σαμαράς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις κατέστρεψε -ή ότι είχε απομείνει από την υπουργία του Νίκου Κοτζιά-, μέσα σε 48 ώρες». Ανησυχία όμως εκφράζει και η σαμαρική πτέρυγα, για το αν «η τοποθέτηση της χώρας στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», ανοίγοντας μέτωπο με τη Ρωσία, ευνοεί τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση θεωρούν ότι είναι πιο κοντά στο εθνικό συμφέρον η πιο συγκρατημένη στάση της χώρας, στο πλαίσιο πάντα του ΝΑΤΟ και σε εκπλήρωση των συμμαχικών υποχρεώσεων.

Ελληνοτουρκικά και εξελίξεις

Το μείζον είναι πάντα τα ελληνοτουρκικά. Πέρα από την περιφρόνηση που δείχνει σε κάθε ευκαιρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον υπουργό των Εξωτερικών δεν είναι βέβαιο ότι έχουν την ίδια θέση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρόσφατη συνέντευξή του επιβεβαίωσε την αναθεώρηση του πάγιου δόγματος της εξωτερικής πολιτικής της χώρας (έχουμε μία διαφορά με την Τουρκία, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας), επαναλαμβάνοντας ότι «είναι ανοικτός σε συνάντηση με τον Ερντογάν για να συζητήσουν τις μεγάλες διαφορές με προεξάρχουσα την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών». Καθώς η συνάντηση με τον Ερντογάν ετοιμάζεται στο παρασκήνιο, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται διατεθειμένος να συζητήσει πέραν «της μοναδικής διαφοράς που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας». Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η παλαιότερη δήλωση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος είχε πει ότι «η κόκκινη γραμμή είναι τα έξι μίλια». Ο κ. Μητσοτάκης δεν τον αποδοκίμασε απομακρύνοντάς τον.

Στην προσέγγιση με την Τουρκία βέβαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τη σύμφωνη γνώμη αν όχι πίεση του Αλέξη Τσίπρα. Είναι όμως σε διάσταση με την παραδοσιακή εξωτερική πολιτική της ΝΔ, που μένει πιστή στο δόγμα της μοναδικής διαφοράς και της άρνησης διαλόγου, και με τους δύο πρώην προέδρους και πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι τον έχουν προειδοποιήσει, ο καθένας με τον τρόπο του, να μη συνεχίσει σε αυτή τη γραμμή. Το εάν ο Νίκος Δένδιας θα αδράξει την ευκαιρία για μία διαφοροποίηση βάθους που να άπτεται των αρμοδιοτήτων του και να αγγίζει τον σκληρό πυρήνα της ΝΔ είναι ερώτημα. Πάντως εκτός από το ότι εμφανίζεται σαν εκφραστής της καραμανλικής πτέρυγας, έχει κάνει προσέγγιση με τον Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή την τυχαία συνάντηση των δύο κατά την επιστροφή τους από τη ΔΕΘ.

Ο κ. Δένδιας δε διακρίνεται για την τόλμη του – γι’ αυτό άλλωστε και δεν έθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία της ΝΔ. Μετά από κάθε επεισόδιο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εμφανίζεται όχι απλώς πλήρως ευθυγραμμισμένος αλλά και σαν να ζητά συγγνώμη. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποχρεωθεί να εξαντλήσει την τετραετία, οπότε αναγκαστικά θα κάνει έναν ακόμη ανασχηματισμό, είναι αμφίβολο αν ο κ. Δένδιας θα παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών. Ακόμη και αν υπάρξουν εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι για τα μείζονα θέματα δε διαβουλεύεται αλλά αποφασίζει μόνος του.

Του Οδυσσέα Αρβανίτη

antinews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις