Αποφασισμένο να συμπεριφερθεί όπως κάθε… πολύφερνη νύφη που σέβεται τον εαυτό της εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, το οποίο, βλέποντας τα δύο μεγάλα κόμματα να το «πολιορκούν» στοχεύοντας πρωτίστως στον κεντρώο χώρο και δευτερευόντως μόνο σε μια τυχόν απαραίτητη κυβερνητική συνεργασία, επιμένει στην αυτόνομη πορεία του.
Της ΜΑΡΙΤΙΝΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ
Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν, εξάλλου, ότι το βράδυ των εκλογών εκείνο θα βρίσκεται μεταξύ των νικητών, ενώ τα δύο μεγάλα κόμματα ανάμεσα στους ηττημένους… Στην πραγματικότητα, στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχουν συνηθίσει πια το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ, που κρατά πολύ καιρό και βασίζεται στην προσπάθεια του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα να πλασαριστεί ως κεντροαριστερό κόμμα και να ηγεμονεύσει στον χώρο. Αυτό που άλλαξε τα πράγματα ήταν η δημόσια στροφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που σε ανύποπτο χρόνο και από το βήμα ενός φόρουμ θέλησε να εγκαταλείψει -για λίγο- τη ρητορική περί αυτοδυναμίας και να βάλει στο τραπέζι το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης συνεργασίας την επομένη των εκλογών, προκειμένου η χώρα να κυβερνηθεί.
Αμέσως σήμανε συναγερμός στη Χαριλάου Τρικούπη. Το «για ποιον χτυπούσε η καμπάνα» ήταν σαφές και η πρόκληση έπρεπε να απαντηθεί άμεσα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν άφησε να περάσουν παρά λίγες ώρες και θέλησε να απαντήσει από το ίδιο βήμα. Από το φόρουμ του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», λοιπόν, έστειλε το μήνυμα. «Σωσίβιο σε μια κυβέρνηση που βυθίζεται στα λάθη, στην αλαζονεία, στην έλλειψη στρατηγικού σχεδίου για τη χώρα δεν πρόκειται να δώσω», είπε, αποδίδοντας την αλλαγή στάσης της Ν.Δ. σε οπορτουνισμό. Επανέλαβε, εξάλλου, την πάγια θέση του ότι ο ελληνικός λαός, με την ψήφο του, θα καθορίσει τους συσχετισμούς, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος φιλοδοξεί να έχει το κόμμα του ένα μεγάλο ποσοστό, ώστε να πάρει την εντολή και να πρωταγωνιστήσει ως σοσιαλδημοκρατικός κορμός σε μια κυβέρνηση που δεν θα είναι της «φθοροποιού στασιμότητας», όπως η κυβέρνηση της Ν.Δ.
Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν πίστεψαν ούτε για μια στιγμή ότι η Ν.Δ. εγκατέλειψε τη στρατηγική της αυτοδυναμίας.
Αντίθετα, θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός βλέπει ότι «δεν του βγαίνουν τα κουκιά», γι’ αυτό και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της συγκυβέρνησης. Του αποδίδουν, δε, «τακτικισμούς», αφού «όποιος πραγματικά πιστεύει στις προγραμματικές συνεργασίες θα το αποδείξει από την πρώτη Κυριακή», όπως λένε. Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, πλέον κανείς δεν μπορεί να αφήνει εκτός συζήτησης την πρώτη Κυριακή, αφού στην πραγματικότητα όλα εκεί θα κριθούν. Και για τον Ν. Ανδρουλάκη, ένα υψηλό ποσοστό σε αυτή τη φάση θα σημαίνει την καθιέρωσή του ως «νικητή» και τελικά ως «παίκτη» στο πολιτικό σκηνικό στη συνέχεια. Διότι, αν λάβει την τρίτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, θα μπορεί να επιβάλει και πολιτικές και πρόσωπα.
Οσον αφορά τις αναφορές στελεχών της Ν.Δ. που ακολούθησαν ότι τα δύο κόμματα δεν ανήκουν στην ίδια ομάδα, στη Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν ότι «μας δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε στο εξής». Και εξηγούνται. «Οταν μιλά κανείς για κυβερνητική σταθερότητα, επί ποιας πολιτικής εννοεί;», αναρωτιούνται, για να εξηγήσουν ότι οι ίδιοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να καταστήσουν σαφές τι εννοούν με τον όρο επιβολή σοσιαλδημοκρατικών λύσεων και γιατί αυτή είναι απαραίτητη. Ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνουν εκείνοι το «πλυντήριο» ούτε του Κυριάκου Μητσοτάκη ούτε του Αλέξη Τσίπρα, που εκτιμούν ότι δοκιμάστηκαν, ενώ επιμένουν πως η σοσιαλδημοκρατία δεν απειλεί τη σταθερότητα, αλλά αντίθετα τη διασφαλίζει και, μάλιστα, υπέρ της κοινωνίας.
Γι’ αυτό και επιμένουν στην ανάγκη υψηλού ποσοστού. Την αλλαγή στάσης του πρωθυπουργού, πάντως, δεν την αποδίδουν μόνο στη δική του φθορά και στην ομολογία ότι «δεν του βγαίνουν τα κουκιά» για αυτοδυναμία. Ιδιαίτερο βάρος στην απόφασή του να κινηθεί με αυτόν τον τρόπο αποδίδουν και στο γεγονός ότι παρατηρείται μια παγίωση των ανεβασμένων ποσοστών του Κινήματος Αλλαγής. Αφήνουν, δηλαδή, να εννοηθεί πως, ενώ πιθανώς στη Ν.Δ. περίμεναν να «ξεφουσκώσει» η δημοσκοπική άνοδος του Κινήματος Αλλαγής μετά την ανάδειξη νέας ηγεσίας, αντιλαμβανόμενοι ότι αυτό δεν γίνεται, αποφάσισαν να πιέσουν τον Ν. Ανδρουλάκη, βάζοντάς τον να απαντά ξανά και ξανά στα περί μετεκλογικών συνεργασιών, μια συζήτηση που διαχρονικά έχει στοιχίσει ακριβά στον χώρο. «Ο κύριος πρωθυπουργός πρέπει επιτέλους να αποφασίσει πώς θα αντιμετωπίσει την αλλαγή των δεδομένων.
Στην αρχή αντιμετώπισε το γεγονός με μια αμηχανία. Στη συνέχεια προχώρησε σε επίθεση εναντίον του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να τον μειώσει. Ακόμη πιο μετά άλλαξε στάση και ξαναγύρισε στην απόπειρα επικοινωνιακού αποκλεισμού ένα είδος σιωπητηρίου», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο πολύπειρος κοινοβουλευτικός Κώστας Σκανδαλίδης. «Και τώρα που νιώθει ότι η άνοδος του Κινήματος δεν είναι συγκυριακή και ότι το σενάριο της αυτοδυναμίας στη δεύτερη εκλογή απομακρύνεται, φέρνει ύστερες σκέψεις για μετεκλογικές συνεργασίες», είπε, κάνοντας λόγο για «κομματικές καντρίλιες», ακριβώς τη στιγμή που η χώρα χρειάζεται υπευθυνότητα και σταθερή πλεύση.
enikos.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις