Στις 20 Μαΐου κλείνει την στρόφιγγα του φ.α. ο Β.Πούτιν στην Ελλάδα – Κυβέρνηση: «Θα πληρώσουμε σε ευρώ»

75

Η κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη πετά το «μπαλάκι» στις εταιρείες

Αποφασισμένη να διαλύσει την Ελλάδα για να δείξει στη Δύση ότι είναι το «καλό παιδί» της Ευρώπη, είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Την ώρα που το Bloomberg αναφέρει ότι τέσσερις χώρες ξεκίνησαν ήδη να πληρώνουν σε ρούβλια τη Ρωσία και άλλες δέκα άνοιξαν λογαριασμό, η κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη φέρεται να είναι αποφασισμένη να πληρώσει την Gazprom… σε ευρώ! 

Η Αθήνα φέρεται να κινείται στην κατεύθυνση της σύστασης των ελληνικών εταιρειών εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου να πληρώσουν όπως πλήρωναν την Gazprom. Δηλαδή, να καταβάλλουν τις επόμενες δόσεις στο πλαίσιο των συμβατικών τους υποχρεώσεων σε ευρώ.

Αυτό είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το κεντρικό μήνυμα που επιχειρεί να στείλει η Αθήνα ενόψει του τρίτου δεκαημέρου του Μαΐου κατά το οποίο οι ΔΕΠΑ Εμπορίας, Mytilineos και Προμηθέας Gas έχουν μπροστά τους συγκεκριμένες δόσεις πληρωμής για τις ποσότητες φυσικού αερίου που εισήγαγαν από την Gazprom κατά τον Απρίλιο.

Από τις 20 του μήνα κι έπειτα τίθεται σε ισχύ και για τους Έλληνες πελάτες του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού το διάταγμα Πούτιν που προβλέπει την πληρωμή του αερίου σε ευρώ μέσω του λογαριασμού που είχαν στην Gazprom Bank και στη συνέχεια τη μετατροπή του σε ρούβλια σε άλλον λογαριασμό που θα ανοίξει η τράπεζα πάλι στο όνομά τους. 

«Η Ελλάδα σε ευρώ πλήρωνε και σε ευρώ θα πληρώνει» δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας, παραπέμποντας στον μηχανισμό του διπλού λογαριασμού που ήδη έχουν χρησιμοποιήσει κάποιες ευρωπαϊκές χώρες για να μη διακοπεί «βίαια» η τροφοδοσία τους με φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η κυβέρνηση λέει ότι θα πληρώσει σε ευρώ, αλλά επί της ουσίας πετά το «μπαλάκι» στις εταιρείες, οι οποίες έχουν περίπου τρεις εβδομάδες μπροστά τους για να βρουν τρόπο για το πώς θα γίνουν οι πληρωμές.

Επί της ουσίας ο διπλός λογαριασμός που αναφέρουν από την κυβέρνηση είναι ότι η χώρα μέσω των εταιρειών προμήθειας θα πληρώσει το φυσικό αέριο σε ευρώ σε λογαριασμό στην Gazprombank και στη συνέχεια η τράπεζα θα κάνει τη μετατροπή του νομίσματος σε ρούβλια και θα μεταφέρει το ποσό της πληρωμής σε δεύτερο λογαριασμό.

 

Το Plan b για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας

Ωστόσο, στην περίπτωση που η Ρωσία κατεβάσει τους διακόπτες και σταματήσει η ροή προς την Ευρώπη, έτσι και στη χώρα μας, η κυβέρνηση έχει ήδη επεξεργαστεί Plan b.

Το εναλλακτικό σχέδιο για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας προβλέπει:

-Επίσπευση των διαδικασιών για νέα πλωτή μονάδα αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα. Η νέα δεξαμενή αναμένεται το αργότερο ως τον Ιούλιο, κι έτσι η δυναμικότητα του τερματικού σταθμού θα αυξηθεί από 225.000 m3 σήμερα, σε περισσότερα από 380.000 m3.

-Ετοιμες να τεθούν ξανά σε λειτουργία είναι λιγνιτικές μονάδες και να αντικαταστήσουν τις μονάδες φυσικού αερίου για την παραγωγή ρεύματος.

-Πέντε μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού που λειτουργούν με φυσικό αέριο είναι έτοιμες να λειτουργήσουν, εφόσον χρειαστεί, με diesel.

-Η ΔΕΗ έχει εκπονήσει ετήσιο σχέδιο για αυξημένη εξόρυξη λιγνίτη κατά την επόμενη διετία κατά 50% και τη διαθεσιμότητά του στα εργοστάσια.

-Εξετάζεται αύξηση των ροών ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του TAP.

-Η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον κριθεί αναγκαίο.

-Προωθείται η αποθήκευση αερίου στην Ιταλία για τη διατήρηση στρατηγικής εφεδρείας και η υποθαλάσσια αποθήκη στην Καβάλα.

-Επιταχύνονται οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, «καθώς η αύξηση της παραγωγής πράσινης ενέργειας θα θωρακίσει τη χώρα από εισαγόμενες κρίσεις», όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

-Στο σχέδιο της χώρας μας εντάσσεται η ολοκλήρωση κρίσιμων υποδομών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όπως οι διασυνδετήριο αγωγοί φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB και Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, οι νέοι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη αλλά και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος.

pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like