Εξαιρετικά παρακινδυνευμένη για τη σταθερότητα της χώρας η προσφυγή στις κάλπες και μάλιστα με απλή αναλογική, σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη

Στο συρτάρι θα αφήσει μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης το σενάριο της προσφυγής στις κάλπες τον Μάιο, για τη διεξαγωγή των οποίων, ιδιαίτερα μετά την πλήρη ανατροπή όλων κυβερνητικών σχεδιασμών λόγω των συνεπειών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, είχαν ενταθεί οι εισηγήσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, ο πρωθυπουργός ζύγισε τις εισηγήσεις περί αιφνιδιαστικής προσφυγής στις κάλπες στα τέλη της Άνοιξης, οι οποίες είχαν στο επίκεντρό τους το εξαιρετικά ρευστό τοπίο που δημιουργούν οι διεθνείς αναταράξεις και κυρίως το γεγονός ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πόσο χρόνο θα διαρκέσει η παγκόσμια ενεργειακή και οικονομική κρίση.

Αν και ο ίδιος δεν φαίνεται να ταλαντεύτηκε ιδιαίτερα, πάντως, αξιολόγησε τις προτάσεις. Εκρινε, ωστόσο, ότι είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένη για τη σταθερότητα της χώρας η προσφυγή στις κάλπες και μάλιστα με απλή αναλογική, ενώ μέσω του πλέον σύνθετου γεωστρατηγικού σκηνικού από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Επιπρόσθετα, θα έδινε το λάθος μήνυμα την πιο λάθος στιγμή στην Ε.Ε και τους πιστωτές της χώρας, κατά την οποία η Ελλάδα εντείνει τις πιέσεις προκειμένου αφενός να υπάρξει συντονισμένη ευρωπαϊκή βοήθεια προς τα κράτη μέλη προκειμένου να στηρίξουν τις οικονομίες και τους πολίτες τους και αφετέρου να ληφθούν από κοινού ευρωπαϊκές αποφάσεις για το κρίσιμο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας.

Ένας πρόσθετος, αλλά όχι αμελητέος λόγος, είναι ότι στα τέλη της άνοιξης, οι «πληγές» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την βίαιη αύξηση των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και τα καύσιμα θα είναι «νωπές», ενώ τα μέτρα στήριξης, αλλά και η αύξηση του κατώτατου μισθού που δρομολογείται, δεν θα έχουν αποδώσει σημαντικά. Άλλωστε, το καλοκαίρι είναι παραδοσιακά, πιο χαλαρή εποχή, ενώ και οι κλιματολογικές συνθήκες διευκολύνουν τα νοικοκυριά να πάρουν μία ανάσα από τα έξοδα της θέρμανσης.

Από την άλλη πλευρά, και παρά τις συνεχείς διαψεύσεις, δεν θα πρέπει να αποκλείεται μια αλλαγή του εκλογικού νόμου μέχρι τον Μάιο, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του διπόλου πρώτου – δεύτερου κόμματος. Αν τελικώς θα δρομολογηθεί, είναι πιθανό να ενταχθεί στη νομοθετική ρύθμιση και η επαναφορά της λίστας για την εκλογή των ευρωβουλευτών.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις