Μιλώντας στη Βουλή για τους φουσκωμένους λογαριασμούς τής καταλογίζει αποσπασματικά μέτρα κατά της ενεργειακής κρίσης

«Καρφώνει» την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει την ενεργειακή κρίση, που μαίνεται, με εμβαλωματικό τρόπο και όχι με ενεργητικές πολιτικές, όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο Συνήγορος του Πολίτη, καταθέτοντας ταυτοχρόνως σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση των φουσκωμένων λογαριασμών ρεύματος.

Ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Ανδρέας Ποττάκης σημείωσε πως «προφανώς χρειάζονται και άλλα πράγματα» για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πληθωριστικής κρίσης, επικαλούμενος χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, που, όπως είπε, προχώρησαν σε «γενναιόδωρες παροχές και καλύψεις των αυξήσεων».

Ο ίδιος, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, είπε «όχι» σε αποσπασματικές λύσεις, όπως η εφάπαξ βοήθεια, τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή χρειάζονται ενεργητικές και μακρόπνοες πολιτικές με στήριξη του προγράμματος για το κοινωνικό τιμολόγιο ευάλωτων ομάδων, ενίσχυση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων και αποδέσμευση των χρεών από την κατανάλωση υπέρ τρίτων, ιδιαίτερα των δημοτικών τελών.

Μάλιστα, ο Συνήγορος ανακοίνωσε πως εντός του καλοκαιριού θα είναι έτοιμη προς δημοσιοποίηση η ειδική έκθεση με τις προτάσεις της Αρχής για την αντιμετώπιση των αυξήσεων, λέγοντας με νόημα πως «υπάρχουν πολλά ακόμα πράγματα που θα μπορούσαν να είχαν γίνει προ πολλού, τα οποία δεν προκαλούν δαπάνες στον κρατικό Προϋπολογισμό». Ανάμεσα στα άλλα σημείωσε πως θα μπορούσε μέσω της ειδικής πλατφόρμας είσπραξης να διασφαλίζονται πλέον τα δικαιώματα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ώστε να μην υποχρεώνονται να επαναλαμβάνουν κάθε χρόνο την αίτησή τους για την ένταξή τους στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Ο κ. Ποττάκης χαρακτήρισε το κοινωνικό πρόβλημα λόγω των υπέρογκων αυξήσεων «οξύτατο», υπογραμμίζοντας πως είναι σημαντικός ο αριθμός των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και προσθέτοντας, «δείχνοντας» πάλι την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πως είναι επαχθές μέτρο η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις