Η μήκους τεσσάρων μέτρων όρκα, που αναγνωρίστηκε ως αρσενική, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις εκβολές του Σηκουάνα στις 16 Μαΐου, μεταξύ του λιμανιού της Χάβρης και της πόλης Ονφλέρ στη Νορμανδία, προτού διανύσει δεκάδες χιλιόμετρα για να φθάσει δυτικά της Ρουέν
Οι γαλλικές αρχές κατέστρωσαν σχέδιο για να οδηγήσουν πίσω στον ωκεανό μια όρκα που έχασε τον προσανατολισμό της και βρέθηκε στον ποταμό Σηκουάνα: χρησιμοποιώντας ήχους από φάλαινες-δολοφόνους (όπως αποκαλούνται εξαιτίας της κοινής αγγλικής ονομασίας τους – killer whales).
Ύστερα από μια σύσκεψη στην οποία έλαβαν μέρος Γάλλοι και ξένοι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων ειδικών στα θαλάσσια θηλαστικά, ανακοινώθηκε ότι η όρκα θα παρακολουθείται εξ αποστάσεως με drone, ενώ θα εκπέμπονται ήχοι από φάλαινες του συγκεκριμένου είδους, σε μια προσπάθεια να οδηγηθεί πίσω στον ωκεανό.
«Η χρήση αυτών των μη επεμβατικών μεθόδων, από απόσταση πολλών εκατοντάδων μέτρων, θα εμποδίσει σκάφη να την προσεγγίσουν, κάτι που θα μπορούσε να εντείνει το άγχος της και να θέσει σε κίνδυνο τόσο τη ζωή της όσο και την ασφάλεια των διασωστών», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
Η φάλαινα, της οποίας η υγεία επιδεινώνεται στο γλυκό νερό, απομακρύνθηκε από τον ωκεανό πριν από αρκετές ημέρες και κινδυνεύει να πεθάνει.
Η μήκους τεσσάρων μέτρων όρκα, που αναγνωρίστηκε ως αρσενική, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις εκβολές του Σηκουάνα στις 16 Μαΐου, μεταξύ του λιμανιού της Χάβρης και της πόλης Ονφλέρ στη Νορμανδία, προτού διανύσει δεκάδες χιλιόμετρα για να φθάσει δυτικά της Ρουέν.
Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν εικόνες της όρκας στο ποτάμι, με το ραχιαίο πτερύγιό της να εξέχει από το νερό και το χαρακτηριστικό ασπρόμαυρο δέρμα της να είναι εμφανές κάθε φορά που αναδύεται στην επιφάνεια.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις