Η απώλεια των ρωσικών προμηθειών θα μπορούσε να οδηγήσει σε «συστημικό έλλειμμα» προμήθειας του diesel στην Ευρώπη. Τρομακτικές προβλέψεις.
Φόβους για ευρωπαϊκό κραχ στην προμήθεια diesel και προμήθεια με το δελτίο εκφράζουν οι ειδικοί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία έχουν ήδη δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις παγκόσμιες αγορές, με την Ευρώπη να είναι η πλέον ευάλωτη ήπειρος και παράλληλα αντιμέτωπη από μια «συστημική» έλλειψη.

Εκπρόσωποι κορυφαίων Ομίλων του κόσμου κρούουν των κώδωνα του κινδύνου με τους επικεφαλής των — Vitol, Gunvor και Trafigura — να υπολογίζουν ότι έως και 3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και τα προϊόντα από αυτά θα μπορούσαν να χαθούν από τη Ρωσία ως αποτέλεσμα των κυρώσεων, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, ο Ράσελ Χάρντι, επικεφαλής της ελβετικής εταιρείας πετρελαίου Vitol, που βρέθηκε στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής των FT στη Λωζάνη της Ελβετίας ανέφερε ότι «η Ευρώπη εισάγει περίπου το ήμισυ του ντίζελ από τη Ρωσία και το υπόλοιπο από τη Μέση Ανατολή» και τον ίδιο να συμπληρώνει ότι «υπάρχει συστημικό έλλειμμα ντίζελ και μας ανησυχεί».

Οι ρωσικές εισαγωγές αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% της κατανάλωσης ντίζελ στην Ευρώπη, ενώ το αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία οδεύει επίσης στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια.

Ο Χάρντι υπογράμμισε ότι η στροφή σε μεγάλη κατανάλωση ντίζελ έναντι της βενζίνης στην Ευρώπη έχει δημιουργήσει ελλείψεις καυσίμου και πρόσθεσε ότι τα διυλιστήρια θα μπορούσαν να ενισχύσουν την παραγωγή ντίζελ ως απάντηση στις υψηλότερες τιμές εις βάρος άλλων προϊόντων που προέρχονται από το πετρέλαιο για να ενισχύσουν την προσφορά, αλλά αναγνώρισε ότι ο περιορισμός του πετρελαίου είναι μια πιθανότητα.

Από την πλευρά του ο Τόρμπγιορν Τόρνκβιστ, συνιδρυτής και πρόεδρος της Gunvor Group με έδρα τη Γενεύη, δήλωσε: «Το ντίζελ δεν είναι μόνο ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά παγκόσμιο».

Η Amrita Sen, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου στην Energy Aspects, είπε ότι «το ντίζελ είναι μακράν το χειρότερο προϊόν που έχει επηρεαστεί» και αυτό καθώς η Ευρώπη εισάγει κοντά στο 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα ρωσικό ντίζελ, ενώ όταν ξεκίνησε ο πόλεμος τα αποθέματα πετρελαίου ήταν ήδη χαμηλά.

Η Total σπάει τα συμβόλαια με τη Ρωσία

Η γαλλική εταιρεία πετρελαίου Total Energies, σύμφωνα με τους FT, δήλωσε ότι θα τερματίσει τα συμβόλαια αγοράς ντίζελ με τη Ρωσία «το συντομότερο δυνατό και το αργότερο μέχρι το τέλος του 2022», εκτός και αν λάβει διαφορετικές οδηγίες από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

«Η Total Energies θα εισάγει προϊόντα πετρελαίου από άλλες ηπείρους, ιδίως το μερίδιό της στο πετρέλαιο που παράγεται από το διυλιστήριο Satorp στη Σαουδική Αραβία», ανέφερε χαρακτηριστικά η εταιρεία σε δήλωσή της .

Ο Jeremy Weir, διευθύνων σύμβουλος της Trafigura με έδρα τη Σιγκαπούρη, είπε επίσης ότι 2-2,5 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικής παραγωγής πετρελαίου θα εξαφανιστούν από την παγκόσμια αγορά, μοιρασμένα μεταξύ αργού και διυλισμένων προϊόντων. «Η αγορά ντίζελ είναι εξαιρετικά σφιχτή. Θα γίνει ακόμη περισσότερο», πρόσθεσε, με τον Τόρνκβιστ να σημειώνει ότι οι ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου δεν λειτουργούν σωστά, καθώς οι τράπεζες έχουν τεράστιες απαιτήσεις από τους traders για να καλύψουν με μετρητά θέσεις που έχουν πάρει (hedging).

Σημειώνεται επίσης ότι οι μεγαλύτεροι έμποροι ενέργειας της Ευρώπης την περασμένη εβδομάδα κάλεσαν τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες να παράσχουν έκτακτη ρευστότητας για να διατηρήσουν τη λειτουργία των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι απότομες αλλαγές στις τιμές που προκλήθηκαν από την κρίση στην Ουκρανία έχουν εκτινάξει το κόστος των συναλλαγών.

Τέλος συμπλήρωσε με νόημα ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα δυσκολευτούν να γεμίσουν την αποθήκευση φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα, δεδομένης της «παράλυσης» κατάστασης στην αγορά spot, εκτός κι αν παρθούν εγγυήσεις για την προστασία των αγοραστών από τις διακυμάνσεις των τιμών.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις