Με τις τιμές να αυξάνονται κατακόρυφα στη Νέα Ζηλανδία, πολλοί είναι πλέον οι καταναλωτές που παραγγέλνουν τρόφιμα διαδικτυακά από τη γειτονική Αυστραλία.
Κονσέρβες, σπαγγέτι, σαπούνια, ξηροί καρποί. Αυτά και πολλά άλλα είναι τα τρόφιμα που πλέον πολλά νοικοκυριά της Νέας Ζηλανδίας αναγκάζονται να παραγγείλουν… από την Αυστραλία, εξαιτίας των αυξημένων τιμών στη χώρα.
«Είναι κάτι σαν Χριστούγεννα», λέει μία γυναίκα από το Wellington, στον Guardian. Η ίδια έκανε παραγγελίες τακτικά για είδη παντοπωλείου μέσω του διαδικτύου από την Τασμανία, αλλά τώρα πια οι τιμές έχουν φτάσει στα ύψη.
Ξεφυλλίζοντας διαδικτυακά φυλλάδια από παντοπωλεία της Αυστραλίας, η ίδια ξαφνιάστηκε από τη γκάμα των προϊόντων, αλλά και από το πόσο φθηνότερα είναι πολλά τρόφιμα, σε σχέση με αυτά που βρίσκει στα ράφια της Νέας Ζηλανδίας.
Ο Guardian συνέκρινε δύο καρότσια με ίδιες αγορές, το ένα στην Αυστραλία και το άλλο στη Νέα Ζηλανδία.
Συνολικά, ακόμη και με τη μετατροπή νομίσματος, το κόστος της φορολόγησης και μια μικρή χρέωση στο τελωνείο, η πρώτη περίπτωση εξοικονομεί σχεδόν 70 δολ. Νέας Ζηλανδίας ή αντίστοιχα 44 σχεδόν ευρώ για συνολικές αγορές 166 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της χρέωσης παράδοσης από το τοπικό κατάστημα.
«Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι πολλά πράγματα δεν είναι διαθέσιμα αυτήν τη στιγμή λόγω ελλείψεων σε αποθέματα. Αλλά νομίζω ότι αυτό οφείλεται στο ότι όλοι άρχισαν πλέον να παραγγέλνουν με αυτόν τον τρόπο», λέει η γυναίκα.
Στα τέλη Μαρτίου, μια άλλη καταναλώτρια από το Οτάγκο δημοσίευσε το καλάθι των αγορών της από την Αυστραλία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ίδια είπε στο TV 1 ότι είχε εξοικονομήσει περίπου 35% του κόστους, αγοράζοντας ξηρούς καρπούς, ξηρά τροφή (μακαρόνια, κονσέρβες κ.λπ) και προϊόντα περιποίησης.
Ωστόσο, είχε ενδοιασμούς να επαναλάβει το εγχείρημα. «Δεν θα το συνιστούσα σε άλλους επειδή η παραγγελία έχει γίνει με αεροπλάνο, οπότε δεν είναι καλό για το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα», είπε. «Επίσης, τώρα έχω 10 οδοντόβουρτσες και αμύγδαλα για ένα χρόνο», τόνισε.
Οι αγοραστές, μιλώντας στον Guardian είπαν ότι, ενώ ήταν χρονοβόρα, η πρακτική τους είχε εξοικονομήσει περισσότερο από 25% από τα έξοδα που θα έκαναν σε αντίστοιχα τοπικά σουπερμάρκετ.
Με τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται κατακόρυφα στη Νέα Ζηλανδία, η πρακτική δείχνει πόσο απελπισμένοι είναι οι καταναλωτές στη Νέα Ζηλανδία και τι μπορούν να σκεφτούν για να μειώσουν τα έξοδά τους.
Τον Μάρτιο, οι τιμές των τροφίμων στη Νέα Ζηλανδία ήταν 7,6% υψηλότερες από πέρυσι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση σε διάστημα πάνω από μια δεκαετία.
Τα φρούτα και τα λαχανικά αυξήθηκαν κατά 18%, πλήττοντας πολλά νοικοκυριά που είχαν ήδη ταλαιπωρηθεί από τις υψηλές τιμές στα καύσιμα, την αύξηση των ενοικίων και την αύξηση στις αποπληρωμές των στεγαστικών δανείων.
Σήμερα, ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε στο 6,9%, ο υψηλότερος των τελευταίων τριών δεκαετιών. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Γκραντ Ρόμπερτσον είπε ότι πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται, ως συνέπεια των διεθνών πιέσεων.
news247.gr
ISTOCK
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις