Οι διεθνείς ασκήσεις αποτελούν έναν από τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βασίζουν την εξωστρέφεια τους και την ενδυνάμωση των συνεργασιών σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.
του Χρήστου Μαζανίτη
Τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα, αυτού του τύπου οι δραστηριότητες έχουν γίνει ακόμη πιο έντονες, με αποτέλεσμα οι διεθνείς συνεργασίες να είναι συχνές αφήνοντας έντονο το αποτύπωμα τους και αναβαθμίζοντας κατακόρυφα την χώρα μας στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, ως παράγοντα σταθερότητας.
Η άσκηση «ΩΡΙΩΝ 22» αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα δραστηριότητας επιχειρησιακής εκπαίδευσης η οποία έχει υποστεί κατακόρυφη ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση κατά την τελευταία διετία.
Αποτελεί όμως και προϊόν συστηματικού σχεδιασμού και στρατηγικής στόχευσης, καθόσον από το 2018 όταν και ξεκίνησε με πρωτοβουλία του τότε Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ και νυν Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου ως άσκηση ειδικών επιχειρήσεων, τέθηκε ως στόχος πενταετίας να καταστεί μία από τις σημαντικότερες, αν όχι η σημαντικότερη, δραστηριότητα ειδικών επιχειρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ύστερα από την εκτέλεση διαδοχικών δοκιμών το 2018 και το 2019 και την σταδιακή συμπερίληψη σχηματισμών και μονάδων Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων και την εκτέλεση σεναρίων σε όλη την ελληνική επικράτεια, το 2020 πραγματοποιήθηκε το πρώτο βήμα εξωστρέφειας. Στο σενάριο της τότε άσκησης δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου διακλαδικών επιχειρήσεων Ειδικών Δυνάμεων, ενώ η άσκηση έλαβε επίσημα και διυπηρεσιακό χαρακτήρα.
Το 2021 όμως αναμφίβολα ήταν χρονιά-ορόσημο καθόσον η άσκηση «ΩΡΙΩΝ» απέκτησε για πρώτη φορά διεθνή χαρακτήρα ύστερα από την πρωτοβουλία του ΓΕΕΘΑ να πραγματοποιήσει INVITEX στο οποίο ανταποκρίθηκαν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Κύπρος και η Σερβία. Και το πιο σημαντικό είναι ότι αυτές οι χώρες απέστειλαν τμήματα από τις πλέον επίλεκτες δυνάμεις τους, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την εκτίμησή τους προς τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας. Navy Seals, τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων και Μονάδες Υποβρύχιων Καταστροφών είχαν μία μοναδική ευκαιρία να συνεργαστούν και να προσθέσουν κύρος με την εμπειρία τους στην περσινή ΩΡΙΩΝ.
Η αναβάθμιση όμως αυτή του 2021 δεν ήταν παροδική, καθόσον φέτος η άσκηση διεξήχθη και πάλι με πολύ έντονο τον διεθνή χαρακτήρα της. Από τις 28 Μαρτίου έως τις 8 Απριλίου εξετάστηκαν αντικείμενα Ειδικών Επιχειρήσεων με την συμμετοχή δυνάμεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επιτυχή ολοκλήρωση μίας δραστηριότητας που αποτελεί πλέον πόλο έλξης σε διεθνές επίπεδο. Επίσης, την άσκηση παρακολούθησαν ως παρατηρητές στελέχη από την Αίγυπτο, την Αυστρία και το Μαυροβούνιο.
Εκτός όμως από την ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ των συμμετεχόντων, αναμφίβολα το επιχειρησιακό όφελος και οι εμπειρίες που αποκομίζονται είναι σημαντικά. Με την ενσωμάτωση των διδαγμάτων (lessons learned) των προηγούμενων ασκήσεων, οι αντικειμενικοί σκοποί της εκπαίδευσης έχουν αναβαθμιστεί και έχουν γίνει ακόμη πιο απαιτητικοί, ενώ η συμμετοχή και η συνεργασία μεταξύ των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων είναι απαραίτητη για την επιτυχία. Ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και ιπτάμενα μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας κλήθηκαν να συνεργαστούν για το μέγιστο εκπαιδευτικό και επιχειρησιακό όφελος.
Η άσκηση φέτος είχε σχεδιαστεί ώστε να συμπεριλάβει πλήθος σύνθετων επιχειρησιακών δραστηριοτήτων σε όλο σχεδόν το εύρος του νησιωτικού και ηπειρωτικού Ελλαδικού χώρου. Εκτός όμως από την συμβατική διάσταση, στην άσκηση συνεξετάστηκαν και αντικείμενα υβριδικού πολέμου, μία μορφή επιχειρήσεων που αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στο σύγχρονο πεδίο των συγκρούσεων.
Το κύριο όμως συμπέρασμα είναι ότι το ΓΕΕΘΑ καθιστά την ΩΡΙΩΝ ως μία από τις σημαντικότερες ασκήσεις των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων στον χώρο των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, γεγονός που δικαιώνει σε απόλυτο βαθμό την σύλληψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου με την ίδρυση της ΔΕΠ (Διοίκησης Ειδικού Πολέμου) του ΓΕΕΘΑ, η οποία συντονίζει την όλη σχεδίαση της εν λόγω άσκησης.
Και το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτού του τύπου οι συνεκπαιδεύσεις θα συνεχιστούν, αφού οι Ένοπλες Δυνάμεις γνωρίζουν την προστιθέμενη αξία και τα οφέλη που αποκομίζουν από αυτές. Οι εμπειρίες και οι παραστάσεις είναι μοναδικές για όλους τους συμμετέχοντες ενώ την ίδια στιγμή η Ελλάδα στέλνει το μήνυμα μίας ισχυρής χώρας που αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ευρύτερα.
Σε εποχές που οι γεωπολιτικές ισορροπίες απαιτούν ξεκάθαρες απαντήσεις και όχι μισόλογα, η Ελλάδα ξεχωρίζει και αποτελεί τον πιο αξιόπιστο πυλώνα σταθερότητας και την χώρα που αποτελεί πάντα μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.
enikos.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις