Πριν λίγο καιρό η πρόσβαση στο ίντερνετ είχε εξαφανιστεί σε μεγάλες εκτάσεις του Μόρρο ντα Φορμίγκα, μιας σκληρής γειτονιάς στη βόρεια πλευρά της πόλης του Ρίο.
Αποδεικνύεται ότι ένας νέος πάροχος Διαδικτύου έχει καταλάβει αυτήν την περιοχή: μια εικονική εταιρεία, πίσω απ’ την οποία κρύβονται έμποροι ναρκωτικών και όπλων, συνδεόμενοι με το εγκληματικό συνδικάτο Κομμάντο Ρόχο της Βραζιλίας. Χρησιμοποιώντας κλεμμένο εξοπλισμό, οι νέοι πάροχοι δημιούργησαν τη δική τους υπηρεσία Διαδικτύου κι οι κάτοικοι μπορούν να εγγραφούν με μια υπογραφή, ή και χωρίς.
Από έρευνες της αστυνομίας προκύπτει πως έχουν γίνει εξαγορές υπηρεσιών Διαδικτύου σε δεκάδες γειτονιές στις μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας από εταιρείες που συνδέονται με εγκληματίες.
Στην εργατική γειτονιά Κάμπο Γκράντε του Ρίο, ένας κάτοικος περιέγραψε πώς κάποιος χτυπά την πόρτα του κάθε μήνα για να εισπράξει 35 ρεάλ (6,80 $) σε μετρητά.
Υπάρχει «πίεση να πληρώσουν την ημέρα της επιλογής τους χωρίς καθυστέρηση», είπε.
Είναι μια αξιόπιστη πηγή εισοδήματος που έγινε ακόμη πιο προσοδοφόρα από την πανδημία του COVID-19, η οποία ανάγκασε τις οικογένειες να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο για σχολικά μαθήματα, τηλεργασία και ψώνια. Μόνο το 2020, το ποσοστό των νοικοκυριών της Βραζιλίας με σύνδεση στο Διαδίκτυο αυξήθηκε περισσότερο από 12 ποσοστιαίες μονάδες στο 83%, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία από το Cetic.br.
Η κλοπή και η καταστροφή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού αυξήθηκαν κατά 34% το 2020 απότο 2019, αντιπροσωπεύοντας περίπου 1 δισεκατομμύριο ρεάλ (194 εκατομμύρια δολάρια) σε άμεσες ετήσιες απώλειες, σύμφωνα με τη Feninfra.
Για χρόνια, εγκληματικές ομάδες ελέγχουν τη διανομή υγραερίου, το πόσιμο νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε πολλές αστικές γειτονιές χαμηλού εισοδήματος. Όμως, δημιουργώντας τα δικά τους ευρυζωνικά δίκτυα, οι εγκληματίες στη Βραζιλία αυξάνουν τα έσοδά τους κατά πολλά εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.
Το σχήμα λειτουργεί συνήθως ως εξής:
Πρώτον, κλέβουν εξοπλισμό που ανήκει σε παραδοσιακούς φορείς εκμετάλλευσης ευρυζωνικών συνδέσεων. Όταν φτάνουν τα συνεργεία επισκευής, απειλούνται από ένοπλους άνδρες που τους προειδοποιούν να μην επιστρέψουν. Πέρυσι, μόνο στο Ρίο, οι αποκλεισμένες ζώνες αυξήθηκαν σε 105 για την Oi SA (OIBR4.SA), έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους διαδικτύου στη Βραζιλία. Αυτός ο αριθμός έχει τετραπλασιαστεί από το 2019, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η εταιρεία.
Λίγο μετά τη διακοπή της υπηρεσίας, εταιρείες τηλεπικοινωνιών που συνδέονται με ομάδες οργανωμένου εγκλήματος δημιουργούν τα δικά τους δίκτυα, εκμεταλλευόμενες τις υπάρχουσες υποδομές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι ομάδες διευθύνονται απευθείας από μέλη συμμοριών ναρκωτικών όπως οι Κομάντο Ρόχο ή οι Τέρτσερ Κομάντο Πούρο. Άλλες φορές διοικούνται από διεφθαρμένους συνταξιούχους ή εν ενεργεία αστυνομικούς.
Οι μαφιόζοι συχνά βοηθούνται από διεφθαρμένους υπαλλήλους μεγάλων εταιρειών που τους παρέχουν τεχνογνωσία και κλεμμένο εξοπλισμό.
Στη μητροπολιτική περιοχή του Ρίο, δεκάδες πάροχοι ευρυζωνικής σύνδεσης ερευνώνται για πιθανές διασυνδέσεις με εγκληματίες, δήλωσαν οι αρχές.
«Ο νέος χρυσός για τον εγκληματικό υπόκοσμο είναι το Διαδίκτυο» είπε ο Πεσάχνα, εισαγγελέας του Ρίο, στο Reuters.
makeleio.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις