Τα ζητήματα που απασχολούν τα ελληνικά ξενοδοχεία συζητήθηκαν στην ετήσια γενική συνέλευση της ΠΟΞ.

Αυξημένο κατά 25-30% είναι αυτή τη στιγμή το λειτουργικό κόστος ανά δωμάτιο διανυκτέρευσης στα ελληνικά ξενοδοχεία, ενώ η ανάκαμψη των αφίξεων δεν αντανακλάται με αυτόματο τρόπο στην ανάκαμψη των ταμείων των ξενοδοχείων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Κατά την ετήσια γενική συνέλευση της ΠΟΞ αναδείχθηκαν τα προβλήματα του κλάδου και τονίστηκε ότι «είναι παραμορφωτικός ο καθρέπτης των αφίξεων». Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος, αυτό συμβαίνει πρώτον διότι ένα μεγάλο κομμάτι των αφίξεων χάνεται μέσα στη γκρίζα περιοχή της παραοικονομίας διαμοιρασμού και δεύτερον, διότι το βαρύ πλήγμα της πανδημίας έχει αφήσει ανοιχτές πληγές που μεταφράζονται σε υποχρεώσεις προς το δημόσιο και τις τράπεζες. Όπως είπε «Μετά το σοκ της πανδημίας αντιμετωπίζουμε ένα παγκόσμιο τσουνάμι ανατιμήσεων στην ενέργεια και στα προϊόντα, την ώρα που συμβαίνει ένας πόλεμος στην Ευρώπη και επιδεινώνει καθημερινά την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε το λειτουργικό κόστος ανά δωμάτιο διανυκτέρευσης είναι αυξημένο 25-30%».

Ο κ. Τάσιος είπε ότι οι ξενοδόχοι θα δώσουν φέτος τη μάχη για το καλύτερο, προσδοκώντας τη μεγάλη ανάκαμψη το 23, προσαρμόζοντας και την τιμολογιακή πολιτική στα νέα δεδομένα.

Αναφερόμενος στην επανεκκίνηση το 2021, ο κ. Τάσιος ανέφερε ότι οι τουριστικές περιοχές της χώρας δεν είχαν το περσινό καλοκαίρι τις ίδιες επιδόσεις με τους κορυφαίους δημοφιλείς προορισμούς, ούτε οι αγορές των τουριστικών προϊόντων κινήθηκαν οριζόντια με τον ίδιο τρόπο. «Οι καλοκαιρινές διακοπές μπορεί να πήγαν καλύτερα του αναμενόμενου ωστόσο αγορές που σχετίζονται με τα επαγγελματικά ταξίδια, τα συνέδρια, τις εκθέσεις έμειναν πίσω. Τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας πέρασαν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Το ίδιο και τα καταλύματα των ορεινών προορισμών που αντί σε μια σεζόν 100 ημερών κατάφεραν να δουλέψουν τελικά μόνο τις 30. Συνεπώς το πραγματικό κέρδος του 21 ήταν για την εικόνα της χώρας», κατέληξε.

Το ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης απασχόλησε σημαντικά τη γ.σ. της ΠΟΞ. Στην παρέμβαση του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος επεσήμανε ότι «Στη φετινή δύσκολη συγκυρία, μεγάλης όμως ζήτησης, οφείλουμε οι επαγγελματίες να διαφυλάξουμε το προϊόν μας από κακές πρακτικές, ενώ το κράτος οφείλει να ελέγχει, να προστατεύει τον ανταγωνισμό και να προχωρά σε καινοτόμες δράσεις στον τομέα εργασίας». Ο διοικητής ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας για το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων ο επεσήμανε ότι μέχρι το τέλος του 2022 δεν θα υπάρχει ακίνητο στις πλατφόρμες διαμοιρασμού, χωρίς Αριθμό Μητρώου Ακινήτων.

Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στη συνέλευση, τόνισε ότι η κυβέρνηση αγκαλιάζει τις επενδύσεις, αλλά πρωταρχικό μέλημα είναι η προστασία του μοναδικού τουριστικού προϊόντος της χώρας και η ξεχωριστή εμπειρία που προσφέρει στους επισκέπτες της, η οποία, όπως ξεκαθάρισε, δεν πρόκειται να αλλοιωθεί σε καμία των περιπτώσεων υπό οποιαδήποτε επένδυση. «Μην ξεχνάτε λοιπόν στις επενδύσεις σας, σύντομα και με Νόμο κυρίες και κύριοι, ότι ο λόγος για τον οποίο έρχονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι από όλο τον κόσμο στην Ελλάδα είναι για να βιώσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία της ομορφιάς της χώρας μας, της γραφικότητας, της παράδοσης, εμπλουτισμένη φυσικά με νέα στοιχεία. Με αναπτυξιακή προοπτική ναι, αλλά με αυτή τη μοναδικότητα. Αυτή οφείλετε κι εσείς μαζί με εμάς να την προασπίσετε. Για τα παιδιά μας, για τα εγγόνια μας, για τις επόμενες γενεές» δήλωσε χαρακτηριστικά. Στο ερώτημα αν η Ελλάδα καταφέρει αυτή τη χρονιά να έχει στον τουρισμό τα θεαματικά αποτελέσματα του 2019, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι η όποια σύγκριση είναι ανεδαφική, καθώς φέτος εξακολουθούμε να ζούμε σε καθεστώς πανδημίας, αντιμετωπίζουμε μια τεράστια ενεργειακή κρίση και έχουμε έναν πόλεμο να μαίνεται στην καρδιά της Ευρώπης.

Βίκη Βαμιεδάκη

news247.gr

GETTY IMAGES

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις