Σηματοδότηση ηττοπάθειας τυχόν αλλαγή του εκλογικού συστήματος, αλλά και επαναφορά συνθηκών πολιτικής και συνταγματικής ανωμαλίας στη χώρα. Νέες δυναμικές από την κάλπη της πρώτης Κυριακής- και το παράδειγμα της ΕΔΑ το 1958

Προσέξτε τα πολύ επικίνδυνα παιχνίδια που παίζει η κυβέρνηση με τους θεσμούς:

-Ο πρωθυπουργός δηλώνει πως «θα κάψει την απλή αναλογική», ώστε να γίνουν δεύτερες εκλογές, με το «δικό του» εκλογικό σύστημα (το ψήφισε μαζί με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου )- στάση ακραία αντιθεσμική!

-Παράλληλα, με διαρροές που γίνονται πρωτοσέλιδα στις φιλο(κυβερνητικές) εφημερίδες, το Μαξίμου έχει ετοιμάσει νέο εκλογικό νόμο, καθώς θεωρεί πως ο εκλογικός νόμος που έφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνδρομή του Κυριάκου Βελόπουλου, δεν είναι …σωστός, καθώς απαιτούνται χαμηλότερα ποσοστά για να πάρει αυτοδυναμία το πρώτο κόμμα (!) -καθώς έχει τη βεβαιότητα πως η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα. (Να υπενθυμίσουμε εδώ πως την αποκάλυψη πως η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο εκλογικό νόμο έχουν κάνει τα «Παιχνίδια Εξουσίας» στις 24 του περασμένου Δεκεμβρίου και φιλοκυβερνητικά μέσα μας χλεύαζαν – έως ότου επιβεβαιώθηκαν ότι το Μαξίμου το συζητά σοβαρά και το έκαναν …πρωτοσέλιδο)!

Εφόσον τελικά το Μαξίμου τολμήσει να φέρει προς αλλαγή τον εκλογικό νόμο με μόνο κριτήριο τι υποθέτει το ίδιο ότι συμφέρει τη Νέα Δημοκρατία (!), θα εγκαινιάσει μια ανώμαλη πολιτική κατάσταση και θα σπρώξει την πολιτική σύγκρουση στα άκρα, σε μια εποχή που οι παγκόσμιες εξελίξεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε αυτός που επέβαλε τον κανόνα να ισχύει το εκλογικό σύστημα από τις μεθεπόμενες εκλογές, ώστε η κάθε κυβέρνηση να μην αλλάζει κατά το δοκούν –και προς ίδιον όφελος- τον εκλογικό νόμο και παρατηρούνται φαινόμενα παρακμής και πολιτικής ανωμαλίας στη χώρα! Εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρει τώρα νέο εκλογικό νόμο και ο «δικός του» δεν εφαρμοστεί ποτέ (δεν θυμόμαστε στα πρόσφατα τουλάχιστον χρόνια άλλο τέτοιο …παράδειγμα) θα προχωρήσει σε κατεδάφιση μιας από τις πιο θετικές παρακαταθήκες σε θεσμικό επίπεδο της τριετούς διακυβέρνησης του πατέρα του και θα γυρίσει τη χώρα πολλά χρόνια πίσω.

Επειδή δε η πολιτική είναι μια δυναμική κατάσταση, μόνο και μόνο που θα κατατεθεί νέος εκλογικός νόμος, που θα επιχειρεί να αλλάξει τους κανόνες παιχνιδιού «εν πλω», αναλόγως πώς ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι συμφέρει τον ίδιο και το κόμμα του, θα δημιουργηθεί νέο τοπίο. Όχι μόνο γιατί θα έχουμε ένα πολιτικό και εν πολλοίς και συνταγματικό πραξικόπημα. Ούτε γιατί θα αποτελεί και επίσημη παραδοχή της καθοδικής πορείας της Νέας Δημοκρατίας, που όχι απλώς δεν αναστρέφεται, αλλά και καθίσταται περισσότερο συνεχής! Αλλά και γιατί τυχόν τέτοιο τόλμημα του πρωθυπουργού θα δημιουργεί δυναμική για να αναδειχτεί κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές! Στο Μαξίμου θα κάνουν μεγαλύτερο λάθος ακόμα και από αυτή καθεαυτή την κατάθεση νέου εκλογικού νόμου εάν υποτιμήσουν τη δυναμική που αυτός θα δημιουργήσει!

Το παράδειγμα του 1958

Η ιστορία πρέπει να διδάσκει: Το 1958 φτιάχτηκε εκλογικός νόμος για να μειώσει τη δύναμη της ΕΔΑ! Η ΕΔΑ βγήκε δεύτερη δύναμη, με τον Ηλία Ηλιού να δηλώνει πως αυτοί που πήγαν να σκάψουν το λάκκο της ΕΔΑ έπεσαν μέσα οι ίδιοι! Ήταν δε πρώτη φορά που κόμμα της αριστεράς αναδεικνυόταν σε αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα μας. Τι προέβλεπε και σε τι αποσκοπούσε το εκλογικό σύστημα που είχε εφευρεθεί για «να σκάψει το λάκκο της ΕΔΑ»; Αντιγράφουμε από τη ΒΙΚΙΑΕΔΙΑ: «Οι εκλογές έγιναν με νέο εκλογικό νόμο, που είχε ψηφιστεί επί υπηρεσιακής κυβέρνησης και προέβλεπε ενισχυμένη αναλογική. Το εκλογικό σύστημα πριμοδοτούσε με βουλευτικές έδρες τα δύο πρώτα κόμματα εις βάρος των υπολοίπων και σκοπό είχε, πλην της πριμοδότησης του νικητή, τη μείωση της δύναμης της αριστερής ΕΔΑ, η οποία προβλεπόταν να έρθει τρίτη. Στο σύστημα αυτό είχαν συμφωνήσει και τα δύο μεγάλα κόμματα της εποχής, ΕΡΕ και Κόμμα Φιλελευθέρων. Πλην όμως η ΕΔΑ τελικά πήρε τη δεύτερη θέση σε ψήφους και έλαβε λόγω της πριμοδότησης τις περισσότερες έδρες στην ιστορία της. Το Κόμμα των Φιλελευθέρων ήρθε τρίτο και ο αριθμός των εδρών του ελαχιστοποιήθηκε».

ΥΓ: Επί του θέματος θα επανέλθουμε!

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις