Αν επιθυμείτε να μάθετε πώς ακριβώς υπολογίζεται η ρήτρα αναπροσαρμογής, σίγουρα δεν θα σας βοηθήσει η σχετική εξήγηση στο site της ΔΕΗ η οποία απευθύνεται μόνο σε… προχωρημένους.
To πρόβλημα με τις υπέρογκες χρεώσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος-ανεξάρτητα από τον πάροχο-είναι πλέον πασιφανές σε άπαντες.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι όχι μόνο έχουν λάβει υψηλούς λογαριασμούς αλλά έχουν κληθεί να πληρώσουν μεγαλύτερα ή πολύ μεγαλύτερα των μηνιαίων αποδοχών τους.
Η πέρα από κάθε λογική αυξήσεις οφείλονται, όπως έχετε ήδη ακούσει, στην περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Αν έχετε αναρωτηθεί τι είναι και κυρίως πώς υπολογίζεται αυτή η ρήτρα, καλό θα είναι να ΜΗΝ επιχειρήσετε να το μάθετε εκτός και αν έχετε ανώτερο πτυχίο στα μαθηματικά.
Τουλάχιστον σε ότι αφορά τη ΔΕΗ, το μεγαλύτερο πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα, η εξήγηση που δίνει μέσω του site της, αν κανείς φτάσει μέχρι εκεί, απευθύνεται μόνο σε… πολύ προχωρημένους στα μαθηματικά.
Ας πάρουμε μία γεύση από τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει η ΔΕΗ τον τρόπο υπολογισμού.
“Η Χρέωση Αναπροσαρμογής σε ευρώ/kwh για το μήνα t υπολογίζεται βάσει των παρακάτω μεταβλητών:
Υ=a x+ω όπου ο χ ίσο με το αριθμητικό μέσο όρο της Τιμής Εκκαθάρισης Αγοράς (Market Clearing Price-MCP) της Προ-Ημερήσιας Αγοράς (Day Ahead Market-DAM) του προηγούμενου μήνα (t-1) που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
α: Συντελεστής Προσαύξησης, ίσος με 1,15
β: Συντελεστής Προσαύξησης, ίσος με 0,0115 ευρώ/kWh
L_u: Ανω όριο αναφοράς, ίσο με 0,050
L_d: Κάτω όριο αναφοράς, ίσο με 0,040″.
Επίσης, αφού ο συντάκτης μας ενημερώνει ότι “η Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας ενεργοποιείται όταν το Y, δηλαδή το προσαυξημένο άθροισμα α χ+β βρίσκεται εντός των ορίων L_d και L_u, αναλύονται τρεις περιπτώσεις.
Η σχετική ανάλυση, μαζί με τα παραδείγματ, εκτείνεται σε δύο σελίδες το περιεχόμενο των οποίων δεν μπορεί ουδείς Ελληνας να κατανοήσει εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Και όμως, αυτό τον τρόπο προκρίνει η ΔΕΗ, μέσω του site της για να δώσει εμπεριστατωμένες και απλές (υποτίθεται) απαντήσεις στις ερωτήσεις των πελατών της.
Στο αμέσως προηγούμενο βήμα, πριν καταλήξει κανείς στον αναλυτικό τρόπο υπολογισμού της Ρήτρας Αναπροσαρμογής, ο χρήστης του επίσημου site παραπέμπεται σε σελίδα που εξηγεί τι είναι η Ρήτρα, βάσει ποιου πλαισίου υποδείξεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας επιβάλλεται και από πότε ισχύει. Σε σχετικά πιο κατανοητά ελληνικά. Πάλι καλά, δηλαδή.
Νίκος Γιαννόπουλος
news247.gr
INTIME
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις