Επίμονη εμφανίζεται η Ελλάδα στη δημιουργία τείχους στον Έβρο. Ζητά χρήματα από την ΕΕ για να το επεκτείνει για 80 ακόμη χιλιόμετρα.

Για επιστροφή της συζήτησης γύρω από το τείχος στα σύνορα της ΕΕ κάνει λόγο το Politico, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα βρίσκεται σε εντατικές συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μεταναστευτικό της πλάνο για την περίοδο 2021-2027.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τελευταίο προσχέδιο πρότασης που έστειλε η Αθήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να της επιτραπεί να χρησιμοποιεί πόρους της ΕΕ για την κατασκευή τείχους κατά μήκος των συνόρων της με την Τουρκία.

Το ερώτημα εάν τα κονδύλια της ΕΕ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την οικοδόμηση ενός συνοριακού τείχους απασχόλησε ιδιαίτερα την κοινή γνώμη τον περασμένο Οκτώβρη, με 12 χώρες της ΕΕ — κυρίως ανατολικοευρωπαϊκές αλλά συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας — που ζητούσαν από την Επιτροπή χρήματα που θα προβλέπονται για τείχη και φράχτες.

Αφού η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέρριψε κατηγορηματικά τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ για «συρματοπλέγματα και τείχη», ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ διαφώνισε μαζί της και υποστήριξε την πρόταση αυτή, λέγοντας μάλιστα ότι νόμιμα θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο.

Οι επόμενες συναντήσεις

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον πρόκειται να συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη σήμερα στη Νέα Υόρκη καθώς οι συνομιλίες εντείνονται —και οι δύο βρίσκονται στην πόλη για το Διεθνές Φόρουμ Αναθεώρησης Μετανάστευσης— ενώ Έλληνες αξιωματούχοι θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες για συζητήσεις.

“Εδώ είναι Σπάρτη”

Στη συνέχεια, το Politco στο δημοσίευμά του επισημαίνει ότι η Ελλάδα παραμένει προκλητική και να υποστηρίζει ότι επιτρέπεται νόμιμα να χρησιμοποιεί τα κονδύλια της ΕΕ που λαμβάνει μέσω του προγράμματος DG Home’s Border Management and Visa Policy (BMVI) για τη χρηματοδότηση της κατασκευής φυσικών φραχτών.

Στον Έβρο έχει ήδη κατασκευαστεί τείχος 28 χιλιομέτρων, ενώ η Αθήνα φαίνεται πως αναζητά χρήματα από την ΕΕ για 80 ακόμη χιλιόμετρα, αίτημα που αντιτίθεται στη “γραμμή” των φον ντερ Λάιεν και Γιόχανσον.

Και όλα αυτά, συμβαίνουν σε μια συγκυρία όπου η Αθήνα ελέγχεται για επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο — κατηγορίες που αρνείται.

Σύμφωνα με το Politico, η έκθεση της Ελληνικής Εθνικής Υπηρεσίας Διαφάνειας, η οποία λέει ότι δεν βρήκε στοιχεία για επαναπροωθήσεις, έπρεπε να αφαιρεθεί από τον ιστότοπο του NTA για παραβίαση των κανόνων GDPR.

news247.gr

EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις