Καρπούς φαίνεται ότι αποδίδει το ανατολίτικο παζάρι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ για την ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας.

Την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εφόσον υποβάλουν σχετικό αίτημα, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η Τουρκία δεν σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη, επομένως είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Άγκυρα κατά τρόπο ο οποίος δεν θα καθυστερήσει την διαδικασία ένταξης» των δύο χωρών, δήλωσε ο γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο Βερολίνο και πρόσθεσε:

«Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος. Έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες (…) Όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είμαστε σε θέση να καθίσουμε και να βρούμε συναινέσεις για να προχωρήσουμε. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση. Διότι όλοι αναγνωρίζουν την ιστορικότητα της στιγμής».

Διαβεβαιώσεις και ο Μπλίνκεν

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε σήμερα πως οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν σθεναρά» τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ δήλωσε επίσης πως μίλησε με τον τούρκο ομόλογό του για τις ανησυχίες της Άγκυρας σχετικά με την ένταξη αυτών των δύο χωρών και είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση.

«Δεν θέλω να χαρακτηρίσω τη συγκεκριμένη συζήτηση που είχαμε είτε με τον υπουργό Εξωτερικών είτε κατά τις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ, όμως μπορώ να πω το εξής: υπήρξε σχεδόν απ’ όλους στο τραπέζι πολύ ισχυρή υποστήριξη για την ένταξη (της Σουηδίας και της Φινλανδίας) στη συμμαχία», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.

«Αν είναι αυτό που θα επιλέξουν να πράξουν, είμαι εντελώς πεπεισμένως ότι θα επιτύχουμε συναίνεση», πρόσθεσε ο υπουργός.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου

Τη διαφωνία της εντός του ΝΑΤΟ έσπευσε να επιδείξει από την πρώτη στιγμή η Τουρκία με τις δηλώσεις του Ερντογάν. Και για ακόμη μια φορά, κατά τη διάρκεια του δείπνου των υπουργών Εξωτερικών, το έκανε ο Τσαβούσογλου με φόντο την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε σήμερα πως η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκράτες στις χώρες τους, να παράσχουν ξεκάθαρες εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν απαγορεύσεις εξαγωγών προς την Τουρκία, εφόσον επιδιώκουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, δήλωσε πως η Τουρκία δεν απειλεί κανέναν ούτε επιδιώκει να ασκήσει επιρροή, όμως διατυπώνει τη γνώμη της, ιδιαίτερα σχετικά με την υποστήριξη της Σουηδίας προς την κουρδική μαχητική οργάνωση PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν). Η Άγκυρα θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση.

Η Φινλανδία κατέθεσε αίτημα για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και η Σουηδία αναμένεται ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμά της, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Ρόιτερς, οι ανησυχίες της Τουρκίας μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο, καθώς οποιαδήποτε απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί ομόφωνη έγκριση και από τα 30 κράτη μέλη.

Η Φινλανδία επιβεβαίωσε επίσημα ότι προτίθεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Πρόεδρός της, Σαούλι Νιινίστο, εγκαταλείποντας δεκαετίες στρατιωτικής ουδετρεότητας σε μια ιστορική απόφαση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Με το κυβερνών κόμμα της γειτονικής Σουηδίας να πραγματοποιεί, επίσης, μια σημαίνουσα συνεδρίαση για το αν θα ενταχθεί στην αμυντική συμμαχία των 30 μελών την επόμενη εβδομάδα, η επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία φαίνεται ότι θα εγκαινιάσει την επέκταση του ΝΑΤΟ που ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ισχυρίζεται ότι ήθελε να αποτρέψει.

Η Φινλανδία έχει κοινά σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία και, όπως και η Σουηδία, έχει διατηρήσει αυστηρή πολιτική ουδετερότητας και στη συνέχεια μη προσχώρησης από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, θεωρώντας την ένταξη στο ΝΑΤΟ ως πρόκληση της Μόσχας.

Ωστόσο, η εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου οδήγησε σε μια βαθιά αλλαγή στον τρόπο σκέψης της, με τη δημόσια υποστήριξη για την ένταξη στο ΝΑΤΟ να τριπλασιάζεται και να κυμαίνεται περίπου στο 75%. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία μεταξύ 50% και 60% τάσσεται υπέρ της ένταξης και στη Σουηδία.

Τρεις ημέρες αφότου οι ηγέτες της Φινλανδίας δήλωσαν ότι η χώρα «πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση», η πρόταση ένταξης αναμένεται να κατατεθεί στο κοινοβούλιο για επικύρωση τη Δευτέρα (16/05).

Ο Σαούλι Νιινίστο τηλεφώνησε στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, το Σάββατο (14/05), και τον ενημέρωσε ότι η χώρα του στοχεύει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, σε μια συνομιλία που χαρακτήρισε ως «άμεση και ευθεία», σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του «Guardian».

Η αντίδραση Ρωσίας – Τουρκίας

Από την πλευρά της, η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα την υποχρέωνε να «αποκαταστήσει τη στρατιωτική ισορροπία», ενισχύοντας την άμυνά της στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, μεταξύ άλλων με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απάντησε στο κάλεσμα του Σαούλι Νιινίστο, λέγοντας ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ «θα ήταν λάθος, καθώς δεν υπάρχει καμία απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Αναφορικά με τη Σουηδία, τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν ότι πως η Στοκχόλμη είναι πιθανό να ακολουθήσει το παράδειγμά της Φινλανδίας, την Τρίτη (17/05), με το ΝΑΤΟ να αρχίζει αμέσως μετά τη διαδικασία ένταξης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι και οι δύο χώρες θα γίνουν «δεκτές με ανοιχτές αγκάλες» και ότι η διαδικασία προσχώρησης θα είναι γρήγορη, αν και η επίσημη έγκριση από όλα τα μέλη της Συμμαχίας μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την αντίθεσή του στην κίνηση αυτή.

Επίσης, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μιρτσέα Γκεοάνα, δήλωσε την Κυριακή (15/05) ότι είναι βέβαιος ότι οι ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία μπορούν να αντιμετωπιστούν, επισημαίνοντας: «Είμαι βέβαιος ότι αν οι χώρες αυτές αποφασίσουν να επιδιώξουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ, θα είμαστε σε θέση να τις καλωσορίσουμε για να βρούμε όλες τις προϋποθέσεις για συναίνεση που πρέπει να πληρούνται».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Πέκα Χάβιστο, δήλωσε ότι είναι «σίγουρος» για την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία.

ieidiseis.gr

eurokinissi

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις