Οι παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία σημαίνουν ότι το NATO «στην ουσία ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Ρωσία» και η Μόσχα θεωρεί τα όπλα αυτά θεμιτούς στρατιωτικούς στόχους, τόνισε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε χθες Δευτέρα.

«Αυτά τα όπλα είναι θεμιτός στόχος για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, είπε ο κ. Λαβρόφ στην κρατική τηλεόραση. «Εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη δυτική Ουκρανία έχουν ήδη γίνει στόχος πάνω από μια φορά» από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και δεν «θα μπορούσε να γίνει αλλιώς», συνέχισε. «Το NATO, στην ουσία, ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Ρωσία δι’ ενδιαμέσου και εξοπλίζει αυτόν τον ενδιάμεσο. Πόλεμος σημαίνει πόλεμος», πρόσθεσε.

Ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου είναι πλέον πολύ σημαντικός και δεν μπορεί να υποτιμηθεί, ανέφερε ο Σεργκέι Λαβρόφ, συμπληρώνοντας πως «υπάρχουν πολλοί που είναι πρόθυμοι να διογκώσουν τεχνητά αυτή την απειλή».

Υπενθύμισε ακόμα ότι τον Ιανουάριο οι χώρες που συνθέτουν την «ισχυρή πυρηνική πεντάδα» του κόσμου, επιβεβαίωσαν τη θέση για «το απαράδεκτο της χρήσης αυτών των όπλων».

«Αυτή είναι η θέση αρχής για εμάς και προχωράμε με βάση αυτή. Δεν θα ήθελα να φτάσω στο σημείο να πω πως ο κίνδυνος είναι πραγματικά πολύ, πολύ σημαντικός και υπάρχουν πολλοί που θέλουν να τον διογκώσουν με τεχνητό τρόπο. Ωστόσο, ο κίνδυνος είναι σοβαρός, είναι πραγματικός, δεν μπορεί να υποτιμηθεί», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Η Βρετανία θα στείλει στην Ουκρανία μικρό αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων Stormer, εξοπλισμένων με εκτοξευτήρες αντιαεροπορικών πυραύλων, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Ουάλας.

Είπε ακόμα ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των βρετανικών υπηρεσιών περίπου 15.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο ενώ 2.000 θωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και 530 αρμάτων, καταστράφηκαν. Έχουν επίσης καταστραφεί 60 ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη. Η Ρωσία, πάντως, έχει προειδοποιήσει τόσο τις ΗΠΑ, όσο και άλλες χώρες να μην στείλουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία. Αυτό δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση.

«Τονίσαμε ότι είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση και ζητήσαμε να σταματήσει η συγκεκριμένη πρακτική», είπε ο Αντόνοφ στο Rossiya 24. Επεσήμανε ακόμη ότι είχε σταλεί επίσημη διπλωματική νότα στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για τις ανησυχίες της Μόσχας αναφορικά με την επίσκεψη Μπλίνκεν και Όστιν στο Κίεβο. Το ταξίδι Μπλίνκεν αποτελεί την πρώτη επίσημη υψηλού επιπέδου επίσκεψη αμερικανών από την έναρξη του πολέμου. Η Ουάσινγκτον, μάλιστα, υποσχέθηκε νέα στρατιωτική βοήθεια 700 εκατ. δολαρίων προς την Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία σχεδιάζει ένα “σταδιακό δημοψήφισμα” στη νότια πόλη Χερσώνα με στόχο να δικαιολογήσει την κατοχή της, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι μάχες στα Ανατολικά. Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο «Είναι τα μέρη όπου αποφασίζεται τώρα η μοίρα αυτού του πολέμου και το μέλλον του κράτους μας». Όλοι πάντως έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στις 9 Μαΐου, την ημερομηνία στην οποία ο Ρώσος πρόεδρος πρέπει να επιδείξει κάποιου είδους νίκη. Εδώ και μέρες, άλλωστε, έχει κηρύξει την Μαριούπολη «απελευθερωμένη» μετά από 53 ημέρες μαχών, προτρέποντας τον στρατό του να προχωρήσει. «Δεν χρειάζεται να σκαρφαλώσουμε σε αυτές τις κατακόμβες και να συρθούμε υπόγεια μέσα από αυτές τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις…» είπε. Γεγονός, όμως, παραμένει ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιτίθενται στο εργοστάσιο στη Μαριούπολη, όπου έχουν οχυρωθεί Ουκρανοί μαχητές.

Συγχρόνως, η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο ότι αρνήθηκε να ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαριούπολη και το Κιέβο κατηγορεί τη Μόσχα.

Άλλη διάσταση δίνει στον πόλεμο αυτό καλά πληροφορημένες πηγές που υποστηρίζουν οτι η Φινλανδία και η Σουηδία θα ανακοινώσουν μαζί τον Μάιο την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Μολονότι έχουν εντείνει τη συνεργασία τους με τη Συμμαχία αφότου η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας, οι δύο σκανδιναβικές χώρες επέλεξαν να μην ενταχθούν. Ωστόσο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έκαναν και οι δύο στροφή 180 μοιρών.

thestival.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις