Και τι θέματα δεν του έβαλε ο «απομονωμένος» Ερντογάν που στη μια γραμμή μιλάει με τον Μπάϊντεν και στο άλλο τηλέφωνο με τον Πούτιν. Αιγαίο, τρομοκρατία (αντικαθεστωτικοί και Κούρδοι), Μεταναστευτικό, όλο το πακέτο των τουρκικών αξιώσεων. Ναι, αλλά η συζήτηση «δεν κλώτσησε» και η συνάντηση ήταν θεμέλιο για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου
Τον «απομονωμένο» Ερντογάν που από τη μια μιλάει με τον Μπάϊντεν και στην άλλη γραμμή έχει τον Πούτιν, που, ενώ ο κόσμος καίγεται εξαιτίας του Ουκρανικού, πήγε σήμερα στην Τουρκία να τον δει ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, και την ίδια στιγμή ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, τον χαϊδεύει και τον… παρακαλεί, αν θέλει, να ακολουθήσει τις Δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία, είδε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου, Ισαάκ Χέρτζογκ, στην Τουρκία, που σηματοδοτεί τη σταδιακή αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών, και με τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης Δύσης – Τουρκία να εντείνονται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη, … χαλαρά, για ένα γεύμα. Προκειμένου να σπάσουν οι πάγοι.
Και βέβαια σε ένα τέτοιο σκηνικό παγκόσμιας αναταραχής εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, πρωτοφανούς διπλωματικής κινητικότητας για να κλείσουν όπως – όπως ή να παγώσουν χρόνια περιφερειακά προβλήματα, για να διαμορφωθούν νέα στρατόπεδα και συμμαχίες ή για να πέσουν οι τόνοι σε κατά τόπους αντιπαραθέσεις, μια τέτοια συνάντηση μόνο τυχαία δεν ήταν.
Πολλές σκοτούρες έχει η Δύση με τη Ρωσία. Δε χρειάζονται και άλλοι μπελάδες με τα ελληνο-τουρκικά. Εξάλλου, με τη χάραξη της γραμμής αντιπαράθεσης Δύσης – Ρωσίας, η χρησιμότητα της Τουρκίας, η οποία έχει απέναντί της τη Ρωσία, είναι εξαιρετικά μεγάλη.
Να σημειωθεί πως ο τουρκικός Τύπος, μέρες τώρα, ανέφερε ότι η συνάντηση αυτή έγινε κατόπιν «προτροπών» της αμερικανικής πλευράς. Σήμερα, επίσης, στον «απομονωμένο» Ερντογάν έσπευσε και ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος, ως καγκελάριος, πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στην Άγκυρα.
Ξέπλυμα Τουρκίας
Τόσο η επίσκεψη Μητσοτάκη, βέβαια, όσο και οι επαφές και επισκέψεις ηγετών μεγάλων χωρών, αφήνουν ευθέως την αίσθηση ότι επιχειρείται «ξέπλυμα» του Ταγίπ Ερντογάν και της Τουρκίας, η οποία ακολουθεί αναθεωρητική πολιτική, όπως εξάλλου κατηγορείται και η Ρωσία, στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, έχει καταλάβει τμήμα της Συρίας και βρίσκεται με στρατεύματα και μισθοφόρους στη Λιβύη.
Το εντυπωσιακό είναι η Δύση ουδόλως πιέζει την Τουρκία να ακολουθήσει την πολιτική των κυρώσεών της έναντι της Ρωσίας.
Αντίθετα, η Ελλάδα εμφανίστηκε από την πρώτη στιγμή πρόθυμη να τις υλοποιήσει. Κι αυτό παρά το τεράστιο οικονομικό κόστος που έχει από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014. Συνέπειες που αναμένονται να είναι πολύ χειρότερες τώρα, με τις νέες κυρώσεις.
Η Τουρκία, λοιπόν, για μια ακόμη φορά δε θα έχει κόστος, ενώ η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει παντελώς τη ρωσική αγορά.
Άραγε, η Αθήνα είναι αποφασισμένη να ζητήσει τόσο από την ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ να πιέσουν την Τουρκία να εφαρμόσει τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας; Και σε περίπτωση που δεν το κάνει, να υποστεί η Άγκυρα τις συνέπειες; Εφόσον, μάλιστα, δεν πιεστεί η Τουρκία, γιατί και η Ελλάδα να μην αρνηθεί να εφαρμόσει τις κυρώσεις;
Να σημειωθεί, πάντως, πως έως τώρα το ΝΑΤΟ κάνει τα στραβά μάτια και ο Γενς Στόλτεμπεργκ, γνωστός για τις «συμπάθειές» του έναντι της Άγκυρας, απλά απευθύνεται με ευχολόγια προς την Τουρκία.
«Ναι, περιμένουμε από όλους τους εταίρους μας να επιβάλλουν κυρώσεις. Είναι ένας τρόπος να αναγκάσουμε τη Ρωσία να πληρώσει το τίμημα. Ενημέρωσα επίσης τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά. Η Τουρκία έχει έναν ρόλο να παίξει εδώ», είπε. Πράγματι, εκπλήσσει η πολύ… αυστηρή σύστασή του προς την Άγκυρα!
Εκτός νυμφώνος ο Δένδιας
Από το γενικότερο σκηνικό της προετοιμασίας της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, όπως ήταν αναμενόμενο, έλειπε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Παρ’ ότι η κυβέρνηση διέρρευσε ότι ο πρωθυπουργός συναντήθηκε μαζί του πριν από τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, και ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι οι δύο τους τα πάνε πολύ καλά, ο Ν.Δένδιας ήταν απών από το κάδρο των ελληνο-τουρκικών με ό,τι αυτό σημαίνει.
Είχε προηγηθεί βομβαρδισμός διαρροών σε βάρος του και συστηματικό «ψαλίδισμά» του, προκειμένου να καταδειχθεί ότι δεν είναι το υπουργείο Εξωτερικών που κάνει κουμάντο ούτε στο Ουκρανικό ούτε στα ελληνο-τουρκικά, αλλά τον πρώτο λόγο έχει το μέγαρο Μαξίμου.
Το δίδυμο της «μυστικής» συνάντησης Βερολίνου
Στην περίπτωση της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, τις σχετικές συνεννοήσεις έκαναν η υπεύθυνη του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, διπλωμάτις, Ελένη Σουρανή, με το χαρακτηριζόμενο ως «δεξί χέρι» του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν. Τα δύο πρόσωπα ήταν παρόντα στη συνάντηση, αν και όχι στην αίθουσα που παρέθεσε το γεύμα ο Τ.Ερντογάν.
Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που το μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να προβάλλει την εικόνα ότι το υπουργείο Εξωτερικών μένει εκτός νυμφώνος. Το ίδιο είχε γίνει και τον Ιούλιο του 2020, όταν εξαιτίας της κλιμάκωσης της έντασης στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, είχε γίνει «μυστική» συνάντηση Σουρανή – Καλίν στη Γερμανία, κατόπιν διαμεσολαβητικής προσπάθειας του Βερολίνου να πέσουν οι τόνοι.
Τότε, μάλιστα, ήταν ο… μαρτυριάρης υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αποκάλυψε ότι έγινε αυτή η συνάντηση. Το, δε, ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αν και ανεπίσημα δήλωνε ότι γνώριζε για τη συνάντηση, κατά πληροφορίες, το πληροφορήθηκε κατόπιν εορτής.
Προεκλογικό (;) αλαλούμ
Τώρα, λοιπόν, για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, «επανενεργοποιήθηκε» ο δίαυλος του διδύμου Σουρανή – Καλίν. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι εδώ και καιρό έχει αναλάβει τα καθήκοντα της επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού η διπλωμάτις, Άννα-Μαρία Μπούρα, η οποία, πάντως, έως τώρα, δεν έχει επιδείξει κάποιο ιδιαίτερο έργο.
Η, δε, Ε.Σουρανή εδώ και αρκετούς μήνες έχει αποφασιστεί να τοποθετηθεί ως πρέσβης στη Ρώμη, για την οποία μάλιστα οσονούπω αναχωρεί. Μια εικόνα που, εκτός των άλλων, δείχνει και το αλαλούμ που επικρατεί περί τα διπλωματικά στο μέγαρο Μαξίμου.
Αλαλούμ, βέβαια, δεν υπάρχει μόνο στο μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στο υπουργείο Εξωτερικών. Έντονη, εξάλλου, είναι η φημολογία στους διαδρόμους του νεοκλασσικού της Βασιλίσσης Σοφίας ότι ετοιμάζεται άρον άρον Υπηρεσιακό Συμβούλιο μεταθέσεων, πιθανώς και αυτή την εβδομάδα, για να προλάβουν να ισχύσουν οι μεταθέσεις πριν τις εκλογές που ακούγονται για τις 22-5-2022. Το ελληνικό «διπλωματικό μέτωπο» στα καλύτερά του!
Σκληρή ατζέντα
Πάντως, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε το μέγαρο Μαξίμου να πείσει ότι η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν δεν ήταν παρά μια… χαλαρή συνάντηση για να σπάσει ο πάγος, κάτι που ενισχυόταν και από τη «σπορ» εμφάνισή τους, όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στον Τούρκο πρόεδρο, η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας δείχνει το αντίθετο. Ο Τ.Ερντογάν έθεσε, όπως κάνει συνήθως, την πολλή σκληρή ατζέντα της Άγκυρας.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις και να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, παρά τις διαφωνίες μεταξύ των χωρών».
Κοντολογίς, χωρίς «κολοκοτρωνέϊκες» εμφανίσεις τύπου Δένδια, ο οποίος μάλιστα κατ’ αυτό τον τρόπο αύξησε τις μετοχές του ως «δελφίνος» για την προεδρία της ΝΔ, να αποκατασταθούν οι γέφυρες επικοινωνίας οι οποίες είχαν κυριολεκτικά ισοπεδωθεί.
Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι, όμως, η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας ότι επιμένει στην ατζέντα των αξιώσεών της. «Επαναλαμβάνοντας τα βήματα της Τουρκίας να ανοίξει μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις, ο κ.Ερντογάν είπε στον κ.Μητσοτάκη ότι πιστεύει στην πρόοδο σε θέματα που σχετίζονται με το Αιγαίο Πέλαγος, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την παράτυπη μετανάστευση».
Κάτι που πρακτικά σημαίνει όλο το πακέτο των ζητημάτων που θέτει η Τουρκία για το Αιγαίο, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, τη Συνθήκη της Λωζάννης, τους δήθεν Κούρδους τρομοκράτες στο Λαύριο, τους επίσης «τρομοκράτες» -όπως τους χαρακτηρίζει η Άγκυρα- Τούρκους αντικαθεστωτικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων και τους 8 στρατιωτικούς που είχαν ζητήσει άσυλο το 2016 μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, την «τουρκική», όπως την ονομάζει η Άγκυρα, μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, και βέβαια το Μεταναστευτικό. Για το τελευταίο, η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι πνίγει πρόσφυγες και μετανάστες στο Αιγαίο.
«Τα ζητήματα», αναφέρει η τουρκική προεδρία, δηλαδή το πακέτο θεμάτων που βάζει στο τραπέζι η Άγκυρα, «μπορούν να επιλυθούν με τίμιο και ειλικρινή διάλογο και έτσι οι δύο γειτονικές χώρες θα πρέπει να διατηρούν πάντα τον διάλογο και όχι μόνο σε περιόδους κρίσης».
Ως γνωστόν, υποτίθεται, η Αθήνα υποστηρίζει ότι δε συζητά πακέτο ζητημάτων, αλλά μόνο ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα, και πως, εάν δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτά τα δύο ζητήματα ανάμεσα στις δύο χώρες, τότε πρέπει να συμφωνήσουν για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Ντύθηκε… Τσίπρας
Ως απάντηση σε όλα αυτά, ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε συνάντηση – «θεμέλιο» για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και για πιο ήσυχες μέρες στην περιοχή μας, το γεύμα του με τον Τούρκο πρόεδρο, ενώ το μέγαρο Μαξίμου διέρρεε ότι, παρά τις αναφορές Ερντογάν, ο Κ.Μητσοτάκης δεν ανέβασε τους τόνους και έτσι, … ευτυχώς, η συζήτηση «δεν κλώτσησε».
Πιθανώς, βοήθησε η… χαλαρή και… ανέμελη διάθεση, χωρίς επισημότητες και γραβάτες, καθώς και η θέα στον Βόσπορο, ούτως ώστε, μεταξύ ψαριού και αχλαδιού, να μην ανεβούν οι τόνοι στα ελληνο-τουρκικά. Άλλωστε, υπάρχουν πιο σοβαρά θέματα από το Αιγαίο, όπως η Ουκρανία, όπου καίγεται το πελεκούδι! Και ποιος θέλει τώρα να έχει σκοτούρες και με τα ελληνο-τουρκικά!
Εξάλλου, για χάρη του πρωτοκόλλου που ήθελε τον Τούρκο πρόεδρο τα Σαββατοκύριακα, όπως είπε, να ντύνεται σπορτίφ, όπως και τον Έλληνα πρωθυπουργό να συνηθίζει το σπορ σε τέτοιες περιστάσεις, ο Κ.Μητσοτάκης έφτασε στο σημείο να ντυθεί… Τσίπρας.
Κι αυτό, παρ’ ότι ο ίδιος έχει δώσει δημόσιο «όρκο» ότι, όταν εκπροσωπεί τη χώρα, θα εμφανίζεται πάντα γραβατωμένος. Περίεργο. Οι Αμερικανοί σύμβουλοι επικοινωνίας του δεν του έχουν πει ότι η mainstream πολιτική μόδα θέλει τους πολιτικούς, διεθνώς, να εμφανίζονται συχνά χωρίς γραβάτα;
Συναντήσεις στρατιωτικών
Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, η «επανεκκίνηση» έγινε. Συμφωνήθηκε, αρχικά να ξεκινήσουν πάλι οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ στρατιωτικών, ενδεχομένως τον Απρίλιο στην Άγκυρα.
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, εδώ και πολλούς μήνες δηλώνει ότι δεν έχει νόημα να γίνουν οι συναντήσεις, διότι η τουρκική πλευρά συνεχίζει να προκαλεί.
Αντίθετα, ο Τούρκος ομόλογός του, και στην τελευταία σύντομη συνάντησή τους, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο Συνόδου του ΝΑΤΟ, επανέλαβε το «κάλεσμα» που κάνει μήνες τώρα στην ελληνική πλευρά να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες.
Άραγε, θα σταματήσει η Τουρκία τις προκλήσεις της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ή ο πρωθυπουργός έδωσε λευκή επιταγή για έναρξη των συνομιλιών;
Επίσης, οι δύο πλευρές φέρονται να συμφώνησαν ότι το φθινόπωρο θα γίνει στην Ελλάδα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που εκκρεμεί εδώ και χρόνια, υπό την ηγεσία Μητσοτάκη-Ερντογάν. Κάτι που σημαίνει ότι ο Τ.Ερντογάν ενδεχομένως θα επισκεφθεί τη χώρα μας.
Ακόμα, δεν αποκλείεται το καλοκαίρι να γίνει η Διάσκεψη των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης στην Ελλάδα και σε αυτή να προσκληθεί η Τουρκία.
antinews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις