Σύσκεψη υπό τον Κ. Μητσοτάκη για την επισιτιστική ασφάλεια με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι υπάρχει επάρκεια τροφίμων.
Σχέδιο για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτός από ακρίβεια φέρνει και φόβους για την επάρκεια των τροφίμων, καταστρώνει η κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τη Δευτέρα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, στην οποία θα εξεταστεί η κατάσταση όσον αφορά στα αποθέματα τροφίμων και προϊόντων που εισάγονταν από Ρωσία και Ουκρανία.
Η κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει από τις εταιρείες σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας να ενημερώσουν για τα αποθέματα που έχουν σε επτά κατηγορίες προϊόντων και ειδικότερα:
Σε πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπάσματα, ζωοτροφές, ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σιμιγδάλι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο, άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σιμιγδαλιού και αλεύρια δημητριακών, ηλίανθο και φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο και ιδίως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.
Απόφαση, η οποία ήρθε σε συνέχεια του πλαφόν που βάζουν τα σουπερμάρκετ στις πωλήσεις -ιδίως μέσω διαδικτύου- αλεύρων και ηλιέλαιου. Δύο προϊόντα που σε συντριπτικό ποσοστό η χώρα μας, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, εισάγει από την Ουκρανία και τη Ρωσία.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές σίκαλης, κριθαριού, φαγόπυρου, κεχριού, ζάχαρης, αλατιού και κρέατος για όλο το 2022. Η Ουκρανία είναι όμως ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής τροφίμων της ΕΕ: Παρέχει περίπου το ένα τέταρτο των εισαγωγών δημητριακών και φυτικών ελαίων, συμπεριλαμβανομένου σχεδόν του μισού καλαμποκιού της.
Ενώ η Ρωσία είναι ο κύριος προμηθευτής της Ευρώπης σε νιτρικό αμμώνιο, το απαραίτητο λίπασμα για την καλλιέργεια σιτηρών και ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αποφασίσει να αναστείλει τις εξαγωγές του πολύτιμου αυτού στοιχείου τουλάχιστον μέχρι τις 2 Απριλίου.
Τυχόν ελλείψεις αλλά και οι ανατιμήσεις σε λιπάσματα θα σημάνουν και κίνδυνο μειωμένη αγροτική παραγωγή, ενώ αντίστοιχα οι κτηνοτρόφοι έχουν να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις και ελλείψεις σε ζωοτροφές, δεδομένου ότι το καλαμπόκι επίσης εισάγεται κυρίως από Ουκρανία.
Η απόφαση για την καταγραφή των αποθεμάτων τροφίμων έχει ταυτόχρονα ως στόχο και την πρόληψη φαινομένων κερδοσκοπίας. Ήδη χθες επιβλήθηκε πρόστιμο 647.000 ευρώ σε αλυσίδα σουπερμάρκετ γιατί πωλούσε προϊόντα με μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο κέρδους κατά παράβαση της νομοθεσίας.
Το φαινόμενο ελλείψεων σε προϊόντα που εισαγόταν από Ρωσία και Ουκρανία παρατηρείται ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ισπανία, όπου οι καταναλωτές προμηθεύονται ηλιέλαιο με το δελτίο καθώς άδειαζαν τα ράφια.
Στην Ελλάδα βέβαια το ηλιέλαιο δεν χρησιμοποιείται τόσο ευρέως όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το μαγείρεμα, αφού η πλειοψηφία των ελληνικών φαγητών βασίζεται στο ελαιόλαδο. Όμως το ηλιέλαιο ήταν ένα οικονομικό λάδι και επιπλέον αυτό που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα και στο σπίτι, αλλά και σε ταβέρνες.
Κομμένα λοιπόν τα τηγανητά, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Το κυριότερο ζήτημα όμως είναι ότι φτωχότερα νοικοκυριά εξοικονομούσαν χρησιμοποιώντας ηλιέλαιο αντί για ελαιόλαδο.
Η κυβέρνηση τονίζει πάντως ότι δεν υπάρχει επισιτιστικός κίνδυνος, αλλά λαμβάνει καλού κακού τα μέτρα της προτού υπάρξει, ενώ θέλει βέβαια να αποφύγει φαινόμενα που είχαν σημειωθεί και στην πρώτη καραντίνα, με πολίτες να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες από ορισμένα αγαθά, στα οποία φοβούνται ελλείψεις.
“Δε χρειάζεται να τρέξει κανείς στο σουπερμάρκετ”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Γεωργαντάς στο ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ είναι αυτάρκης στα περισσότερα διατροφικά προϊόντα.
Ήδη πάντως αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις για το μαλακό σιτάρι, το καλαμπόκι και τις ζωοτροφές, με εισαγωγές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και από τη Νότιο Αμερική και τον Καναδά. Για το λόγο αυτό άλλωστε έχει από τις 15 Μαρτίου επανενεργοποιηθεί η Επιτροπή Επισιτιστικής Ασφάλειας.
Το επόμενο διάστημα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα ανακοινώσει και τις λεπτομέρειες για την καταβολή περισσότερων από 40 εκ ευρώ για στήριξη των κτηνοτρόφων, προκειμένου να εφοδιαστούν με ζωοτροφές.
Σημειωτέον ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει ήδη από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και την Κομισιόν μέτρα στήριξης για την εγχώρια παραγωγή προϊόντων, που εισαγόταν κυρίως από Ουκρανία και Ρωσία, όπως το μαλακό σιτάρι και το καλαμπόκι. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι το μαλακό σιτάρι θα είναι μέσα στις συνδεδεμένες επιδοτήσεις για τη νέα περίοδο και η κυβέρνηση ζητά να συμπεριληφθεί και το καλαμπόκι για τις ζωοτροφές.
news247.gr
ISTOCK
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις