Η αλλαγή στη ρητορική της κυβέρνησης από την ανάγκη ανάδειξης αυτοδύναμης κυβέρνησης στην ανάγκη να διασφαλιστεί η σταθερότητα στη χώρα, συμπίπτει χρονικά με μία συγκυρία, κατά την οποία για πρώτη φορά αρχίζει να παγιώνεται η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφια διαφορά, κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10 μονάδων και με συντριπτικά τα ποσοστά των πολιτών που ζητούν και άλλα ή άλλα μέτρα στήριξης απέναντι στη θύελλα της ακρίβειας.
Η εικόνα αυτή, η οποία επιβεβαιώθηκε και από τη χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάϊ, δεν προκαλεί έκπληξη σε κανέναν. Πολλώ, δε, μάλλον, στο κυβερνητικό επιτελείο που γνωρίζει ότι από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε τις εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές και αλλαγή του εκλογικού νόμου, η κυβερνητική πλειοψηφία έχει μπροστά της έναν αγώνα δρόμου και αντοχής ταυτόχρονα. Και αυτό, παρ ότι η συντριπτική πλειονότητα της κοινής γνώμης προσυπογράφει την ανάγκη εξάντλησης της τετραετίας, σε καιρό γενικευμένων αναταράξεων.
Σε ό,τι αφορά τα πρακτικά της ακρίβειας, τα περιθώρια είναι στενά. Γι αυτό και το οικονομικό επιτελείο σπεύδει να παγώσει προς το παρόν το σενάριο για μείωση του ΦΠΑ σε πολύ βασικά αγαθά, όπως το αλεύρι και το γάλα, αλλά το διατηρεί και στο κάδρο, διότι αν τα πράγματα χειροτερέψουν κι άλλο – που αυτή είναι η κυρίαρχη εκτίμηση – να το επαναφέρουν.
Η πρόθεσή τους, ωστόσο, στο δυσμενές και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, είναι, εφόσον χρειαστεί να αξιοποιηθούν «φορολογικά εργαλεία» για την αναχαίτιση της ακρίβειας, με ό,τι σημαίνει αυτό για τα κρατικά έσοδα, να κατευθυνθούν στη στήριξη των πιο αδύναμων.
Το παράθυρο για κυβέρνηση συνεργασίας
Σε ό,τι αφορά τον πολιτικό σχεδιασμό, με το παράθυρο για κυβέρνηση συνεργασίας που άνοιξε ο κ. Μητσοτάκης, το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε ότι θα ανοίξει μία δημόσια συζήτηση που κυρίως θα φέρει σε θέση πίεσης το ΚΙΝΑΛ και δευτερευόντως ίσως αποδυναμώσει σε έναν βαθμό τον στόχο της πόλωσης που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζεται κυρίως στον διπολισμό.
Ήδη, χθες το κυβερνητικό επιτελείο άκουσε με ευχαρίστηση την παρέμβαση του πρώην υπουργού κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος έσπευσε να στείλει τα πρώτα μηνύματα κυρίως στην ηγεσία του κόμματός του, αλλά όχι μόνο, για την ανάγκη να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους έναντι των κυβερνήσεων συνεργασίας πριν στηθούν οι κάλπες.
Είναι προφανές ότι η συζήτηση που άνοιξε είναι εξαιρετικά πρόωρη. Διότι σύμφωνα με την τελευταία δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της άνοιξης του 2023. Οπότε, το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος θα ευνοηθεί από μία παρατεταμένη δημόσια συζήτηση – και αντιπαράθεση – για το ενδεχόμενο πιθανού σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.
Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν ότι η αναφορά του κ. Μητσοτάκη είχε θεσμικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν σηματοδοτεί αλλαγή στρατηγικής εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου σε σχέση με την πολιτική διεκδίκησης της αυτοδυναμίας.
Το αν και ποιον πραγματικά θα ωφελήσει μια τέτοια συζήτηση σε τέτοια συγκυρία, μένει να αποδειχθεί.
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις