«Ποδαρικό» πανεπιστημιακών αστυνομικών, για την… προστασία των εργασιών στην υπό ανέγερση βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου και σε τέσσερα ακόμη πανεπιστήμια.

Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία κρίθηκε Συνταγματική και κάνει το «ντεμπούτο» της στις 17 Μαΐου, εν μέσω αντιδράσεων για τα επίπεδα ασφάλειας εργασίας τους και την πιθανή μετατροπή τους σε «σάκο του μποξ». Εν αναμονή της επίσημης «πρώτης», «τουρνικέ» και σχέδια ασφαλείας στα πανεπιστήμια, που θα υποδεχτούν το νεοσύστατο σώμα, παραμένουν ανύπαρκτα.

Με την ολοκλήρωση εκπαίδευσης εξπρές των 400 πανεπιστημιακών αστυνομικών, στις 17 Μαΐου, οι μισοί πρόκειται να διατεθούν σε πανεπιστήμια της Βόρειας Ελλάδας.

Οι 100 απο αυτούς θα τοποθετηθούν στο ΑΠΘ, για την «ασφάλεια» των εργασιών στην υπό ανέγερση βιβλιοθήκη, αλλά και για την φύλαξη των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου. Αρμόδιοι αξιωματικοί αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλο επιχειρησιακό πρόβλημα στο Αριστοτέλειο, καθώς υπάρχουν πολλές είσοδοι-έξοδοι στο πανεπιστήμιο που δημιουργούν δύσκολες συνθήκες ελέγχου σε αυτές. Όσον αφορά τα υπόλοιπα 200 στελέχη των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), αυτοί θα διατεθούν σε πανεπιστήμια της Αθήνας.

Μετά και τα πρόσφατα επεισόδια στο ΑΠΘ, αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.,εκφράζουν φόβους και ανησυχίες εκτιμώντας ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία θα αποτελέσει κόκκινο πανί για τον αντιεξουσιαστικό χώρο από τον Σεπτέμβριο και το νέο φοιτητικό έτος.

«Νεοσύλλεκτοι» πανεπιστημιακοί αστυνομικοί στα βαθιά

Οι εργασίες στην πρώην κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα υπό την επιτήρηση των ΜΑΤ που θα αποτελούν την «ασπίδα» των εργατών, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.. Οι αστυνομικές δυνάμεις θα παραμένουν στο σημείο και τις νυχτερινές ώρες για την αποφυγή ζημιών, όταν αποχωρούν οι εργάτες. Η επερχόμενη τοποθέτηση των 100 «νεοσύλλεκτων» πανεπιστημιακών αστυνομικών στο Αριστοτέλειο, εν μέσω τεταμένου κλίματος, προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό, καθώς δεν αποκλείεται το προσωπικό των ΜΑΤ να κληθεί να προστατεύσει τις εργασίες αλλά και τους συναδέλφους τους.

Ανύπαρκτες οι υποδομές

Με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την συνταγματικότητα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, ανοίγει έστω και καθυστερημένα, ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, για την υλοποίηση των προβλεπόμενων υποδομών στις σχολές που βρίσκονται ακόμα στα χαρτιά.

Μαγνητικές πύλες, κάμερες και κέντρα επιχειρήσεων, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής σε κανένα πανεπιστημιακό ίδρυμα. Κάποιες εταιρείες είχαν καταθέσει προσφορές προμηθειών τεχνολογικού εξοπλισμού στα πανεπιστήμια, χωρίς καν να έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί, ενώ υπήρχε η πρόθεση για απευθείας αναθέσεις, που δεν προχώρησε.

Αντίστοιχη καθυστέρηση παρατηρείται στην κατάρτιση ειδικών σχεδίων ασφαλείας και επέμβασης στα πανεπιστήμια στην περίπτωση έκνομων ενεργειών. Πρόκειται για σχέδια που περιλαμβάνουν την χαρτογράφηση πανεπιστημίων εσωτερικά και εξωτερικά, τις εισόδους πρόσφορης πρόσβασης αστυνομικών δυνάμεων, τις ομάδες κρούσης που μπορεί να απαιτηθούν. Λιγότερα από τα μισά πανεπιστήμια δεν έχουν καταρτίσει κανένα σχέδιο ασφάλειας. Συγκεκριμένα από τα πέντε Α.Ε.Ι. (ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πάτρα), το ΕΚΠΑ έχει καταρτίσει ένα σχέδιο ασφαλείας για κάποια από τα κτίριά του και το ΟΠΑ, επίσης.

Εκπαίδευση σε… εικονικά σενάρια.

Το νέο σώμα θα είναι άοπλο και θα φέρει αμυντικό εξοπλισμό, που εμπεριέχει γκλομπ, χειροπέδες. Τα 400 στελέχη του που ολοκληρώνουν την πρακτική και θεωρητική τους εκπαίδευση στην Σχολή Αστυφυλάκων στην Κομοτηνή, θα τοποθετηθούν στα πέντε Α.Ε.Ι. με τη μεγαλύτερη ανάγκη (ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πάτρα), ενώ οι αστυνομικοί θα ανακατανέμονται ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις.

Η εκπαίδευση των 400 ατόμων η πλειοψηφία των οποίων είναι πτυχιούχοι πανεπιστημιακών σχολών, περιελάβανε… πολεμικές τέχνες, ήπια χρήση γκλομπ, ακινητοποίηση και χειροπέδηση υπόπτων. Παράλληλα «δοκιμάστηκαν» σε εικονικά σενάρια, βγαλμένα από πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Συγκεκριμένα εκπαιδεύτηκαν σε εικονικές συνθήκες αντιμετώπισης «καταδρομικής» εισβολής και κατάληψης της πρυτανείας πανεπιστημιακού ιδρύματος, επιθέσεις και προπηλακισμούς καθηγητών ή άλλων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, «πολεμικές» αντιπαραθέσεις με αστυνομικές δυνάμεις, συμπλοκές ανάμεσα σε φοιτητικές παρατάξεις, καταστροφές τεχνολογικού εξοπλισμού ή παρεμβάσεις… χτισίματος σε πανεπιστημιακούς χώρους, κλοπές ή ακόμη και ληστείες εντός πανεπιστημίων, διακίνηση ναρκωτικών και παρεμπόριο.

ieidiseis.gr

intime / ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις