Άστοχη η παρέμβαση μέλους των ταγμάτων Αζόφ, αλλά να μη χάνουμε τη μεγάλη εικόνα, υποστηρίζει το Μαξίμου και επιτίθεται στο ΣΥΡΙΖΑ, αγνοώντας τις αντιδράσεις και στη ΝΔ.

Το πανηγυρικό κλίμα, που ήθελε το Μαξίμου να αποδώσει στην ομιλία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι χθες, “χάλασε” με την επιλογή του προέδρου της Ουκρανίας να δώσει κατά τη ζωντανή σύνδεση με την ελληνική Βουλή το λόγο σε μέλη των ταγμάτων Αζόφ.

Επιλογή που προκάλεσε αμηχανία και μεταξύ των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων, η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου χαρακτήρισε άστοχη και λανθασμένη τη συμπερίληψη στο μήνυμα Ζελένσκι μέλους του τάγματος Αζόφ. Κατηγόρησε όμως το ΣΥΡΙΖΑ ότι δικαιολογεί τη ρωσική εισβολή και υποστήριξε ότι από την αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να απαντήσουν αν “είναι με τους Ουκρανούς, που μάχονται για την ελευθερία τους, ή με τους εισβολείς του Πούτιν; Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει.”

Επισήμως από την κυβέρνηση θεωρούν πάντως αστοχία σε -επικοινωνιακό καθαρά- επίπεδο την κίνηση αυτή του Ουκρανού προέδρου, αλλά υποστηρίζουν ότι “δεν πρέπει να χάνει κανείς τη μεγάλη εικόνα” και αποδίδουν τις αντιδράσεις στο ΣΥΡΙΖΑ και τη “ρώσικη προπαγάνδα”.

Ορισμένοι γαλάζιοι συνδέουν μάλιστα στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους αυτά τα δύο, υπενθυμίζοντας τη δίωξη του Ρώσου επιχειρηματία Μαλοφέγιεφ στις ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση εταιρειών με στόχο τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού στην Ελλάδα το 2014, για την οποία είχε βγάλει νωρίτερα και επίσημη ανακοίνωση η ΝΔ.

Ανεπισήμως, στελέχη της ΝΔ προκειμένου να υποβαθμίσουν το ζήτημα υιοθετούν τη λογική Ζελένσκι, ο οποίος έχει πει για τα τάγματα Αζόφ ότι “είναι αυτοί που είναι, αλλά αυτή τη στιγμή πολεμούν τους Ρώσους”. Κάποιοι επικαλούνται ότι ήδη από το 2014 τα τάγματα Αζόφ είναι ενταγμένα στον τακτικό ουκρανικό στρατό και έχουν “αναμορφωθεί”, όπως έλεγε και η ουκρανική πρεσβεία στην Ελλάδα.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι τα τάγματα Αζόφ ουδέποτε ήταν ναζιστικά, αλλά ότι πρόκειται για ρώσικη προπαγάνδα. Και άλλοι επικαλούνται ότι το πρώτο μέλος των ταγμάτων Αζόφ, στο οποίο έδωσε το λόγο ο κ.Ζελένσκι χθες, δήλωσε ότι ο παππούς του πολέμησε τους ναζί και ο ίδιος πολεμάει τους Ρώσους ναζί.

Είναι ενδεικτικά τα tweet, που επέλεξε να αναπαράξει χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, με αντίστοιχα επιχειρήματα και κατηγορίες κατά όσων διαφωνούν πως είναι… κομμουνιστές.

Δεν έχουν πάντως όλοι στη ΝΔ την ίδια άποψη. Ούτως ή άλλως μερίδα της δεξιάς βάσης βλέπει διαχρονικά με συμπάθεια τη Ρωσία, ενώ ένα κομμάτι των νεοδημοκρατών θεωρεί ότι σωστά η κυβέρνηση συντάχθηκε με ΕΕ και ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά ταυτόχρονα πιστεύουν ότι δε χρειαζόταν πχ να στείλει όπλα στο Κίεβο ή να εμφανίζεται να φιλοξενεί στη Βουλή μέλη των ταγμάτων Αζόφ.

Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος φέρεται να διαφωνεί συνολικά με την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα του πολέμου της Ουκρανίας, χαρακτήρισε “μεγάλο λάθος” το ότι μίλησαν στην ελληνική Βουλή μέλη των ταγμάτων Αζόφ. Παρέμβαση όμως που ερμηνεύθηκε ως αμφισβήτηση γενικότερα της επιλογής της κυβέρνησης να καλέσει τον κ.Ζελένσκι να παρέμβει στο Κοινοβούλιο.

Από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στη Βουλή πέρασαν μάλιστα μετά τη διαδικασία αρκετοί βουλευτές, που φέρονται να εξέφραζαν την ενόχληση τους για τα γεγονότα. Μάλιστα σαμαρικοί βουλευτές υποστήριζαν ότι ο κ.Σαμαράς “έσωσε την παρτίδα για λογαριασμό της ΝΔ και εκφράζει το ομόθυμο αίσθημα μεταξύ των βουλευτών”.

Πολλοί γαλάζιοι εν τω μεταξύ μουρμούριζαν γιατί ο κ.Ζελένσκι δεν έκανε καμία αναφορά στην Κύπρο, παρότι ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, του έδωσε σχετική “πάσα” και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωση του μετά την παρέμβαση Ζελένσκι αναφέρθηκε επίσης στο Κυπριακό για να υποστηρίξει ότι “η μάχη της Ουκρανίας μας αφορά”.

Ενώ εκ δεξιών της ΝΔ καραδοκούν για τη φιλορωσική ψήφο τόσο ο Κυριάκος Βελόπουλος, όσο και οι Φαήλος Κρανιδιώτης και Κωνσταντίνος Μπογδάνος που έσπευσαν να καταγγείλουν το Ζελένσκι για τη μη αναφορά στο Κυπριακό.

Από το Μαξίμου σημειωτέον ότι υιοθετούσαν πλήρως την “εξήγηση” του κ.Τασούλα, ότι ενημερώθηκε για τα επίμαχα βίντεο λίγο πριν τη σύνδεση, καθώς και ότι πως δεν θα ήταν πρέπον να κληθεί ο Ουκρανός πρόεδρος να ενημερώσει εκ των προτέρων για το περιεχόμενο της παρέμβασης του, αλλά και ότι υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες στην επικοινωνία με το Κίεβο.

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις