Τι υποστήριξαν το Δημόσιο και οι προσφεύγοντες

Με στατιστικά στοιχεία ως προς τον αριθμό των θανάτων ανά ηλικία επιχείρησαν να αιτιολογήσουν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να επιβάλει «χαράτσι» στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

Στην Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας εξετάστηκε για δεύτερη φορά η πολύκροτη ρύθμιση για το πρόστιμο των 100 ευρώΤο Δημόσιο έστειλε τα στοιχεία που ζήτησε το δικαστήριο με προδικαστική απόφαση του κατά την εξέταση των προσφυγών που έχουν καταθέσει πολίτες άνω των 60 ετών, μεταξύ των οποίων δύο αρεοπαγίτες, ένας πρώην πρόεδρος Εφετών, δύο δικηγόροι, ένας γιατρός, ένας ιερέας, ένας συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ιδιωτικοί υπάλληλοι και συνταξιούχοι.

Τα στοιχεία που απέστειλε το Δημόσιο στο ΣτΕ είναι στατιστικά και, μεταξύ άλλων, αφορούν τον αριθμό των θανάτων ανά ΜΕΘ, τον αριθμό των διασωληνωμένων ανά ηλικιακή ομάδα και εκτίμηση για τον αριθμό των θανόντων άνω των 59 ετών.

Ρατσιστικό και αντισυνταγματικό μέτρο

Από την πλευρά τους οι προσφεύγοντες επεσήμαναν ότι τα στατιστικά στοιχεία δεν απαντούν στους λόγους επιβολής του προστίμου μόνο στα άτομα άνω των 60 ετών. Όπως υποστήριξαν, το μέτρο προσβάλει την τρίτη ηλικία, χαρακτηρίζοντας το ως ρατσιστικό καθώς και αντισυνταγματικό, διότι παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, καθώς μεγάλος αριθμός πολιτών άνω των 60 ετών λαμβάνει συντάξεις στα επίπεδα των 300-400 ευρώ.

Απαντώντας, οι εκπρόσωποι του Δημοσίου υποστήριξαν ότι πριν την επιβολή του προστίμου ελήφθησαν υπόψη δύο εκθέσεις για την εκτίμηση των υγειονομικών δεδομένων.  Υπενθυμίζεται πως το πρόστιμο των 100 ευρώ έχει ήδη ανασταλεί με απόφαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη από τα μέσα ΑπριλίουΗ απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις