Οι αναλύσεις της CIA και NSA για τις επόμενες κινήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν

Την εκτίμηση οτι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα κλιμακώσει στην Ουκρανία εξέφρασαν οι επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών μιλώντας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, οι επικεφαλής της CIA και NSA, εξέφρασαν την άποψη πως ο Πούτιν ενδέχεται να κλιμακώσει την επίθεση στην Ουκρανία, παρά τις στρατιωτικές αποτυχίες του και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω των διεθνών κυρώσεων, προειδοποιώντας ότι «οι επόμενες εβδομάδες θα είναι άσχημες».

«Οι αναλυτές μας εκτιμούν ότι ο Πούτιν είναι απίθανο να αποθαρρυνθεί από τέτοια εμπόδια και, αντίθετα, μπορεί να κλιμακώσει» τον πόλεμο, είπε η Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Αβρίλ Χέινς, καταθέτοντας στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην ετήσια ακρόαση με αντικείμενο τις παγκόσμιες απειλές.

Με την ένταση να έχει φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο μιας «ακούσιας κλιμάκωσης», σημείωσε η Χέινς.

Σημείωσε επιπλέον, ότι εξακολουθεί να παραμένει «ασαφές» εάν η Ρωσία θα επιδιώξει ένα «μαξιμαλιστικό σχέδιο για να καταλάβει το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας». Μια τέτοια προσπάθεια θα έβρισκε μπροστά της, τις ουκρανικές δυνάμεις που με τόσο σθένος απωθούν για πάνω από δώδεκα ημέρες μάχης τους Ρώσους εισβολείς.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο πυρηνικής απειλής, η ανακοίνωση του Πούτιν ότι αυξάνει την ετοιμότητα των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας ήταν «ασυνήθιστη» αλλά οι αναλυτές των υπηρεσιών πληροφοριών δεν παρατήρησαν αλλαγές στο πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας, περά από όσες είχαν εντοπίσει κατά τη διάρκεια προηγούμενων διεθνών κρίσεων, πρόσθεσε η Χέινς.

 

Η ανάλυση από τη CIA

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς συμφώνησε με την εκτίμηση της Χέινς ότι η Ρωσία είναι απίθανο να υπαναχωρήσει. «Πιστεύω ότι ο Πούτιν είναι θυμωμένος και απογοητευμένος αυτήν τη στιγμή. Είναι πιθανόν να προσπαθήσει να συντρίψει τον ουκρανικό στρατό, χωρίς να τον ενδιαφέρουν οι απώλειες αμάχων», υποστήριξε.

Ο ίδιος ο Μπερνς και οι αναλυτές της CIA δεν βλέπουν πάντως πώς θα μπορέσει ο Πούτιν να επιτύχει τον στόχο του, δηλαδή να καταλάβει το Κίεβο και να αντικαταστήσει την κυβέρνηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με μια φιλορωσική «μαριονέτα».

Σύμφωνα με τον Μπερνς, ο Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή βάσει μιας σειράς υποθέσεων. α.Θεωρούσε την Ουκρανία «αδύναμη και ότι εκφοβίζεται εύκολα». β.Εκτίμησε ότι οι Ευρωπαίοι θα αποσπώνταν από τις εκλογές στη Γαλλία και τη διαδοχή της ηγεσίας στη Γερμανία». γ.Πίστευε ότι είχε «θωρακίσει την οικονομία του σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων δημιουργώντας ένα μεγάλο κουμπαρά συναλλαγματικών αποθεμάτων». δ. Ήταν βέβαιος ότι είχε εκσυγχρονιστεί ο στρατός του για να επιτύχει μια γρήγορη, αποφασιστική νίκη με ελάχιστο κόστος.

Τελικά, «έχει αποδειχθεί λάθος σε κάθε του βήμα», δήλωσε ο Μπερνς. «Οι υποθέσεις αποδείχτηκαν βαθιά ελαττωματικές τις τελευταίες 12 ημέρες του πολέμου».

 

Η στάση της Κίνας

Ο Μπερνς είπε επίσης ότι η κινεζική ηγεσία «ανησυχεί» για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, παρά την άρνησή της να καταδικάσει τη Ρωσία ή να χαρακτηρίσει «εισβολή» την επίθεση. Οι Κινέζοι «δεν περίμεναν τις σημαντικές δυσκολίες που επρόκειτο να συναντήσουν οι Ρώσοι.

Νομίζω ότι είναι άφωνοι, πρώτον από τη ζημιά στη φήμη τους λόγω της στενής σχέσης τους με τον πρόεδρο Πούτιν και δεύτερον από τις οικονομικές επιπτώσεις, σε μια περίοδο που ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλότερος από εκείνον που βίωναν εδώ και τρεις δεκαετίες», πρόσθεσε ο Μπερνς. «Και τρίτον, νομίζω ότι ανησυχούν λίγο από τον τρόπο με τον οποίο ο Βλαντίμιρ Πούτιν έφερε τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς πολύ πιο κοντά», είπε.

ieidiseis.gr

MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις