Νέος κύκλος βίας έχει ξεσπάσει στην Ιερουσαλήμ και, συγκεκριμένα, στην Πλατεία των Τεμενών με τους Αμερικανούς να παρεμβαίνουν για την αποκλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

Το Ισραήλ δήλωσε, την Πέμπτη (21/04), ότι εφαρμόζει μια μακροχρόνια απαγόρευση της εβραϊκής προσευχής στον χώρο του τεμένους Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ, απορρίπτοντας την κατηγορία του Αραβικού Συνδέσμου ότι επιτρέπει τη λατρεία αυτή.

Η βία στο εν λόγω τοπόσημα, που στον Ιουδαϊσμό αναφέρεται ως Όρος του Ναού και από τους Μουσουλμάνους ως Ευγενές Ιερό, αυξήθηκε κατά την τελευταία εβδομάδα, εγείροντας ανησυχίες για διολίσθηση στην ευρύτερη ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Ακόμα, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς ο μουσουλμανικός ιερός μήνας του Ραμαζανιού συμπίπτει με την εβραϊκή γιορτή του Πάσχα και το Πάσχα του Χριστιανισμού.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος υποστήριξε ότι το Ισραήλ έσπασε το status quo και επέτρεψε στους Εβραίους να προσευχηθούν στο τοπόσημο, κάνοντας λόγο για «πρόκληση». Το Ισραήλ, ωστόσο, δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στη μακροχρόνια απαγόρευση της εβραϊκής προσευχής στο συγκεκριμένο σημείο, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του Reuters.

Από την πλευρά του, ο Λιόρ Χάιατ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, τόνισε: «Το Ισραήλ διατηρεί το status quo, το οποίο περιλαμβάνει την ελευθερία της προσευχής για τους Μουσουλμάνους και το δικαίωμα επίσκεψης για τους μη Μουσουλμάνους. Η Αστυνομία επιβάλλει την απαγόρευση της εβραϊκής προσευχής. Τα τελευταία χρόνια, το Ισραήλ δεν επιτρέπει στους Εβραίους να επισκέπτονται το Όρος του Ναού κατά τις τελευταίες 10 ημέρες του Ραμαζανιού για να αποφευχθούν τυχόν προστριβές».

 

Η αμερικανική προσπάθεια για μείωση της έντασης

Επισημαίνεται, δε, πως το εν λόγω δεκαήμερο αρχίζει την Παρασκευή (22/04) και αντιπροσωπεία του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών συναντήθηκε ξεχωριστά με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες για να προσπαθήσει να μειώσει τις εντάσεις.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, είπε στην αμερικανική αντιπροσωπεία ότι το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για την κλιμάκωση και ζήτησε από τις ΗΠΑ να παρέμβουν, σύμφωνα με αξιωματούχο της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ, συζήτησε με τους Αμερικανούς απεσταλμένους «τις προσπάθειες του Ισραήλ σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο για τη διατήρηση του status quo στο Όρος του Ναού» και κάλεσε τους περιφερειακούς ηγέτες να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ηρεμίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου.

Το μέλλον της Ιερουσαλήμ είναι στο επίκεντρο της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Η Παλιά Πόλη βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία κατακτήθηκε από το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967 και προσαρτήθηκε δίχως, όμως, τη διεθνή αναγνώριση. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να είναι η πρωτεύουσα ενός κράτους που επιδιώκουν να ιδρύσουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στη Γάζα.

ieidiseis.gr

pixabay

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις