Την πολιτική των εκπτώσεων σε σχέση με πέρσι ακολουθούν αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης και στη Μαγνησία, ώστε να «κεντρίσουν» το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών και να προσελκύσουν κρατήσεις. Συνήθως η έκπτωση είναι της τάξης του 10% σε περιπτώσεις που το ακίνητο κλειστεί για μία εβδομάδα και πάνω, αν και οι τιμές σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι έχουν πέσει, διότι η ζήτηση είναι μικρή.
«Ψαλίδι» στις τιμές για βραχυχρόνιες μισθώσεις πραγματοποιούν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες για να καλύψουν τη χαμένη τουριστικά καλοκαιρινή χρονιά, ενώ σε περιπτώσεις οι ίδιες οι εταιρείες που έχουν πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων «πουλάνε» το προϊόν που διαθέτουν, με έκπτωση 10%.
Γεγονός αποτελεί ότι σε σχέση με την περσινή καλοκαιρινή περίοδο οι τιμές των προς βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων έχουν μειωθεί, ενώ ακολουθείται και η πολιτική της επιπλέον έκπτωσης σε περίπτωση ενοικίασης για πάνω από μία εβδομάδα.
Βολιώτης που διατηρεί διαμέρισμα 50 τ.μ. πολύ κοντά στο κέντρο του Βόλου, τόνισε ότι πέρσι το καλοκαίρι το ακίνητο μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης δινόταν προς 50 ευρώ τη βραδιά, πλέον η τιμή έχει πέσει στα 40 ευρώ.
Ο ίδιος ανέφερε πως για περιπτώσεις από μία εβδομάδα και πάνω, τότε υπάρχει έκπτωση 10% μέσο όρο, ανάλογα τις πόσες μέρες θα κλείσει ο πελάτης.
Βέβαια, σύμφωνα με τον ίδιο, την περίοδο της καραντίνας η ζήτηση ήταν στο μηδέν, αλλά και στη μετά lockdown εποχή η ζήτηση σε σχέση με πέρσι κινείται σε χαμηλά επίπεδα και περίπου στο 50%.
Και η κατάσταση αυτή, όπως λέει, δεν εμφανίζεται μόνο στον ίδιο, αλλά σε επικοινωνία με γνωστούς και φίλους που νοικιάζουν ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.
Στα νησιά των Βορείων Σποράδων η κατάσταση είναι πιο απογοητευτική και οι εκπτώσεις είναι σε αρκετές περιπτώσεις μεγαλύτερες. Βολιώτης έκανε κράτηση για διακοπές μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας μιας εβδομάδας σε βίλα 140 τ.μ. περίπου στη Σκόπελο με 166 ευρώ περίπου τη βραδιά. Συγκεκριμένα για 7 μέρες (6 βράδια) θα πληρώσει αυτός και η παρέα του 1.000 ευρώ. Το εντυπωσιακό είναι ότι η ίδια η βίλα την ίδια χρονική περίοδο πέρσι ενοικιαζόταν για μία εβδομάδα με 350 ευρώ τη βραδιά ή συνολικά για 6 βράδια με 2.100 ευρώ.
Στη Σκόπελο ένα σπίτι με τιμή διανυκτέρευσης 177 ευρώ και την προμήθεια υπηρεσιών 171,00 ευρώ διατίθεται προς ενοικίαση για μία εβδομάδα (7 βράδια) με έκπτωση 21% περίπου και τιμή συνολικά στα 1.150 ευρώ.
Στη Σκιάθο, επίσης, ένα διαμέρισμα με τιμή διανυκτέρευσης 140,00 ευρώ και προμήθεια υπηρεσιών 177,00 ευρώ με το κόστος καθαρισμού, ενοικιάζεται για 7 νύκτες με έκπτωση 11% περίπου και συνολική τιμή περίπου στα 1.050,00 ευρώ.
Βολιώτισσα που διαθέτει μονοκατοικία στον Βόλο για βραχυχρόνια μίσθωση και η οποία διαχειρίζεται και άλλα ακίνητα-διαμερίσματα, σημείωσε ότι η ζήτηση έχει πέσει πάρα πολύ, αν και στην περίπτωση της μονοκατοικίας είναι ευχαριστημένη σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στο κομμάτι των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Η ίδια έχει «επαφή» με πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων ανά την Ελλάδα και η εικόνα που της μεταφέρουν είναι τραγική. «Βρέθηκα την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα και σε μια πολυκατοικία με 10 διαμερίσματα που διατίθενται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης, το μοναδικό που νοικιαζόταν για το συγκεκριμένο τριήμερο ήταν αυτό που είχα κλείσει εγώ» εξηγεί η ίδια, δίνοντας μία εικόνα της δραματικής κατάστασης, για να προσθέσει: «Βρίσκεις διαμέρισμα στην Αθήνα με 13 ευρώ τη βραδιά. Όταν ο άλλος έχει πάρει δάνειο και έχει μπει στη διαδικασία της βραχυχρόνιας μίσθωσης ή θα το κλείσει ή θα κατεβάσει την τιμή για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του ή θα το «γυρίσει» σε μακροχρόνια μίσθωση».
Όσον αφορά στα διαμερίσματα που η ίδια διαχειρίζεται στον Βόλο, ανέφερε πως η ζήτηση αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν μηδενική.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», παρά το γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες επέλεξαν να επιστρέψουν στα παραδοσιακά ενοικιαστήρια, μειώνοντας τρόπον τινά το στοκ των προς βραχυχρόνια διάθεση καταλυμάτων και άρα, τις επιλογές των ταξιδιωτών, οι εναπομείναντες «μάχονται» να σταθούν όρθιοι σε περιβάλλον πανδημίας.
Αγγελίες, που είναι αναρτημένες στην AirBnb για το διάστημα από 15 Αυγούστου έως και τις 21 του ίδιου μήνα, δηλαδή στην «καρδιά» του ελληνικού καλοκαιριού, όπου σε εποχές προ κορωνοϊού η ζήτηση ξεπερνούσε κατά πολύ την προσφορά, προκύπτει ότι από το ημερήσιο κόστος διανυκτέρευσης αφαιρούνται μεταξύ άλλων κατά περίπτωση τα εξής:
Έκπτωση μακροχρόνιας διαμονής: Οι ιδιοκτήτες, δηλαδή, «κόβουν» ένα ποσό για όσους πραγματοποιούν κρατήσεις για διαστήματα μεγαλύτερα της εβδομάδας. Η αμερικανική πλατφόρμα, που είναι και η πλέον δημοφιλής ανά τον κόσμο, αποφάσισε μετά την υγειονομική κρίση να προωθήσει το μοντέλο των μακροχρόνιων μισθώσεων και δη, άνω του μηνός.
Έκπτωση έγκαιρης κράτησης: Στις διαμονές, για τις οποίες η κράτηση έχει γίνει 60 ή περισσότερες ημέρες νωρίτερα, προσφέρεται έκπτωση επί του συνολικού κόστους διανυκτέρευσης.
e-thessalia
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις