Την φρίκη του πολέμου έζησαν πολλοί Έλληνες ομογενείς στην Ουκρανία, οι οποίοι έκαναν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να φύγουν από τις εμπόλεμες περιοχές και να επιστρέψουν με ασφάλεια στην Ελλάδα.

Τα όσα βίωσαν από τον πόλεμο δύο νεαρές μαθήτριες, οι οποίες κατάφεραν να γλιτώσουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία αποκαλύπτει το OPEN. Τα δύο κορίτσια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, εξαιτίας των βομβαρδισμών και της γενικότερης εμπόλεμης κατάστασης στη χώρα.

Θυμάμαι όταν βγήκαμε από τη Μαριούπολη και μας σταμάτησαν Ουκρανοί στρατιώτες με όπλα και μας απειλούσαν. Μετά μας σταματούσαν ρωσικά τανκ και μας ηρεμούσαν, μετά απ’ όλο αυτό” εξιστορεί στο OPEN συγκλονισμένη η Φιλίτσα, μαθήτρια από το Σαρντανά και συνεχίζει: “Έξω από τις πόλεις γινόταν μάχες αρκετές φορές. Θυμάμαι να περνάνε από πάνω μας ελικόπτερα“.

Το πλάνο ήταν να καταφέρουν να ενταχθούν στο κομβόι των Ελλήνων που θα έφευγε από τη Μαριούπολη, μία πόλη που χτυπήθηκε ανελέητα με βομβαρδισμούς από τα ρωσικά στρατεύματα. Συνεπώς, ταξίδεψαν περίπου 16 χιλιόμετρα από το Σαρντανά για να φτάσουν στη Μαριούπολη και από ‘κει να συνεχίσουν οδικώς για να βγουν από τα Ουκρανικά σύνορα προς την Ευρώπη, ταξίδι που διήρκησε σχεδόν μία εβδομάδα.

Στην Ελλάδα κατάφερε να φτάσει και η Αλίνα, επίσης μαθήτρια από την Ουκρανία, η οποία εξηγεί πώς ένιωσε τη στιγμή που έφυγε από το σπίτι της και συνειδητοποίησε ότι δεν θα επιστρέψει ποτέ ξανά. “Όταν μου είπαν ότι πρέπει να φύγω, βγήκα έξω από το σπίτι μου και την ώρα που έμπαινα στο αυτοκίνητο σκεφτόμουν ότι δεν θα γυρίσω πίσω. Ήταν πολύ δύσκολο” δήλωσε.

Νιώθω πιο ασφαλής (σ.σ. στην Ελλάδα) απ’ ότι στην Ουκρανία, αλλά είναι δύσκολο γιατί είναι άλλη χώρα, άλλοι άνθρωποι. Είναι διαφορετικά, γιατί οι δικοί μου άνθρωποι έμειναν εκεί” τονίζει η Αλίνα, που βρίσκεται πλέον μακριά από τα πυρά και τους βομβαρδισμούς του πολέμου.

Πλέον βρίσκονται στην Αττική και με την άμεση συνδρομή του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου τα κορίτσια φοιτούν ήδη σε σχολείο της περιοχής και μάλιστα θέλουν να δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις. Μαζί τους έφτασαν πολλά ακόμα παιδιά που θα συνεχίσουν το σχολείο στη χώρα. Προφανώς, για τα παιδιά που δεν γνωρίζουν ελληνικά, έχει δημιουργηθεί ειδικό τμήμα εκμάθησης της γλώσσας. Επιπλέον, φροντιστήριο ξένων γλωσσών στη Ραφήνα προθυμοποιήθηκε να διδάξει δωρεάν αγγλικά στους ανήλικους πρόσφυγες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ακόμα, κατασκήνωση του Δήμου Ζωγράφου στην περιοχή της Ραφήνας φιλοξενεί ομογενείς πρόσφυγες, προσφέροντας μία στέγη στους ανθρώπους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. “Προσπαθούμε κάθε στιγμή να ξανανθίσει το χαμόγελο στα χείλη μικρών και μεγάλων και δίπλα μας έχουμε όλους τους πολίτες, που τους ευχαριστώ για την ανεξάντλητα αποθέματα αγάπη τους και την διάθεση προσφορά τους” τόνισε ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς,

 

thestival.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις