Η κυβέρνηση ετοιμάζει ήδη νέα δέσμη μέτρων από Ιούνιο, ανάλογα και με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την ενεργειακή κρίση το Μάιο.

Το φθινόπωρο η κυβέρνηση ήλπιζε ότι η ενεργειακή κρίση θα είχε αρχίσει να εκτονώνεται από τον Απρίλιο. Πλέον όλα όμως δείχνουν ότι έρχεται ένα καλοκαίρι ακρίβειας και ένας ακόμη πιο δύσκολος χειμώνας, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμη αμφιταλαντεύεται και ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να μαίνεται χωρίς ορατό τέλος.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τους ηγέτες των χωρών του Νότου, θα δώσουν βέβαια τη μάχη στη Σύνοδο Κορυφής του Μαϊου για μία ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση. Στην Αθήνα όμως διαπιστώνουν ότι δεν είναι και τόσο πιθανό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταλήξει σε δραστικά μέτρα για το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα. Για αυτό και η κυβέρνηση ετοιμάζει ήδη το δικό της σχέδιο για μέτρα στήριξης με χρηματοδότηση από τον εθνικό προϋπολογισμό, από τον Ιούνιο.

Εν τω μεταξύ, δεν αναμένεται να λάβει νέα μέτρα, αλλά θα συνεχιστούν προφανώς και το Μάιο ορισμένα από τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται όπως η κάλυψη μέρους των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και η επιδότηση στα καύσιμα.

Από τον Ιούνιο η επιδότηση στα καύσιμα αναμένεται μάλιστα να επεκταθεί. Ανοιχτό είναι επίσης το ενδεχόμενο να αλλάξει ο τρόπος επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος με απευθείας καταβολή μετρητών στον καταναλωτή ή επιβολή πλαφόν στην τιμή της χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να επιβάλλει εθνικό πλαφόν στη χονδρική του φυσικού αερίου, εάν η ΕΕ δεν αποφασίσει πανευρωπαϊκό πλαφόν.

Η κυβέρνηση ποντάρει επίσης πολιτικά στην αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαϊου, αν και τα σενάρια για κατώτατο μισθό στα 703 με 710 ευρώ προφανώς δεν αποτελούν και αφορμή για πανηγυρισμούς εν μέσω καταιγίδας ανατιμήσεων.

Μετά τον κατώτατο μισθό, θα ανακοινωθεί και ένα νέο στεγαστικό πρόγραμμα, με προτεραιότητα στα νέα ζευγάρια και τους νέους εργαζόμενους.

Αυτά τα δύο μέτρα όμως δεν αφορούν τη φερόμενη ως “μεσαία τάξη”, στην οποία είχε απευθυνθεί η ΝΔ το 2019 ή τη λαϊκή βάση της κεντροδεξιάς.

Πολλοί καταναλωτές άλλωστε βλέπουν ακόμη και 700 ευρώ λογαριασμούς ρεύματος, παρά την κυβερνητική επιδότηση, με μεγάλο μέρος της σε πολλές περιπτώσεις να αφορά όχι στην κατανάλωση ηλεκτρικού αυτή καθεαυτή αλλά στην περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Από την κυβέρνηση πάντως δεν θέλουν αυτή τη στιγμή να απαντήσουν ξεκάθαρα εάν θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της ρήτρας αναπροσαρμογής, η οποία από τη στιγμή που εφαρμόστηκε και στη ΔΕΗ από τον Αύγουστο του 2021 έχει οδηγήσει τις ανατιμήσεις σε ακόμη πιο δυσθεώρητα ύψη.

Ενώ το οικονομικό επιτελείο παραμένει αρνητικό για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, εκτιμώντας ότι αυτό το μέτρο απλώς θα στερήσει έσοδα από τον προϋπολογισμό και τελικά δεν θα φτάσει ποτέ στον καταναλωτή.

Και βέβαια τίθεται γενικότερα το ερώτημα εάν υπάρχουν λεφτά για νέα μέτρα ή έστω τη συνέχιση επ αόριστον των ισχυόντων, με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία, αλλά μυχίως να ελπίζει ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 30 και 31 Μαϊου θα δοθεί αν μη τι άλλο μία άτυπη παράταση στη δημοσιονομική χαλαρότητα, που είχε συμφωνηθεί λόγω κορονοϊού.

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις