Εν μέσω κλιμακούμενης δυσφορίας των πολιτών για την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε χθες (29/3) «να κάψει» οριστικά το σενάριο των τρίτων εκλογών, σε περίπτωση που οι δεύτερες δεν αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, αφήνοντας για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας.
Η απότομη αυτή αλλαγή στρατηγικής προκάλεσε καταρχήν αμηχανία στα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία μέχρι σήμερα υπεραμύνονταν με θέρμη στον δημόσιο λόγο τους την ανάγκη ανάδειξης αυτοδύναμης κυβέρνησης, προκειμένου να διασφαλιστεί σταθερότητα και να μη μπει η χώρα σε περιπέτειες.
Το νέο αφήγημα, έτσι όπως το εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης, λέει ότι «ο λαός θα υποδείξει στη Νέα Δημοκρατία τελικά εάν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή περισσότερα κόμματα, αλλά το σίγουρο είναι ότι η χώρα θα κυβερνηθεί».
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός άφηνε με κάθε ευκαιρία να εννοηθεί ότι αν στις δεύτερες εκλογές, δεν υπάρξει αυτοδυναμία, τότε θα οδηγήσει τη χώρα σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση.
Εδώ και έναν μήνα, ωστόσο, άρχισαν να ανατρέπονται όλοι οι σχεδιασμοί και ταυτοχρόνως να έρχονται τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα με τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν τα πρώτα ευδιάκριτα σημάδια δυσαρέσκειας των πολιτών για την ακρίβεια.
Ταυτοχρόνως, οι έρευνες της κοινής γνώμης καταγράφουν κλίμα γενικευμένου φόβου και αγωνίας στην ελληνική κοινωνία, αλλά και κάποια πρώτα δυσοίωνα σημάδια για τάση ενίσχυσης των τάσεων που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ.
Επιπρόσθετα, η τελευταία έρευνα της Metron Analysis κατέγραψε μεγαλύτερο άθροισμα δυνάμεων για ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ μαζί, αν και το μπόνους στο πρώτο κόμμα, δεν αφήνει περιθώρια για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ τους.
«Μέσα σε αυτό το τοπίο παγκόσμιας και εγχώριας αβεβαιότητας, το μήνυμα που πρέπει να εκπέμπεται πρέπει να είναι απολύτως θεσμικό», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, θέλοντας να εξηγήσουν την αλλαγή πλεύσης. Προσθέτουν, δε, ότι η κοινωνία έχει εμπειρία από κυβερνήσεις συνεργασίας και όταν έρθει η ώρα, θα επιλέξει να δώσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Αρκετοί, γαλάζιοι, πάντως, αν και κατανοούν τους λόγους για τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να κλείσει τόσο το σενάριο των πρόωρων εκλογών, τον Μάϊο ή το φθινόπωρο και να τις προσδιορίσει για τα τέλη της άνοιξης του 2023 αλλά και εκείνο της νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου. Εκτιμούν ότι πρόκειται για μία θεσμική στάση μεν, με ρίσκο δε, διότι με φόντο τις τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της σύγκρουσης Δύσης – Ρωσίας, ουδείς μπορεί να προβλέψει πως θα είναι οι πολιτικές συνθήκες σε έναν και πλέον χρόνο από σήμερα.
Πρόκειται, ωστόσο, για ένα προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού, ο οποίος πλέον ξέγραψε κάθε εναλλακτική διαδρομή, καθιστώντας μονόδρομο την εκλογική μάχη, πιθανότατα τον Μάϊο του 2023 και με άλλη στρατηγική, η οποία θα περιλαμβάνει και την πιθανότητα συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας. Και το επόμενο ερώτημα που θα κληθεί να απαντήσει, είναι με ποιον…
ieidiseis.gr
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις