📺 Russian TOS-1A Thermobaric Rocket Launchers In #Ukraine targeting #Marioupol.
— Mete Sohtaoğlu (@metesohtaoglu) March 20, 2022
The infamous TOS-1A combines a multiple launch rocket system with thermobaric projectiles to produce a weapon capable of horrific destruction.
📺 pic.twitter.com/TUwUfss3Ga
Δραματικές εξελίξεις – Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti το τελεσίγραφο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας προς την ουκρανική πλευρά λήγει το πρωί της Δευτέρας – Τι είχε πει σχετικά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Τελεσίγραφο στέλνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην ουκρανική κυβέρνηση αναφορικά με την παράδοση της Μαριούπολης. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti το τελεσίγραφο είναι λίγων ωρών και λήγει νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Συγκεκριμένα οι Ρώσοι κάλεσαν τους «εθνικιστές μέσα στην πόλη» να παραδώσουν τα όπλα, σημειώνοντας ότι θα τους προσφέρουν ασφαλές πέρασμα τη Δευτέρα.
«Oι αρχές της Μαριούπολης έχουν τώρα την ευκαιρία να κάνουν μια επιλογή και να περάσουν στο πλευρό του λαού, αλλιώς το στρατιωτικό δικαστήριο που τους περιμένει θα είναι απλά πολύ λίγο σε σχέση με αυτό που τους αξίζει για τα τρομερά εγκλήματά τους, τα οποία η ρωσική πλευρά τεκμηριώνει πολύ προσεκτικά», δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου της Διοίκησης Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συνταγματάρχης Μιχαήλ Μιζίντσεφ.
«Περιμένουμε επίσημη γραπτή απάντηση από την ουκρανική πλευρά πριν από τις 5 π.μ. αύριο, δηλαδή στις 21 Μαρτίου, σε όλες τις προτάσεις της ρωσικής πλευράς για ανθρωπιστικούς διαδρόμους, προκειμένου να διασωθούν οι κάτοικοι της Μαριούπολης και οι υποδομές της πόλης», επεσήμανε ακόμη.
«Απευθύνουμε ιδιαίτερη έκκληση στους «συμμορίτες», οι οποίοι τώρα αυτοαποκαλούνται εκπρόσωποι των επίσημων τοπικών αρχών, αυτής της μοναδικής πόλης της Μαριούπολης . Γνωρίζουμε ότι στην παρούσα κατάσταση, λίγα εξαρτώνται από εσάς, δεδομένου ότι είστε υπό τον πλήρη έλεγχο των εθνικιστικών ταγμάτων, αλλά πραγματικά ελπίζουμε ότι εσείς, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου της πόλης, έχετε τουλάχιστον κάτι στοιχειώδες, ανθρώπινο, τουλάχιστον μια αίσθηση συμπόνιας για τους πολίτες που σας έχουν εμπιστευτεί», πρόσθεσε.
«Είστε εσείς που έχετε τώρα το δικαίωμα να κάνετε μια ιστορική επιλογή – είτε είστε με το λαό σας, είτε είστε με τους εγκληματίες. Διαφορετικά το στρατοδικείο που σας περιμένει είναι απλώς λίγο σε σχέση με αυτό που αξίζετε λόγω της άθλιας συμπεριφοράς απέναντι στους ίδιους τους πολίτες σας, αλλά και των τρομερών εγκλημάτων και προκλήσεων που έχετε ήδη οργανώσει», δήλωσε ο Μίζιντσεφ.
«Οι διασωθέντες κάτοικοι της Μαριούπολης, περίπου 60 χιλιάδες άνθρωποι, έχοντας βρεθεί σε πλήρη ασφάλεια στη Ρωσία , μιλούν τώρα ανοιχτά για τις μαζικές θηριωδίες και τα εγκλήματα που έχετε διαπράξει. Όλα αυτά τα καταγράφουμε πολύ προσεκτικά αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.
Πάντως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει πως «η Ουκρανία θεωρεί τις τελευταίες ενέργειες της Ρωσίας παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους μας». Παράλληλα είχε δηλώσει ότι οι Ουκρανοί βρίσκονται «στα εδάφη τους», δεν φοβούνται τίποτα και κανέναν και δεν θα εκχωρήσουν «ούτε σπιθαμή γης της χώρας» σε κανέναν.
Συνεχίζεται το δράμα στη Μαριούπολη: Ορφανά παιδιά μεταφέρθηκαν σε φιλορωσική περιοχή
Οι εφιαλτικές στιγμές συνεχίζονται στη Μαριούπολη που βρίσκεται στο έλεος της ρωσικής προέλασης. Παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία είναι ορφανά, που ήταν εγκλωβισμένα σε σανατόριο της Μαριούπολης, ουκρανικό λιμάνι που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, μεταφέρθηκαν σε μία από τις δύο πρωτεύουσες των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσαν συγγενείς τους στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Συνολικά 19 παιδιά και έφηβοι, ηλικίας από 4 έως 17 ετών, έζησαν για περίπου δύο εβδομάδες στα παγωμένα υπόγεια αυτού του σανατόριου, που ειδικεύεται στη θεραπεία πνευμονικών παθήσεων, ενώ ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν όχι μακριά από το κτίριο αυτό.
Κατοικώντας στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, σε πόλεις που βρίσκονται όχι μακριά από τη Μαριούπολη (νοτιοανατολικά), τα παιδιά είχαν σταλεί σε αυτό το σανατόριο πριν αρχίσει η ρωσική επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου.
Η Όλγα Λοπάτκινα, η κηδεμόνας έξι παιδιών μεταξύ αυτών, είχε ζητήσει την απομάκρυνσή τους από εκεί και τη μεταφορά τους στην Ευρώπη όπου έχει καταφύγει η ίδια αυτή τη στιγμή.
Όμως σήμερα, ένα από αυτά της τηλεφώνησε για να της πει ότι μεταφέρθηκαν στο Ντονέτσκ, την πρωτεύουσα μιας “δημοκρατίας” ανταρτών που επί του παρόντος τελεί υπό ρωσικό έλεγχο, είπε η ίδια, διευκρινίζοντας ότι τα παιδιά έχουν εγκατασταθεί σε ένα νοσοκομείο εκεί.
«Δεν ξέρω πώς να τα πάρω πίσω τώρα», είπε η Λοπάτκινα, προσθέτοντας ότι η συνομιλία ήταν σύντομη και κανένας ενήλικας δεν επικοινώνησε μαζί της για να της ενημερώσει πού μένουν τώρα τα παιδιά.
Ο Αλεξέι Βολοστσούκ, συγγενής ενός υπαλλήλου του σανατόριου που είχε καταφύγει εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα προτού μπορέσει να φύγει από τη Μαριούπολη, είπε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες εμπόδισαν τη μεταφορά των παιδιών προς τη Ζαπορίζια, πόλη που ελέγχεται από τα ουκρανικά στρατεύματα.
Όπως δήλωσε, ένας τοπικός εκλεγμένος αξιωματούχος μετέβη εκεί για να μεταφέρει τα παιδιά με ασθενοφόρο μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου, αλλά κατά τη διάρκεια επιθεώρησης σε σημείο ελέγχου στο Μπερντιάνσκ, οι Ρώσοι στρατιώτες αποφάσισαν να στείλουν τα παιδιά στο Ντονέτσκ επειδή κατάγονται από αυτήν την περιοχή.
Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με το σανατόριο γιατί όλες οι επικοινωνίες έχουν ουσιαστικά κοπεί στη Μαριούπολη. Τα περισσότερα από τα παιδιά προέρχονταν από ορφανοτροφεία που βρίσκονται στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, αλλά από το τμήμα της που διέφευγε από τον έλεγχο των αυτονομιστών της “Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ” (DNR).
Το φιλανθρωπικό ίδρυμα για την καταπολέμηση της φυματίωσης, Stop TB, με έδρα τη Γενεύη, εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη αυτών των παιδιών, ενώ η εκτελεστική του διευθύντρια είπε ότι ήταν «σε απόγνωση» βλέποντας τις δυσκολίες της απομάκρυνσής τους από τις εμπόλεμες ζώνες.
Η Μαριούπολη, το «Στάλινγκραντ» του πολέμου στην Ουκρανία
β Η Μαριούπολη ήταν το σπίτι 565.000 κατοίκων. Όχι πια. Έχει μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη, είναι το κέντρο σκληρών συγκρούσεων μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων. Το 80% των σπιτιών της πόλης έχει υποστεί ζημιές, ενώ περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο καταφύγιο του θεάτρου που βομβαρδίστηκε.
Αξιωματούχοι στη Μαριούπολη λένε ότι πάνω από 2.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου εισέβαλαν οι ρωσικές δυνάμεις στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ 35.000 κατάφεραν να διαφύγουν από την πόλη. Οι δορυφορικές φωτογραφίες της αμερικανικής Maxar Technologies αποτυπώνουν τη ζημιά που έχει υποστεί η πόλη από τους ανελέητους βομβαρδισμούς.
Πριν τη ρωσική εισβολή, ήταν και το κέντρο της ελληνικής κοινότητας στην περιοχή. Η πόλη έχει εκατοντάδες εργατικές πολυκατοικίες, πανομοιότυπης αισθητικής και μια μεγάλη παραλία. Στα ελληνικά χωριά, διασκορπισμένα γύρω από την πόλη, τα σπίτια ήταν βαμμένα άσπρα και γαλάζια. Φτιαγμένα και από Έλληνες που ήρθαν από την Κριμαία, το Σεπτέμβριο του 1778, με παραίνεση του εκ Κύθνου Μητροπολίτη Ιγνάτιου.
Η Μαριούπολη διαθέτει λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα και δύο από τα μεγαλύτερα χαλυβουργεία της Ευρώπης. Απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από τη Ρωσία. Δεν είναι η εγγύτητα με τη Ρωσία που την είχε εξαρχής θέσει στο στόχαστρο του πολέμου. Η κατάληψη της Μαριούπολης ήταν προαπαιτούμενο για την υλοποίηση του ρωσικού σχεδίου για σύνδεση της Κριμαίας με τη ρωσική επικράτεια. Εκτός αυτού η Μαριούπολη είναι και στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην Αζοφική.
Εάν «πέσει» η Μαριούπολη, οι Ρώσοι θα ελέγξουν πλήρως την Αζοφική και τα λιμάνια της, αφού θα δημιουργήσουν μία χερσαία ζώνη μεταξύ της Κριμαίας και του Ντονμπάς, που ήδη ελέγχεται υποστηρίζονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές. Αυτό ήταν εξαρχής το σχέδιο των ρωσικών δυνάμεων, το οποίο βρίσκεται σε προχωρημένο σημείο, αφού η Μαριούπολη είναι πλέον περικυκλωμένη.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «σφίγγει τον κλοιό» γύρω από την πόλη. Τους ισχυρισμούς του ρωσικού υπουργείου επιβεβαίωσε στο BBC ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο. «Οι κατακτητές πέτυχαν εν μέρει στην επιχειρησιακή περιοχή του Ντονέτσκ, στερώντας προσωρινά από την Ουκρανία την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.
Από ό,τι φαίνεται, η προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ενταφιάζεται. Αυτό, ωστόσο, δεν αρκεί πλέον. Οι Ρώσοι έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα και σε νεκρούς και σε οικονομικό κόστος λόγω κυρώσεων, αλλά και πολιτικά, λόγω του πλήγματος που έχει υποστεί η δημόσια εικόνα τους διεθνώς.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ρωσία στοχεύει στον περαιτέρω εδαφικό ακρωτηριασμό της Ουκρανίας. Όλα δείχνουν ότι το Κρεμλίνο θα επιχειρήσει να πάρει επί του πεδίου τις περιοχές που θεωρεί στρατηγικές για τη ρωσική εθνική ασφάλεια. Εκτός από ολόκληρο το Ντονμπάς και την υπόλοιπη ανατολική Ουκρανία, εκτός από την παραλιακή ζώνη της Αζοφικής, κατά πάσα πιθανότητα θα επιχειρήσουν να ελέγξουν και την παράκτια ζώνη δυτικά της Κριμαίας, δηλαδή την περιοχή της Οδησσού μέχρι τα σύνορα με τη Ρουμανία.
Εάν το καταφέρουν, ό,τι απομείνει από την Ουκρανία θα είναι ένα περίκλειστο και εξαρτημένο από τη Δύση κράτος. Για τους Ρώσους κρίσιμο είναι να θέσουν υπό τον έλεγχό τους και το Χάρκοβο, ώστε να εγκλωβίσουν τις ουκρανικές δυνάμεις που πολεμούν στο μέτωπο του Ντονμπάς. Αν αυτό συμβεί, το επόμενο βήμα θα είναι η περικύκλωση του Κιέβου.
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, ο έλεγχος της Μαριούπολης είναι στρατηγικής σημασίας για το ρωσικό σχεδιασμό. Η πτώση της πόλης θα απελευθερώσει ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες θα στραφούν προς Βορρά για να κλείσουν σε μία τανάλια τις ουκρανικές δυνάμεις που βρίσκονται δυτικά του Ντονμπάς.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις